Interviul cu Mihai Vînătoru este publicat în secțiunea “Antreprenori” de pe start-up.ro, susținută de către ING Bank, partener de creștere pentru afacerile din România.

Proiectul „Antreprenori” este sustinul de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.


DWF s-a născut în 2013, iar astăzi este una dintre cele mai importante de agenții SEO din România. Companiile îi pot angaja pentru a crea conținut personalizat pentru aceștia, ca site-ul lor să aibă mai mare autoritate online. Afacerea a ajuns la peste 100 de oameni angajați și venituri de 4 milioane de euro. Dar a început timid, deși relația lui Mihai cu antreprenoriatul s-a născut încă din liceu.

“Am început din liceu. Am construit un website, o platformă unde se înscriau branduri și publicau produsele. Nu știam la vremea respectivă să îl denumesc marketplace, dar cam așa funcționa”, spune Vînătoru.

În timpul facultății a muncit în cadrul Universității din București ca administrator al rețelei de calculatoare, dar a continuat să facă site-uri, iar în 2013 a pornit DWF împreună cu asociatul său, Sorin Drăghici.

“Am văzut oportunitatea când am luat prima dată contact cu un calculator și am văzut câte lucruri se pot face cu tehnologia. Te transformă într-un supraom. Poți să procesezi seturi mari de date, să extragi insight-uri, să analizezi. Aceste elemente m-au capacitat încă de la 14 ani și mi-am propus serios să merg în direcția asta. Apoi am descoperit programarea și, recent, inteligența artificială. Astăzi sunt cu atât mai determinat să merg spre digital pentru a crește”, spune Mihai.

Afacerea a crescut din 2013, iar DWF a închis 2022 cu 3,4 milioane de euro cifră de afaceri, în timp de în 2023 își propun 4 milioane de euro. Și dacă înainte de pandemie erau 32 de oameni, acum au ajuns în jur de 100. De altfel, pandemia a fost provocare și succes în același timp. Un moment când afacerea s-a schimbat.

Provocările afacerii și trecerea de pandemie

DWF a crescut cu diferite provocări. Mihai își amintește că în primii ani problemele au fost cu înțelegerea birocrației unui business, atunci când le-a fost suspendat dreptul de TVA pentru o notificare pe care o rataseră. A fost un moment provocator, pentru că nu mai puteau emite facturi, dar atunci au învățat cât de importantă e partea de legislație și hârtii.

“Cred că cea mai mare provocare a fost, bineînțeles, contextul generat de pandemie, când de pe o zi pe alta a trebuit să ne transformăm în work from home, toată lumea să înceapă să lucreze online, lucru care a avut un impact puternic asupra noastră ca și companie, asupra oamenilor și încă suntem în contextul ăsta”, spune Mihai Vînătoru.

A fost un șoc, fără îndoială. DWF abia se mutase într-un sediu nou dintr-o clădire de birouri din centrul Bucureștiului. Luaseră un etaj întreg pe care îl au și acum, iar prima oară când au folosit sala de ședință a fost pentru a pune întrebarea “Rămânem sau ne ducem acasă?”. S-au dus acasă, iar de atunci lucrează hibrid.

DWF s-a adaptat bine, iar tehnologia a ajutat. “Ne-am construit propriul sistem de business proess automation. Am pus acolo datele proiectelor, colegii, informații, pentru a accesa de oriunde. Ne-a forțat să ne digitalizăm. Iar astăzi gestionăm un număr de 4-5 ori mai mare de clienți decât o făceam în urmă cu 3 ani”, explică antreprenorul. Deși au mai mulți clienți, automatizarea le-a permis să fie mai rapizi.

“Însă aș spune că lucrurile funcționează foarte bine, așa cum a crescut afacerea în ultimii ani și modul în care ea s-a schimbat. Am avut o creștere constant, adică a fost an după an după an când am avut o cifră de afaceri mare, o echipă ceva mai mare, adică nu am trecut prin perioade în care să stagnăm sau în care să să scădem”, spune Mihai.

Afacerea de 4 milioane de euro și 100 de angajați a crescut prin adaptarea la tehnologie, dar și prin angajări.

Echipă și tehnologie

Business-ul de agenție depinde de oameni și de creativitatea lor. Dar DWF a investit și în tehnologie pentru scalare mai rapidă. Nu au trebuit să dubleze numărul de oameni ca să dubleze campaniile, ci s-au ajutat de tehnologie.

