Lectură de 4 min

Nadia, Hagi, Halep. Acum e cazul să le spunem copiilor de Daniel Dines, UiPath

Abonează-te pe  
Compania UiPath, pornită acum câțiva ani într-un apartament la București, și care construiește soluții ce automatizează afacerile din întreaga lume, s-a listat pe bursa de la New York ieri. După prima zi, valoarea companiei a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Pare prea puțin pentru a ne păsa la nivelul societății românești de ei, nu?
Nadia, Hagi, Halep. Acum e cazul să le spunem copiilor de Daniel Dines, UiPath

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Am deschis miercuri seară televizorul. Era ora 19.00, cele mai importante știri ale zilei la cel mai vizionat post de televiziune. Știrea numărul 1 a fost incendiul de la spitalul din Slatina. Știrea numărul 2, Ministrul Sănătății. Știrea numărul 3, noaptea de Înviere și ce avem voie să facem atunci.

Chiar discutasem anterior pe grupul de Facebook Messenger al redacției start-up.ro dacă prima știre de la 19.00 va fi UiPath. Speram să fie. E cel mai important succes de business de sorginte românească până la urmă. Dar nu. Pentru publicul larg, s-a decis că nu e așa de mainstream. E mai ușor să explici ce fac elicopterele cele două ale lui Ion Țiriac decât să povestești ce fac roboții software ai lui Daniel Dines.

O luăm pe pași

Ce face UiPath, de ce și de ce e o companie românească?

Ce face UiPath, dacă ai ajuns prima oară aici și nu ai auzit niciodată de ei? UiPath e o companie fondată la București de Daniel Dines care cu ajutorul software-ului automatizează procese în cadrul companiilor. Adică? Adică în loc să bagi tu facturi și contracte prin sistem, face UiPath asta pentru tine. Un alt exemplu? BCR are un robot UiPath care analizează cereri de aplicare la IMM Invest, iar specialiștii băncii se uită doar pe lucrurile de detaliu.

De ce e UiPath așa de mare și de ce a devenit o companie listată la Bursa din New York? Pentru că automatizarea este unul dintre trendurile cele mai importante în afaceri și companiile care investesc în asta salvează sute de mii de dolari pe lună sau pe an, în funcție de dimensiunea lor. Oamenii pot să fie implicați mai mult în strategie, decât în implementare.

Mai este UiPath o companie românească? Compania listată la Bursa din New York nu. Aceea e o companie înregistrată în Statele Unite. Dar UiPath are 3.000 de angajați deja, mare parte sunt în București. Aceștia plătesc taxe aici, câștigă bine, cumpără apartamente, mașini, terenuri, investesc în afaceri de viitor. Astfel, chiar dacă UiPath nu are 100% capital românesc, ci este o companie globală, aduce în economie un beneficiu uluitor. Uitați-vă la cum arată România astăzi și veți vedea că generația de „corporatiști” și IT-iști care a crescut în ultimii ani a transformat orașele. Și-a cumpărat apartamente bune, a investit, a înmulțit salariul primit și ulterior, unii au decis să devină și ei antreprenor. Beneficiul e uluitor.

Dracula, Hagi, Nadia, Halep, UiPath

Pentru ce e cunoscută România în străinătate? Pentru Dracula de unii, pentru Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi sau Simona Halep. Ne-am luat satisfacția din sport, de obicei. Acum e cazul ca România, în Statele Unite și în lume, să fie cunoscută ca țara UiPath.

Daniel Dines nu a negat niciodată originile românești ale companiei. Spune că acum 6 ani erau 10 oameni într-un apartament. Iar în alte interviuri a vorbit despre cum timp de 10 ani a muncit pentru evoluția UiPath, fără să aibă venituri, crezând în acest trend.

Pe Daniel Dines l-am întâlnit face to face de 2 ori. Mi s-a părut un om care nu prea a avut timp să-și facă PR sau să vorbească prea mult. De fiecare dată când vorbește spune despre nevoia de a fi umil, de a nu fi arogant, de a munci.

E cazul ca acum străinii să ne știe și după UiPath, nu doar după Hagi, Nadia sau Halep.

Dar va mai dura. Pentru că momentan știrile de la ora 7, cele despre care se spune că dau tonul, nu au băgat în seamă cel mai important moment pentru business-ul românesc din istorie.

Acum mulți ani, pe vremea când lucram la ziarul Adevărul, am dat titlul unui editorial „Simona, ai cupele prea mici”. Era un joc de cuvinte. Simona Halep era încă la începutul ascensiunii sale. Puținele articole care se scriau despre ea atunci vorbeau despre cum și-a micșorat sânii. Presa nu o iubea atât de mult încât să o pună ca știre principală, chiar dacă făcea performanță de 100 de ori mai bună decât „băieții lui Gigi” sau alte preferințe de trafic. Simona avea atunci cupele prea mici. Dar prin munca ei nu a mai putut fi ignorată.

UiPath va continua să crească. Acțiunile firmei, care au pornit de la 56 de dolari ieri, au ajuns la 69 de dolari. Presa americană spune că e una dintre cele mai mari listări ale unei companii software din istorie.

Dar noi, și când zic noi mă refer la presa mainstream, eram prea ocupați să povestim despre un incendiu mic la un spital sau despre ce vom face noi în noaptea de Înviere.

Se spune că „țața Leana nu știe de UiPath”. Dar trebuie să începem de undeva. De 6 ani povestim la start-up.ro de UiPath. Prima oară nici noi nu știam despre ce e vorba cu ei. Dar după aia am înțeles.

Trebuie să le spunem copiilor noștri că exemplul de urmat în România nu e Ion Țiriac sau Gigi Becali. Exemplele sunt Gheorghe Hagi, care a investit toată munca sa într-o academie unică, Simona Halep, care nu a fost ajutată de statul român cu nimic, dar a devenit numărul 1. Daniel Dines. Care a pornit dintr-un apartament, a visat și a câștigat.

Abia aseară politicienii români au decis să se urce pe val. Mă uit la voi, Claudiu Năsui, Ciprian Teleman, Marcek Ciolacu și alții. Știu, nu a fost timp, nu a fost momentul. Dar abia acum politicienii se urcă pe succesul UiPath.

România nu a fost un accident pentru Daniel Dines. În alte interviuri spunea că educația românească de tip vechi l-a ajutat. I-a dat baza. Dar mai apoi, totul e munca lui.

Dacă ai ajuns până aici, spune-i copilului tău o poveste despre Daniel Dines, cel mai de succes român. Omul care a cucerit America. Milionarul Boților, așa cum a fost denumit de un tabloid românesc.

Spuneți orice despre el. Doar spuneți. Oamenii trebuie să știe.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: