HMD Global e firma finlandeză formată din foști angajați Nokia care încearcă să readucă gloria acesteia, pierdută acum mulți ani. Și au reușit. Anul trecut s-a încheiat cu Nokia trecând de 1% din piața globală de telefoane. La începutul acestui an Nokia a vândut 1,6 milioane de telefoane în Europa și a ajuns pe locul 5. E probabil una dintre cele mai surprinzătoare reveniri.

Nokia 8 Sirocco e flagship-ul de anul acesta, o zonă unde HMD Global nu a insistat foarte mult, ci a vrut să aibă un asemenea telefon doar pentru a avea o gamă completă. Să vedem ce avem anul acesta de la finlandezi. Și să începem cu designul.

Design

Nokia vine cu un design modern pentru Sirocco, dar cu elemente pe care le-aș putea numi, totuși, vintage. De ce? Pentru că ecranul de 5,5 inci nu are un aspect de 18:9, înalt, ca la majoritatea telefoanelor de astăzi, ci unul tradițional 16:9. Marginile superioare și inferioare ale telefonului sunt medii, nu putem vorbi de un ecran infinit, ca pe alte flagship-uri.

Ecranul este curbat pe margini, dar nu te gândi la Samsung Galaxy S9, ci mai degrabă la primul Samsung Galaxy S6 Edge, curbura nefiind la fel de fină și fluidă, ci mai degrabă oprită brusc într-o margine de aluminiu foarte ascuțită. Telefonul nu are vreun buton fizic pe partea frontală.

Marginile sunt foarte subțiri și le-am putea numi chiar incomode la ținut în mână, pentru că sunt destul de ascuțite. Singurele butoane le vedem pe partea din dreapta, cele de volum, ieșite în evidență, dar și butonul de Power, care urmărește fin linia șasiului, un amănunt atent și elegant. În partea superioară avem slotul de SIM, iar jos mufa de încărcare USB Type C, fără nici o mufă de căști.

În spate, carcasa este făcută din sticlă, ceea ce e de apreciat și denotă foarte multă calitate și atenție. Am testat varianta neagră care, chiar dacă atrage foarte multe amprente, are o reflecție foarte plăcută. Pe lângă logoul Nokia, mai avem camera dublă care seamănă cu cea de pe iPhone X, dar este amplasată central și iese în evidență destul de mult. Atenție la așezarea pe suprafețele înclinate, Nokia 8 Sirocco alunecă rapid!

Per total, designul e unul plăcut, dar dă impresia că nu vine totuși din mintea de design a anului 2018, ci mai degrabă din 2016 sau 2017, când ar fi fost ceva mai revoluționar. Am apreciat curbura ecranului, eleganța totală a telefonului, dar nu e un design tineresc.

Performanțe tehnice

Din păcate pentru cei mai puriști dintre cumpărători, dar și pentru cei care nu sunt deciși și vor să facă și o comparație pe fișa tehnică, Nokia 8 Sirocco are un procesor Snapdragon 835, cu o generație în urmă față de majoritatea smartphone-urilor de top de astăzi. Memoria RAM este însă ridicată la 6 GB de RAM, iar capacitatea de stocare e de 128 de GB, un lucru foarte bun din punctul meu de vedere.

În folosirea zilnică a telefonului nu am întâmpinat vreo dificultate sau vreo diferență față de un procesor Snapdragon 845. Pentru că diferențele acestea sunt atât de incrementale, încât se văd mai mult pe hârtie, iar nouă nu ne plac testele sintetice. Am folosit aceleași jocuri pe care le am pe Samsung Galaxy S9+ și au mers la fel de bine, am făcut browsing, nu s-a blocat în vreun moment. Așadar, la nivel tehnic, dacă nu ești vreun obsedat de teste Antutu, cum se mai poartă, nu o să-ți pese că e 835.

Să mă întorc și la ecran, pentru a-l trata unitar. Am spus că are 5,5 inci. În plus, rezoluția este 2K. Culorile sunt bine așezate și fără exagerări de temperatură. Luminozitatea e excelentă, fără să fie exagerată, așadar poate fi folosit confortabil și în pat, seara, înante de culcare. Ce m-a dernajat în mod special la ecranul curbat, lucru observat și în remarcele altor review-eri, e că ecranul tinde să aibă efecte nedorite în zona curbată. Practic, dacă te uiți în zonele curbate când ai meniuri albe, acestea se vor vedea albastre. Vorbim de o umbră făcută între sticlă și ecran, ceea ce e deranjant la nivelul acesta de performanțe și preț.

Ai pretenții de autonomie a bateriei la un flagship? Nu am întâlnit încă unul care să ducă mai mult de o zi jumătate, dar să vedem ce poate 8 Sirocco.

