Două treimi din cei hărțuiți nu povestesc nimănui despre un incident de cyberbullying, conform unui studiu realizat de Bitdefender, pentru că se tem, nu au încredere că pot schimba ceva sau nu au crezut necesar să implice și alte persoane.
65% din tinerii din studiul menționat spun că au fost marcați direct din punct de vedere psihologic de hărțuire.
Internetul poate fi un spațiu superb al descoperirii, al informării, dar poate fi și un spațiu sumbru. Al izolării, presiunii, hărțuirii.
Indiferența poate ucide sau poate răni în alte moduri. Iar indiferența față de cyberbullyng, pentru că ai să zici că e vorba doar de „cuvinte pe internet”, poate provoca traume grave sau poate duce chiar la suicid. Nu fi indiferent!
Cyber Trivia - răspunsul provocării noastre
În fiecare episod vă provocăm. Vă dăm o definiție, voi răspundeți și puteți primi abonamente Bitdefender Total Security 2020 cu valabilitate de un an, care pot fi folosite pe 5 dispozitive.
În prima parte a acestui episod v-am spus despre cercetarea, investigarea și publicarea online a unor informații confidențiale precum număr de telefon, adresă de email sau adresă de domiciliu, aparținând unei persoane.
Aceasta se numește doxxing și e o formă de șantaj sau inginerie socială folosită de persoane care vor să te hărțuiască online. Se folosește și la nivelul companiilor sau chiar vedetelor, dar are efect și asupra tinerilor care nu sunt celebri.
Adresele lor de acasă, numerele de telefon sunt publicate, iar apoi sunt abuzate de către un grup de hărțuitori prin apeluri la ore târzii sau pur și simplu apeluri numeroase. Ce faci dacă pățești asta? În primul rând verifică dacă ai securizat toate conturile online unde autentificarea se face cu numărul de telefon.
De asemenea, raportează această problemă la poliție și, dacă e nevoie, schimbă numărul de telefon și oferă-l doar persoanelor de încredere. Oricum, păstrează anumite aspecte ale vieții tale private. Contul de social media poate fi public, dar un număr de telefon dat doar persoanelor de încredere sau colegilor îți poate oferi un spațiu sigur.
Cum te aperi prin tehnologie?
În acest episod am vorbit cu Liviu Arsene, Senior Cybersecurity Analyst la Bitdefender, despre cum te aperi prin tehnologie și cum îmbini controlul parental cu multă comunicare.
Practic, o soluție de control parental permite părinților să fie atenți la ce li se întâmplă celor mici. Soluțiile acestea care sunt prezente inclusiv în produsele de securitate nu trebuie să fie gândite ca o modalitate de „spionaj”, ci doar ca o metodă prin care părintele să controleze site-urile unde intră copiii și chiar posibile pericole, așa cum ar fi persoanele necunoscute care-i contactează.
„Sunt soluții tehnice pe care părinții le pot instala pe tabletă, pe laptop, pe desktop pe absolut orice terminal, indiferent de sistemul de operare și practic îi dau părintelui posibilitatea de a vedea sau de a restricționa conținut neadecvat vârstei copilului, de a restricționa poate accesul la instalarea unor aplicații care nu sunt poate potrivite vârstei copilului”, spune Liviu Arsene.
„Partea cea mai interesantă și cea mai recomandată este ca înainte de a instala astfel de soluții pe dispozitivele copilului, părintele să poarte o conversație cu copilul. O conversație în care să-l facă să-nțeleagă că există riscuri în mediul online pe care poate copilul nu le percepe și e bine să existe părintele care să filtreze o parte din aceste riscuri”, a mai spus specialistul Bitdefender.
Soluțiile de control parental sunt adaptate la vârsta copiilor. Astfel, la 13 ani acesta va avea o serie de restricții automate, la 16 ani alte restricții, iar la 18 ani va avea libertate totală.
Comunică alături de copii când vrei control parental
„E foarte important ca în momentul când se recurge la instalarea unei astfel de soluții părinții și copiii să aibă o discuție în prealabil prin care copilul să nu se simtă monitorizat sau amenințat în vreun fel de pe urma instalării unei asemenea aplicații și atunci să fie ca o colaborare, să fie de comun acord. Pentru că altfel copilul va găsi întotdeauna o soluție prin care să dezinstaleze aplicația părintelui, să șteargă telefonul sau să nu folosească telefonul respectiv știind că e monitorizat. E foarte important să existe acea colaborare practic”, spune Liviu Arsene.
E foarte important pentru părinți să afle nu doar faptul că acești copii poartă conversații care i-ar putea afecta emoțional, ci faptul că acele conversații se desfășoară poate cu persoane necunoscute și atunci părintele trebuie să intervină, să aibă o discuție cu copilul și să-i spună „Uite, poți să-mi spui exact cine este persoana respectivă, poate ești curios, vrei să afli niște lucruri, ajută-mă să înțeleg și-ți pot explica eu, nu apela la altcineva, pentru că totuși sunt cred cel mai în măsură să-ți dau aceste informații. Iar dacă nu știu, căutăm împreună pe internet”.
Tu cum comunici alături de copilul tău?