Dacă ai un IMM sau dacă ești fondatorul unui startup sunt șanse foarte mari să nu fi pus securitatea cibernetică pe primul loc. Probabil că te gândești că nu ți se poate întâmpla mare lucru, că sunt alte lucruri pe care le poți face cu banii ăia sau că nu poți deveni tu o victimă.
"În mare, cam 50% din business-urile românești, IMM-uri, suferă sau au suferit la un moment, sau vor suferi, o breșă de securitate.", a declarat Liviu Arsene, specialist Bitdefender.
"Când e vorba de riscuri, cred că indiferent de mărimea companiei, cam toate se expun la aceleași amenințări. Spre exemplu, una dintre cele mai frecvente este amenințarea de tip ransomware.", a mai spus Liviu Arsene.
"Gândiți-vă la un startup care vrea să-și protejeze proprietatea intelectuală. În același timp există și riscuri asociate cu furtul de date, deci nu doar criptarea datelor, în urma unei infecții cu ransomware, ci efectiv furtul acestora.", a mai spus reprezentantul Bitdefender.
Cum te protejezi dacă ai un IMM?
"În funcție de necesitățile firmei, atunci cel care se ocupă de IT și securitate capabilă să gestioneze echipamentele respective. De exemplu, dacă există un număr de dispozitive Windows, Mac, Android și poate câteva dispozitive IoT, poate ar putea alege o soluție de tipul Bitdefender Box, care îți protejează atât dispozitivele cu Windows, Mac și Android instalând soluția de securitate în sistemul de operare, dar îți protejează și restul de dispozitive inteligente pe care le ai în firmă.", a declarat Liviu Arsene în cadrul acestui episod al #NOHACK.
"Dacă există mai mult de 15-20 echipamente, laptopuri, tablete și așa mai departe poate i-ar fi mai ușor să-și instaleze o soluție de tipul Bitdefender Small Office Security, și atunci asta înseamnă că-i permite practic celui care ține în picioare departamentul de IT să și gestioneze de la distanță și centralizat toate dispozitivele. Practic, poate instala și dezinstala diverse aplicații, poate primi notificări pe telefonul mobil când un angajat dă click pe un link de fraudă phishing sau poate primi un atașament care poate fi o amenințare. Deci îi face practic munca mai ușoară cu cât are mai multe dispozitive.", explică Arsene.
Episoadele anterioare din seria #NOHACK
- Cum îți ții copilul în siguranță pe internet
- Imixtiunile din alegeri, un pericol iminent
- Podcast #NOHACK - amenințările cele mai recente de pe internet
- De ce este phishing-ul periculos și-ți poate compromite portofelul
- Cum ar arăta lumea fără acces la tehnologie
- Podcast #NOHACK - ce specific are fiecare sistem de operare
- Cum să te protejezi pe un dispozitiv cu iOS și de ce nu ești mereu sigur
- Cum te protejezi chiar și atunci când ai o soluție de securitate.
-
De ce trebuie să ai soluție de securitate chiar și când ești prevăzător
- Cum să-ți protejezi părinții pe Internet