Foarte puține companii au o istorie cel puțin la fel de interesantă precum Plantronics. Povestea producătorului de căști începe prin anii 1960, când căștile cu microfon erau atât de greoaie încât piloții de avioane de vânătoare erau nevoiți să folosească microfoane de mână. Prima pereche Plantronics a oferit o soluție pentru această problemă. Istoria continuă cu o pereche de căști făcută special pentru astronauții NASA, cam în aceeași perioadă. Dar suficient despre trecut - să vorbim despre prezent și despre căștile Voyager 6200 UC.

Design Plantronics Voyager 6200 UC

Cu un design de tip colier, căștile Plantronics atrag privirile mulțumită cablului roșu care contrastează puternic cu negrul mat al dispozitivului. Cu toate că sunt destinate, în principal, mediului business, căștile au un aspect sport, ușor agresiv, lucru binevenit, dând un strop de culoare unui costum sobru, made-to-measure.

Aspectul sportiv le face ușor de integrat în orice ținută, iar ergonomia colierului și greutatea lui redusă le fac ușor de purtat chiar și la sesiunile de jogging. În partea stângă există un comutator pentru funcția de Active Noise Cancelation, dar și un buton care oprește microfoanele atunci când suntem într-un apel. În dreapta există comutatorul de On/Off, prin care se realizează și conexiunea Bluetooth, un buton Play sau de preluare a apelurilor și două butoane de volum, care pot fi folosite și pentru controlarea muzicii.

Ai toate funcțiile importante la îndemână, fără ca butoanele să fie prea multe. Încărcarea se face fie prin portul microUSB, fie prin conectorul special care permite conectarea la un dock care se introduce în PC. Căștile în sine au o formă ergonomică și intră cu ușurință în ureche, iar de căzut nu vor cădea prea ușor dar, din păcate, spre deosebire de alte căști bluetooth de tip colier, nu ai posibilitatea de a retrage cablul sau de a lipi căștile între ele, pentru a nu-ți flutura la gât. Dopurile sunt moi și nu te vor durea urechile de la ele și izolează foarte bine zgomotul din exterior. Per total, Plantronics Voyager 6200 UC este un dispozitiv foarte comod și ușor de purtat. Se vede că este un gadget premium, iar designul îl face foarte versatil.

Dar destul despre design - înainte să vorbim despre numeroasele funcții ale căștilor, să vorbim despre calitatea sunetului - atât în apeluri cât și când vine vorba despre ascultat muzică.

Plantronics Voyager 6200 UC - Calitatea sunetului

Frecvența de răspuns a căștilor este cuprinsă între 20 de Hz și 20 de kHz. Sunetul este foarte puternic și își menține claritatea chiar și la volumul maxim, lucru pe care l-am apreciat. Bass-ul îți face timpanele să vibreze și te ține antrenat, iar joasele sunt clare. Nu sunt căști pentru cei care vor cea mai naturală experiență, sunetele fiind destul de procesate, dar pentru ascultătorii obișnuiți calitatea este excepțională.

Căștile sunt gândite, în primul rând, pentru cei care își petrec toată ziua vorbind la telefon - fie că este vorba despre un CEO de companie, un broker de pe Wall Street, un director de vânzări dintr-o multinațională, un angajat al NASA. Calitatea sunetului în apeluri este excelentă. Căștile sunt dotate cu patru microfoane capabile să izoleze vocea vorbitorului de sunetele din fundal. Am făcut un test în redacția noastră, loc în care mereu se vorbește și în care clinchetele tastelor răsună puternic, și am rămas surprins. Interlocutorul mă auzea clar ca lacrima, iar eu îl auzeam perfect.

Calitatea foarte bună a sunetului este dată și de funcția de Active Noise Cancelling. Haideți, deci, să discutăm despre funcțiile speciale pe care le au aceste căști de la Plantronics.

Funcții speciale

Și să începem cu cea de reducere activă a zgomotului, dacă tot am pomenit-o. Aceasta se folosește de cele patru microfoane menționate anterior pentru a asculta sunetele ambientale, apoi căștile emit frecvențe care să le anuleze pe cele din jur. Rezultatul este bun, iar fâșâitul, zgomotul aerului condiționat, sunetul tastelor și zarva în surdină sunt acoperite perfect. Suntele mai puternice, precum cel de ușă trântită sau de motocicletă tot vor trece un pic prin căști, dar volumul puternic acoperă ce sistemul de Active Noise Cancelling și dopurile izolatoare nu reușesc.

Trecând la alte funcții, merită menționat faptul că Voyager 6200 UC dispun de Bluetooth 4.1, lucru care le permite să fie conectate simultan la două dispozitive și împerecheate pasiv cu până la 8. Poți asculta muzică de pe laptop și răspunde la apeluri pe telefon fără să schimbi între căști. Apropo de asta, pentru a asigura o calitate a sunetului cât mai mare atunci când căștile sunt conectate la un PC, în cutia de transport foarte elegantă se găsește și un dongle - îl pui în portul USB, căștile îl identifică imediat, iar conexiunea este făcută, chiar dacă ele sunt legate și la smartphone.

Căştile sunt compatibile cu soluția Plantronics Manager Pro care le permite administratorilor IT să monitorizeze, administreze şi întreţină tehnic echipamentele din companie. Totodată, fiind gândite special pentru mediul business, dispun de certificare pentru Microsoft Skype for Business şi sunt compatibile cu Cisco Jabber, Microsoft Teams şi alte aplicaţii similare. Căștile vibrează atunci când ești apelat și primești și o serie de notificări audio vocale - atunci când dai microfonul pe mute, atunci când oprești funcția de noise cancelling, atunci când ești apelat etc. Ai la dispoziție și o aplicație numită Plantronics Hub - disponibilă atât pe smartphone cât și pe PC - de unde poți face diverse setări și unde poți vedea cât mai ține bateria.

Apropo de baterie, autonomia este de până la 16 ore, dacă asculți muzică, și de până la 9 ore, dacă doar vorbești la telefon. Activarea sistemului de Noise Cancelling scade un pic autonomia, dar tot sunt niște căști pe care e puțin probabil să fii nevoit să le încarci zilnic. Oricum, se încarcă complet într-o oră și jumătate, deci nu vei sta mult timp fără ele în jurul gâtului. Acestea fiind zise, să recapitulăm plusurile și minusurile.

Puncte Pro:

  • Sunet puternic și clar
  • Autonomie mare
  • Ergonomie crescută
  • Calitate și funcții premium

Puncte Contra:

  • Lipsa unui sistem de prindere a căștilor între ele
  • Lipsa rezistenței la apă

Căștile Plantronics Voyager 6200 UC nu au un preț mic. Pe site-ul producătorului costă circa 300 de de dolari. Totuși, calitatea excelentă a sunetului, precum și numeroasele funcționalități inedite le transformă într-un model de luat în considerare. Sunt probabil cele mai bune căști Bluetooth de tip colier pe care le poți cumpăra și e genul de gadget de prestigiu, pe care îl porți ca pe un trofeu sau, în cazul ăsta, ca pe o medalie, în jurul gâtului.