Rocanotherworld e un festival început în memoria lui Ioan Dan Niculescu, specialist în comunicare, fan al muzicii bune și un nume important în ecosistemul ieșean. Acesta a decedat pe 3 iunie 2016 după un accident rutier. „Roca”, așa cum era știut el de prieteni, a fost cunoscut de-a lungul timpului pentru multe lucruri.

Ba că a fost unul dintre cei care au contribuit la campania de comunicare pentru alegerea lui Klaus Iohannis la prezidențialele din 2014, ba Capitala Culturală Europeană pentru Baia Mare 2021. A fondat agenția de branding Argo, a făcut și sosuri premium sub brandul „Doamne Ferește” și a organizat evenimente caritabile pentru animalele abandonate.

În 2016 prietenii săi au organizat în cinci zile prima ediție Rocanotherworld, un festival cu muzică bună în memoria sa. Iar festivalul a continuat, iar anul acesta între 24 iunie și 28 iunie va avea loc încă o ediție, în condiții de distanțare socială, cu doar 500 de oameni maximum.

Pentru că lucrurile bune trebuie să continue. Iar noi am discutat cu cei de la Rocanotherworld ca să vedem cum se organizează un festival în plină pandemie.

„De la prima ediție până astăzi ne-am dorit ca Rocanotherworld să fie un loc și un timp unde să se întâlnească oamenii buni care doresc să schimbe în bine ceva din jurul lor. Ne imaginam o ediție mai mare ca cea precedentă, cu mii de oameni care cred în aceleași cauze. Ne imaginam și că vom fi pe pârtie unde anul trecut ne-am simțit atât de bine. Nu renunțăm la gândurile acestea, doar le amânăm până când vor putea devein realitate”, spun organizatorii Rocanotherworld pentru start-up.ro.

Ei spun că exista varianta în care să anuleze festivalul. „Am decis să mergem mai departe din nevoia de a ne spune nouă și publicului prezent an de an că, indiferent de context, vom avea acest timp și loc al nostru. Pe toată perioada pandemiei acest public a fost alături de proiectele noastre, ne-au ajutat să ajutăm și aveam cu toții nevoie să ne reîntâlnim în viața reală, să ascultăm muzică live și să ne bucurăm că suntem. Cu toate măsurile de siguranță impuse de context”, spun organizatorii.

Astfel, pe lângă limitarea numărului de locuri, grupurile de prieteni au putut cumpăra „cercuri”, locuri în care să stea împreună, izolați social de ceilalți din jurul lor pentru a se proteja de coronavirus.

Cum arată ediția de anul acesta?

Rocanotherworld are loc în Iași, în „The Secret”, o locație în aer liber lângă lacul Ciric din oraș. Printre trupele care vor cânta vor fi Adam's Nest, Toulouse Lautrec, Robin and the Backstabbers, Lucia, byron, Eyedrops, Ana Coman Mr. Jurjak, Luna Amară, Les Elephantes Bizarres și The Mono Jacks.

Toate trupele sunt românești au cântat pro bono în trecut la Rocanotherworld. Cu banii strânși din festivalul de anul acesta vor fi ajutate 500 de familii din mediile defavorizate din mediul rural din județul Iași, cu bunuri alimentare și sanitare. De asemenea, cei de la Rocanotherworld au decis să întoarcă ajutorul trupelor și anul acesta banii din bilete să se ducă și spre plata fee-urilor formațiilor.

„Este o ediție despre solidaritate și siguranță. Din motive ce țin de reglementări și această perioadă pe care o traversăm, va fi una cu mult diferită de celelalte. Dar poate chiar acest lucru o face atât de specială”, spun reprezentanții Rocanotherworld.

„Avem încredere în publicul nostru care ne-a dovedit în fiecare an că înțelege acel #beforothers din sloganul nostru (Be curious, Be different, Be for others). Cred că teama cea mai mare pe care o au festivalurile, mai mari sau mai mici, este aceea de a controla un public care trebuie să respecte reguli de siguranță și distanțare socială. Rocanotherworld a fost întotdeauna un festival în care grija față de celălalt a fost pe primul loc. Am ales să susținem cauze, să-i ajutăm pe cei vulnerabili, să fim solidari. Cred că ne-am maturizat suficient în acești 4 ani încât să avem încredere în publicul nostru”, spun reprezentanții Rocanotherworld.

Un festival cu 500 de persoane în pandemie

„ 500 de spectatori este limita maximă admisă de legislația actuală. Pentru a putea controla distanțarea socială am pus în vânzare un număr limitat de bilete și abonamente. Vor exista toate regulile de distanțare socială impuse de autorități”, spun cei de la Rocanotherworld.

„Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască și a măsurării temperaturii la intrare, suprafețele comun utilizate (tejgheaua barurilor, toaletele ) vor fi dezinfectate ori de câte ori este necesar cu substanțe biocide autorizate, încurajăm plata contactless cu cardul sau cu telefonul, spațiul va fi organizat în așa fel încât să permită menținerea distanței fizice”, mai spun aceștia.

Cum a reacționat publicul? Abonamentele au fost sold out în 24 de ore.

„Da, credem că mai există teamă și e nomal să fie așa. Dar îi asigurăm pe toți spectatorii că suntem pregătiți pentru a le asigura toate condițiile și, așa cum spuneam, avem încredere în publicul nostrum că va respecta regulile”, explică cei de la Rocanotherworld.

Evenimentele și trupele „alternative” din România

A fost o perioadă dificilă pentru industria evenimentelor și industria muzicală din România. Trupele nu au mai avut concerte, turneele s-au anulat, concertele din interior nu pot fi desfășurate.

„Mare parte din trupele alternative nu au trăit niciodată doar din muzică. Sau dacă au făcut-o, au făcut-o cu greu. Unele dintre ele au trecut pe online, au fost concerte online susținute de diferite branduri. Sigur că nu e același lucru ca atunci când cânți pe o scenă în fața oamenilor. Dar cum am mai spus, ne adaptăm”, spun reprezentanții Rocanotherworld.

Ei spun că publicul are o metodă simplă de a susține trupele alternaitve. „Cred că cel mai bun mod de a ne susține trupele favorite este să plătim bilete la concertele lor, să le cumpărăm albumele sau obiectele promoționale. Asta putem face noi”.

Despre festivaluri și evenimente? Rocanotherworld e un festival despre susținere. Despre un mesaj al oamenilor buni. „Dacă am putea să facem o schimbare, cred că ar trebui să fim mai uniți, să punem pe primul loc calitatea, publicul și artiștii. Desigur că un festival este o experiență, înainte de orice. Dar până la urmă ajungem acolo pentru că muzica ne adduce împreună. Cred că până la final vor rezista fix aceia care și-au respectat publicul și artiștii”, spun ei.