Deși oficial rectificarea bugetară este pozitivă, vor pierde bani ministerele Educației Naționale, Fondurilor Europene, Cercetării și Inovării, Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Economiei, Apelor, Pădurilor și Mediului, Transporturilor, la care se adaugă Secretariatul General al Guvernului.

După cum spuneam, Ministerul pentru IMM-uri, cel care gestionează programul Start-Up Nation, este unul dintre cele care au bugetul tăiat.

Astfel, ministerul va pierde 243 de milioane de lei la rectificarea bugetară, așa cum este propus în proiectul de acum.

Potrivit Digi24.ro, execuţia la semestrul I este de 1,5% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile bugetare anuale și diminuarea sumelor reținute în proporție de 10%. S-au identificat economii în principal la:

  • Bunuri și servicii -2,2 milioane lei. Propunerea de rectificare are in vedere, reținerea de 10%, suma nefiind angajată;
  • Alte transferuri: -232,6 milioane lei. Propunerea de rectificare are în vedere, gradul de execuție al cheltuielilor pe primele 6 luni de 1,2%, media plăților lunare fiind de 0,7 milioane lei/lună, media rămasă de utilizat pe următoarele 6 luni, după rectificare, fiind de 24,3 milioane lei/lună;
  • Proiecte cu finanțare din FEN postaderare 2014-2020 -10 milioane lei. Propunerea de rectificare are in vedere, de asemenea, gradul de execuție al cheltuielilor pe primele 6 luni de 6%, media plăților lunare fiind de 0,2 milioane lei/lună, media rămasă de utilizat pe următoarele 6 luni, după reducerea de la rectificare, fiind de 2 milioane lei/lună.