Asta i-am întrebat pe experții de la FixShop.

Un scuter electric este un dispozitiv relativ simplu, care poate servi pentru o perioadă lungă de timp fără prea multă întreținere. Cu toate acestea, ar trebui să îi acordați atenție la începutul sezonului. Unele componente sunt sensibile la uzură și, dacă subestimați controlul lor, acestea pot ceda și veți avea probleme inutile.

O baterie funcțională este esențială

Înainte de prima plimbare de primăvară, conectați lanterna la încărcător și urmăriți cum se încarcă până la 100% fără probleme. Apoi, testați pentru a vedea dacă autonomia maximă a scuterului a scăzut semnificativ. Dacă bateria este depozitată incorect, capacitatea acesteia poate fi sensibil mai mică după iarnă. Și în loc de cei 30 de kilometri așteptați, de exemplu, veți obține doar 15 kilometri cu o încărcare completă.

Sfat practic: Când depozitați bateria în timpul iernii, încercați să mențineți încărcătura bateriei între 20-80%. Asigurați-vă că nu se golește complet până la zero. Dacă este complet descărcată pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate pierde o parte semnificativă din capacitate.

Depozitarea corectă este importantă

Depozitați scuterul în timpul iernii într-un mediu în care nu este prea rece și nici prea umed. Temperaturile scăzute fac ca bateria să se degradeze mai repede, în timp ce umiditatea poate cauza corodarea contactelor sau înfundarea lanternei, ceea ce face ca aceasta să nu funcționeze corespunzător.

Sfat de expert: Dacă bateria nu se încarcă sau dacă simțiți că autonomia a scăzut semnificativ, solicitați verificarea acesteia de către un tehnician cu experiență. Probabil că va trebui reparată sau înlocuită cu una nouă.

Starea pneurilor

Anvelopele în stare bună sunt esențiale pentru a conduce în siguranță. În primul rând, verificați adâncimea benzii de rulare a acestora. Dacă vedeți că sunt deja destul de uzate, ar trebui să le înlocuiți cu unele noi. O bandă de rulare necorespunzătoare înrăutățește tracțiunea, ceea ce poate face ca scuterul să derapeze mai ușor și va duce la o distanță de frânare mai mare.

Deteriorarea anvelopelor - crăpături sau zgârieturi adânci - poate crește susceptibilitatea la înțepături, alături de banda de rulare cu urme de șanțuri. Atunci când alegeți anvelope noi, acordați o atenție deosebită dimensiunii și tipului de bandă de rulare.

Verificarea frânelor

Majoritatea scuterelor electrice folosesc frâne mecanice pe disc, iar modelele mai scumpe sunt uneori echipate cu frâne hidraulice. În ambele cazuri, verificați dacă plăcuțele de frână au încă suficient material. Când vedeți că sunt deja uzate, înlocuiți-le cu unele noi.

Verificați, de asemenea, dacă discurile nu se freacă de disc în timp ce conduceți, ceea ce ar cauza o uzură mai rapidă a acestora. Ridicați partea din față sau din spate a scuterului și încercați să rotiți roata. Dacă auziți pocnituri sau frecare, reglați poziția etrierului de frână astfel încât să nu auziți zgomote metalice sau să nu simțiți rezistență în timp ce rotiți roțile.

Nu uitați: Verificați, de asemenea, starea conductelor de frână pentru a vă asigura că nu sunt deteriorate sau prea ruginite. În cazul frânelor hidraulice, verificați dacă există scurgeri în sistem, nu ar trebui să vedeți scurgeri de lichid de frână.

Strângerea șuruburilor

Înainte de prima cursă a sezonului, verificați dacă toate conexiunile cu șuruburi sunt bine strânse. Dacă există șuruburi sau piulițe slăbite, acestea se pot desprinde complet în timpul mersului, ceea ce vă poate pune în situații periculoase.

Atunci când verificați șuruburile, observați, de asemenea, dacă acestea sunt excesiv de corodate. Dacă observați prea multă rugină pe unele dintre ele, înlocuiți-le cu altele noi. Astfel evitați riscul ca acestea să se rupă atunci când conduceți.

Service scuter fără griji la FixShop

Doriți să vă asigurați că scuterul dvs. electric este 100% pregătit pentru noul sezon, dar nu aveți timp, înclinație sau experiență pentru a-l verifica singur? Duceți-l la cel mai apropiat centru de service pentru scutere electrice FixShop pentru o verificare amănunțită de către tehnicieni experimentați. Aceștia vor ajusta sau înlocui componente importante dacă este necesar, astfel încât să fie gata să funcționeze în mod fiabil și sigur pe tot parcursul sezonului.