Autonomie

Bateria propusă de HMD Global e una de 3.260 de miliamperi, mai mare decât la Samsung Galaxy S9, de exemplu.

Deși nu ia niciun premiu de autonomie, bateria m-a dus în mod constant de dimineață până seară, cu o folosire mixtă, de WiFi, 4G, browsing și jocuri. Nu am avut curaj niciodată să o las peste noapte fără să o încarc, dar nu am suferit. Sunt niveluri obișnuite pentru un flagship.

Cumva, până acum, Nokia 8 Sirocco a fost mereu cu un mic pas în urma celorlalți concurenți. Oare camera foto va salva situația?

Cameră foto bună, dar nu impresionează

Răspunsul simplu ar fi că nu. Tehnic, avem o cameră dublă de 12 megapixeli și 13 megapixeli (pentru bokeh) și o cameră de selfie-uri de 5 megapixeli. Din păcate, nu există stabilizare optică a imaginii.

Să o luăm pas cu pas - în lumină bună, Nokia 8 Sirocco face poze regulamentare în modul auto. Nu e telefonul unui fotograf amator, lăsăm aceste distincții pentru Samsung, Huawei sau iPhone. Imaginile sunt clare, focalizarea are momente când e lentă sau pur și simplu o ia razna, mai ales în situații relativ complicate, în care vrei să focalizezi pe obiecte mai mici.

Camera bokeh se activează din meniu și realizează o corectură bună a imaginilor când lumina e potrivită. Cu toate acestea, este fentată de firele de păr mai sălbatice și nu reușește să le delimiteze foarte bine.

În lumină scăzută nu vei obține performanțe uluitoare, imaginile au destul zgomot și stabilizarea e slabă. M-a dezamăgit și meniul camerei foto, de pe Android One, adică acel Android pur-sânge. Opțiunile sunt limitate, dincolo de Bokeh avem și modul Pro sau Panorama.

La filmare singura opțiune interesantă, dar care nu va fi folosită prea mult, e filmarea Picture în Picture, adică filmezi și cu frontala și cu principala. De asemenea, poți să te filmezi doar într-o fereastră mică în colțul ecranului, opțiune pentru cei care vor să se pună pe internet și pe YouTube. Nișa e totuși mică și nu știu dacă publicul de tipul acesta ar fi interesat de Nokia 8 Sirocco.

De ce aș da o notă mai mică la cameră lui Nokia 8 Sirocco? Pentru că vorbim de producătorul Lumia 925 sau Pureview, telefoane revoluționare la momentul respectiv la cameră. Iar astăzi Nokia a rămas cu un pas în urmă. Dar doar cu un pas.

Sistemul de operare este Android One, ceea ce e un plus, pentru că e foarte curat, nu are aplicații terțe instalate și va primi actualizări în mod constant. Lucrul ăsta poate fi deranjant la prima folosire, pentru că telefonul nu a putut fi setat decât după ce și-a făcut o actualizare destul de generoasă și a durat 45 de minute până să-l pot folosi cu adevărat.

La nivelul prețului, Nokia 8 Sirocco e în zona lui Samsung Galaxy S9, Sony Xperia XZ2, Huawei P20. Costă 3.500 de lei, dar e redus și la 3.300 de lei. Dacă ar fi să mă întrebi, S9 sau chiar XZ2 merită mai mult, dar la Nokia e inclusă și o doză de melancolie. Dar mult mai discretă decât pe vremuri.

Și să trecem la punctele pro și contra ale acestui telefon, rezumatul review-ului nostru.

Pro

  • Capacitate de stocare mare
  • Autonomie rezonabilă
  • Construcție elegantă
  • Ecran de calitate și culori corect structurate
  • Android One cu actualizări la timp

Contra

  • Ecranul curbat are umbre ciudate în margini
  • Camera foto e mai slabă decât celelalte telefoane de top
  • Lipsește mufa de căști
  • Cu un pas în urma oricărui smartphone de top

Concluzii Nokia 8 Sirocco

Am ajuns la momentul concluziilor. Nokia nu mai trăiește doar din amintiri, iar asta e foarte clar. Finlandezii fac telefoane cu Android foarte bune, pentru toate gusturile. Nokia 8 Sirocco suferă din faptul că e un telefon foarte bun, dar în urma plutonului celor mai bune terminale de anul acesta. Poți să-l cumperi și să-ți faci treaba extraordinar de bine cu el, dar vei simți mereu că sunt altele și mai bune pe piață. Evoluția există și mi-ar plăcea ca Nokia să învețe din trecutul glorios în privința fotografiei.