Am stat de vorbă cu Mihai Raneti și într-un scurt interviu, realizat la colțul de inovație Vodafone de la Tigers Summit, despre tehnologiile care l-au uimit cel mai mult de-a lungul timpului, despre cum putem profita de pe urma creării de tehnologie în România, dar și despre afacerile care-l impresionează.
Urmărește interviul video pe care l-am realizat cu el în cadrul Tigers Summit, prima ediție a unui eveniment în care am discutat cu firme mari, românești și străine, cu investitori, cu industria de ecommerce, cu antreprenori în ascensiune, și am văzut și prezentări despre cele mai noi tehnologii care sunt create în România. Mai jos poți citi principalele concluzii ale interviului.
Întrebările pe care i le-am adresat lui Mihai Raneti, CEO al CyberSwarm:
- Care este invenția care ne-a schimbat cel mai mult viața?
- Ne-am obișnuit să luăm tehnologia de-a gata în ziua de azi?
- Cât de mare este influența tehnologiei astăzi, dar și când ne gândim la ultimii 30 de ani pentru România?
- Ce i-ai spune unei persoane care vede tehnologia ca pe-o amenințare astăzi?
- Cum consideri că a evoluat România antreprenorială și cum poate să crească la nivel european?
- Trei domenii esențiale pe care România le poate promova pentru a deveni mai competitivă.
- Recomandă-ne un business românesc care-ți place.
Principalele concluzii ale discuției cu Mihai Raneti:
- Inventarea becului a fost o schimbare majoră, unealta tehnologică care a avut un impact semnificativ care este deseori subapreciat în prezent.
- Tehnologia este o unealtă. Tehnologia are o dualitate, fiind atât un avantaj, cât și o amenințare, depinzând de modul în care este folosită.
- Tehnologia are o mare influență. Utilizarea crescândă a tehnologiei de către populație, cum ar fi TikTok și dispozitivele smart, indică un impact major asupra vieții cotidiene.
- România este mai mult un consumator de tehnologie decât un creator, ceea ce poate reprezenta o pierdere semnificativă la nivel național.
- Ecosistemul de startup-uri este în declin, iar soluția propusă este să se concentreze pe idei curajoase și inovatoare pentru a avea un avantaj competitiv. Abordarea simplă ar fi să ne concentrăm pe cele mai curajoase idei pentru că aici este zona noastră de avantaj competitiv tradițională. Cred că ar trebui să ne concentrăm pe lucruri mai curajoase.
- Investițiile în cercetarea fundamentală sunt esențiale, aducând beneficii economice semnificative pe termen mediu și lung.
- Educația nu poate fi schimbată complet, dar tehnologia poate fi folosită pentru a o îmbunătăți.
- România ar trebui să își analizeze poziția actuală și să planifice strategic pentru a avansa în următorii 10 ani. Cred că ar trebui să fim puțin mai îndrăzneți.
- Utilizarea inovatoare a tehnologiei, exemplificată de companii americane care creează aliaje noi pentru diverse industrii, poate avea un impact major.