“Am investit în sisteme de inteligență artificială, într-un robot software propriu prin care să trimitem alerte automat, notificări. E mai ușor să urmărești astfel 300 de conturi de Analytics decât să o faci manual.”

“Permanent am încercat să facem lucrurile mai repede, mai eficient, mai de o calitate mai bună și chestia asta cumva s-a văzut, s-a transmis către echipă, către clienți, către parteneri și business-ul a continuat să crească”, spune Vînătoru. În plus, se adaptează și la nevoile clienților despre care spune că sunt mai articulate azi, oamenii din companii știu foarte clar de obiective vor să îndeplinească.

“Tot efortul ăsta de educare pe care îl depun mulți actori din piață dă roade și cred că unde apar evoluții semnificative este la nivel de tactici, adică platforme care există acum și nu existau acum 10 ani sau tipuri de campanii pe care acum trebuie musai să le implementăm într-o strategie.”, explică Mihai.

Dar cea mai utilă clasă de investiții pe care a făcut-o, spune Mihai, a fost în educație. Pe de o parte pentru manageri, dar și pentru angajați, pentru ca aceștia să aibă certificări constante și training-uri pentru cele mai noi unelte.

Relația cu banca

Mihai Vînătoru consideră că relația dintre un business și o bancă depinde de dimensiune și de tipologie, pentru că sunt diferite nevoi dacă vinzi mii de produse de 7 euro sau dacă vinzi doar câteva de 1.000 de euro.

“Una dintre cele mai mari nevoi a fost aceea de a automatiza plățile recurente. ING a venit în sprijinul nostru prin template-uri de fișiere pe care le putem încărca, de exemplu borderoul de salarii sau lista de plăți către furnizori”, spune cofondatorul DWF.

El menționează că aplicația internă încarcă în sistemul specific de la ING toate plățile deodată și ceea ce ar trebui să ocupe jumătate de zi se poate realiza deodată. În plus, o altă nevoie pe care o are este să proceseze automat tranzacțiile, astfel încât să vadă de unde au primit banii și cum sunt. Acest sistem a fost combinat intern cu o aplicație creată prin care se citesc automat încasările și se fac statistici pentru încasări de la clienți pe ce tip de afaceri, pentru informații importante despre trenduri și business.

Sfaturi pentru sine și pentru antreprenori

La finalul fiecărui interviu din această serie rugăm antreprenorii să ofere un sfat pentru ceilalți din experiența lor. Pentru că noi considerăm că antreprenori îi pot învăța pe ceilalți antreprenori din experiența lor.

“Primul lucru pe care l-aș spune e să investească în propria educație. Ca antreprenor trebuie să fii cât mai deschis, iar educația asta face. Cu atât mai mult vei avea influență asupra echipei tale, asupra business-ului și asupra industriei din care faci parte. Investește în educația ta și a echipei”, crede Mihai Vînătoru.

Și când vorbește despre un sfat pe care și l-ar fi dat lui la 20 de ani cu mintea de azi, Mihai tot la educație se duce. Spune că ar fi vrut să fie mai atent la școală și la cursuri. Poate surprinzător nu, în epoca în care antreprenorii spun că mai degrabă “școala vieții” îi formează.

“Am descoperit recent manuale pe care am studiat în facultate. Și sunt lucruri bune acolo. Poate că au o exprimare mai neprietenoasă, dar sunt lucruri valide. Ar fi fost extrem de important să le fi înțeles de atunci și să le fi aplicat pe parcurs. M-ar fi ferit de multe din ocolișurile pe care le-am făcut”, crede Mihai.

Antreprenorul față în față cu sine

Așa cum spunem la începutul interviului, schimbăm scaunele. În acest joc al scaunelor muzicale în antreprenoriat, provocăm antreprenorii care sosesc la interviu să-și pună ei o întrebare.

“M-aș întreba de viitor, planuri, direcțiile pe care le văd în industria în care mă aflu”, spune Vînătoru. Și tot el răspunde, vorbind despre inteligența artificială.

“Ne jucăm de la începutul anului cu toate aceste sisteme, inclusiv cu Chat GPT. Suntem foarte aproape să nu mai fii competitiv ca business în piață dacă nu folosești inteligența artificială și nu o integrezi. E ca și cum ai încerca să faci contabilitate fără Excel. Acum doar putem să ne imaginăm la ce nivel vor ajunge în 2-3 ani”, răspunde cofondatorul și CEO-ul DWF.