De curând am scris despre Menisto, o aplicație pentru meniuri digitale în restaurante. Creatorii aplicației au dezvoltat și un proiect separat, numit NoiseBlock, care e o aplicație prin care poți să izolezi conversațiile video și audio pentru a reduce din zgomotul de fond.

NoiseBlock a fost creat de echipa Sonic Tag în timpul hackathonului #EUvsVirus organizat de Comisia Europeană. Echipa Sonic Tag e practic un spinoff din Societe Generale Paris și dezvoltatorii au deja experiență în procesarea sunetului.

„Scopul nostru este să oferim o soluție software de noise cancelling gratuită, care să vină în ajutorul celor care lucrează de acasă. Există soluții hardware, precum căști Bose sau Plantronics, dar, din păcate, acestea rămân inaccesibile pentru vasta majoritate a populației”, spune Mircea Deliu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Totul a pornit de la acel hackathon, iar NoiseBlock a fost selectat printre proiectele finaliste. „Nevoia a fost receptată pozitiv. În urma feedback-ului am continuat eforturile de dezvoltare și după hackathon pentru a lansa un produs gratuit pentru cei care au fost forțați să facă switch-ul între birou și lucrul de acasă”, spune Cezar Cherciu, cofondator al proiectului.

Ce face NoiseBlock?

NoiseBlock este o aplicație disponibilă pentru calculatoarele sau laptopurile cu Windows momentan care analizează sunetele din jurul nostru și izolează fonic cu ajutorul software-ului. Astfel, apelurile tale se aud mai bine și nu mai ești deranjat de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Practic aplicația se instalează pe calculator, apoi creează un profil de microfon virtual și ulterior în aplicația de videocall favorită trebuie să selectezi microfonul virtual al NoiseBlock pentru a funcționa așa cum trebuie.

NoiseBlock merge cu Zoom, Google Meet, GoToMeeting, BlueJeans, Skype, Slack sau Microsoft Teams.

„NoiseBlock este o tehnologie care prelucrează în timp real sunetul microfonului prin aplicarea unui algoritm de learning ce elimină zgometele ambientale. Sunetul prelucrat este apoi redirecționat către un microfon virtual care poate fi utlizat în orice aplicație de videocall”, spune Mircea.

`Pentru procesarea sunetului am folosit limbajul de programare C, necesar pentru o performanță excelentă cu o latență aproape de zero. Latența audio excesivă diminuează calitatea apelurilor, iar NoiseBlock a fost creat special pentru a evita acest lucru”, mai spune Cezar.

În momentul în care NoiseBlock este activat există un delay de aproximativ o secundă, până când sunetul de fundal este eliminat. Acest delay este datorat faptului că algoritmul de learning are nevoie de calibrare. Sunetul de fundal nu este eliminat complet atunci când utilizatorul vorbește, însă calitatea conversației este superioară, chiar și în cele mai vitrege condiții: zgomote de bormașină și de șantier, trafic intens, mașini de spălat, aer condiționat.

Extindere pe mai multe platforme

Momentan produsul funcționează doar pe dispozitivele cu Windows, dar cei de la Sonic Tag vor să facă și o versiune pentru Mac.

E un produs gratuit și a fost gândit ca unul care ar putea fi permanent pentru comunitate.

„Vrem să fie gratis pentru utilizatori. Prin adoptarea soluției pe scară largă, algoritmul de machine learning va evolua și soluția va deveni mai bună prin efortul colectiv al utilizatorilor”, vede perspectivele de viitor Cezar Cherciu.

Până acum produsul a fost descărcat de sub 1.000 de persoane și în perioada următoare fondatorii speră ca numărul să crească. Ca plan de monetizare pe termen lung ar fi licențierea tehnologiei către companii care să ofere NoiseBlock tuturor angajaților.