Care sunt modalitățile de finanțare pe care le ai la început de drum pentru afacerea ta? Și nu vorbim de afaceri în domeniul software, care sunt mai complicate, ci de IMM-uri din orice domenii, de la horeca, până la restaurante, industria alimentară sau distribuție. Am făcut o listă de modalități de finanțare pentru firme mici și foarte mici mai jos.
Despre finanțare și oportunități de business poți afla la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life. Mai sunt doar câteva zile până începe și mai avem doar două locuri disponibile, așa că rezervă-ți locul aici. Vei putea afla despre finanțare de la partenerii noștri de la Banca Transilvania, prin vocea lui Dragoș Ungureanu, Director Comercial Adjunct IMM la Banca Transilvania.
Comandă ultimele două bilete la tabără aici.
Iată câteva modalități de finanțare
Fonduri proprii
Cât ești dispus să investești din economiile tale? Dacă pornești drumul antreprenorial după ce ai fost angajat, plănuiește lucrurile de dinainte și pune deoparte bani. Economisește banii în bancă și permite-ți să ai libertate la început de drum. Pe lângă investiția în business, în primele luni s-ar putea să nu ai venituri pozitive, așa că trebuei să acoperi cheltuielile. Consideră orice economie pe care o investești în business drept un pas către succes pentru că-ți asigură buna funcționare. Nu-ți consuma toate economiile decât dacă ai un plan de business bine pus la punct și un calendar pentru afacerea ta. Antreprenoriatul e despre riscuri, iar dacă nu ești dispus să riști economiile tale, de ce ar face-o alții pentru tine? De ce ar avea încredere cineva să-ți dea bani pe mână dacă tu nu i-ai cheltuit pe ai tăi?
Prieteni și familie
În engleză denumirea e de “friends, fools and family”. Aceștia vor fi primii tăi investitori. Convinge un prieten să ți se alăture în business sau familia să-ți ofere bani. Nu considera lucrurile acestea ca pe un împrumut. Poți să-l introduci pe un prieten alături de tine în afacere și să ai de câștigat. De asemenea, nu ai presiunea unui împrumut. La început de drum împarte procentele firmei cu atenția. Dacă oferi peste 40% nu uita să-ți păstrezi dreptul de semnătură și veto, pentru ca afacerea să meargă pe direcția pe care o vezi tu.
Un credit flexibil
Un credit flexibil asigură creșterea mai rapidă a afacerii, alimentarea stocurilor pentru o perioadă mai aglomerată sau acoperirea unor datorii. Pentru că, la început de drum, creditele tradiționale ar putea fi nepotrivite pentru tine, din cauza lipsei de experiență, există modalități de creditare mai flexibile, și adaptate afacerilor mici. BT Mic, compania dedicată finanțării afacerilor mici și foarte mici, a Bancii Transilvania oferă credite de până la 200.000 de lei pentru afaceri cu un minim de 3 luni de activitate financiară. Garanțiile sunt flexibile.
Crowdfunding
Dacă oferi servicii e mai greu să apelezi la crowdfunding. Această modalitate e utilă celor care realizează un produs fizic. Strângi bani, de obicei sume mai mici, de la viitorii tăi clienți sau susținători. Pe lângă faptul că poți să te finanțezi astfel, câștigi primii clienți și faci prima ta campanie de marketing. Cu toate acestea, trebuie să investești mult în promovare, în crearea video-ului de prezentare, iar, la final, trebuie să livrezi produsul la timp pentru a nu-ți atrage un feedback negativ.
Fonduri europene sau fonduri oferite de stat
Oportunitățile din această zonă sunt diverse, dar vin cu obligații pe care trebuie să le cunoști. De asemenea, trebuie să lucrezi cu un consultant pentru a-ți maximiza șansele de succes. Anul acesta, de exemplu, programul Start-Up Nation a fost oportunitate pentru cei care vor să deschidă o firmă nouă cu o finanțare de 44.000 de euro de la stat. Fonduri europene pentru zona agricolă și de microîntreprinderi sunt căutate și au permis deschiderea unor companii în aceste domenii. Pregătește-te pentru o cheltuială inițială și o birocrație crescută, dar rezultatul poate fi o creștere rapidă a business-ului. De asemenea, va trebui să raportezi balanța ta în următorii 2-3 ani. Pentru cei care au luat finanțare prin Start-Up Nation, Banca Transilvania are pachetul Start-Up Nation, prin care oferă credite-punte și un pachet de cont curent cu beneficii suplimentare, despre care poți afla mai multe aici.
Investitori angel
Investitorii angel sunt cei care vin cu o sumă relativ mică, dar te ajută pentru a-ți dezvolta afacerea. Se pretează cel mai mult pentru afacerile de tehnologie, pentru că acestea au un potențial de creștere și înmulțire a banilor foarte mare. Ai grijă câte procente din afacere dai unui investitor. Nu e bine să oferi foarte mult din afacere la început de drum, chiar dacă ești disperat. Dacă un investitor angel primește 49% din afacere, deja nu mai e un adevărat investitor. Dacă vei dori să primești investiții pe mai târziu, îți va fi aproape imposibil să primești așa ceva dacă ai un investitor care e aproape majoritar.