Corespondență din Shanghai, China

--------

În cadrul evenimentului Huawei Connect, compania a pus accent pe două teme majore - importanța parteneriatelor și importanța unei strategii clare privind piața de computing.

”Am făcut investiții majore în conectivitate în ultimul deceniu, dar nu suntem o companie care face doar conectivitate. Suntem de părere că conectivitatea și computingul sunt la fel de importante pentru a crea o lume conectată. Aceste două tehnologii sunt inseparabile - oriunde există o conexiune, există computing și oriunde există computing trebuie să existe și o conexiune”, a declarat, în cadrul evenimentului Huawei Connect, președintele prin rotație al Huawei Ken Hu.

Ken Hu a mai explicat modul în care evoluează piața computingului, cum procesarea informațiilor se depărtează de CPU-urile clasice și se îndreaptă masiv către procesoarele bazate pe Inteligență Artificială, adică pe computingul statistic.

”Acum că lucrurile evoluează, computerele clasice nu mai sunt suficiente - recunoașterea imaginilor, de exemplu, nu se poate folosi de CPU-uri clasice. Prin computingul statistic s-au pus bazele Inteligenței Artificiale și această tehnologie va deveni mainstream - în 5 ani de acum, computingul statistic va reprezenta 80% din toată puterea de procesare din jurul nostru”, a declarat Hu.

Potrivit unui studiu Gartner, prezentat pe scenă de către oficialul Huawei, ”în următorii 10 ani, vom vedea o eră de aur a computingului. În 5 ani, computingul va fi o piață de 2 trilioane de dolari”. Hu a anunțat că Huawei va investi masiv în această piață.

Strategia Huawei pe piața de computing

Pentru a-și asigura un viitor strălucit pe piața de computing, Huawei își bazează strategia pe patru piloni principali:

- Arhitectura Da Vinci - Anul trecut, Huawei a lansat arhitectura Da Vinci, proiectată să ofere computing la putere mare și la prețuri accesibile. ”Cum legea lui Moore aproape a ajuns la limită, toată industria are nevoie de o nouă arhitectură pentru a genera mai multă putere de procesare. Noua arhitectură a Huawei acoperă toate scenariile - dispozitive, edge, cloud. Este singura arhitectură care poate acoperi toate scenariile”, s-a lăudat Hu.

- Investiții în procesoare pentru orice scenariu - Huawei are un lineup complet de procesoare - Kungpen sunt pentru uz general, Ascend sunt pentru AI, Kirin sunt pentru device-uri smart, iar Honghu sunt pentru ecrane inteligente.

- O linie de business clară - Ken Hu a explicat că Huawei nu va comercializa direct procesoarele sale. ”Vom oferi servicii de cloud și câteva componente. Vom ajuta partenerii noștri să ofere produse finite, soluții integrate”

- Ecosistem deschis - Huawei se mândrește cu standarde open hardware, software open-source și susținere pentru dezvoltatori. ”Partenerii noștri vor putea dezvolta aplicații și soluții comerciale pentru clienții lor”, a mai declarat Hu. Mai mult, Hu a anunțat susținerea continuă pentru ecosistemul de dezvoltatori - în prezent, 1.3 milioane de dezvoltatori lucrează la soluții pentru acest ecosistem, iar planul este ca numărul să ajungă la 5 milioane, prin investiția a 1,5 miliarde de dolari.

Atlas 900 vrea să descifreze Universul și să ajute la evoluția societății

În cadrul aceluiași eveniment, Ken Hu a prezentat și un produs hardware nou și impresionant. Este vorba despre Atlas 900, un creier pentru inteligența artificială menit să rezolve o parte din misterele universului, dar și să eficientizeze sarcini ”pământene”.

Atlas 900 e un cluster de computere care va fi folosit pentru ”dresarea” Inteligențelor Artificiale. Potrivit președintelui prin rotație al Huawei, este cel mai rapid astfel de cluster și este format din ”mii” de procesoare Ascend 910. Puterea lui Atlas 900 este imensă - între 256 și 1024 de petaflopi pe standardul FP16.

Pentru cei nefamiliarizați cu supercomputerele, 1 petaflop este unitatea de măsură a performanței unui astfel de ”creier” iar ”flop” vine de la ”floating operations per second”. Mai exact, 1 petaflop este echivalentul a o mie de trilioane de operații pe secundă - ca termen de comparație, puterea computerelor personale este măsurată în gigaflopi, iar 1 gigaflop înseamnă 1 miliard de calcule pe secundă.

Pentru a duce analogia de mai sus și mai departe, un cluster Atlas 900 are puterea a circa 500.000 de PC-uri convenționale.

Atlas 900 poate completa testul ResNet-50, standardul în ceea ce privește testarea performanțelor de ”educare” AI-ului, în numai 59,8 secunde, cu 15% mai rapid decât cel mai bun competitor. Asta înseamnă o diferență de 10 secunde, iar Hu a explicat că ”poate nu pare mult, dar e ca și cum ai trece primul linia de finish și ai avea timp să bei și apă înainte să vină următorul concurent din spate”.

Atlas 900 va putea fi folosit pentru procesarea mult mai rapidă a imaginilor și a sunetelor, va putea oferi prognoze meteo mult mai precise, va ajuta și la industria petrolului, în industria automobilelor autonome, dar și în cercetarea genetică.

Totuși, un domeniu foarte important pe care a fost pus accentul în timpul evenimentului Huawei Connect a fost cel al explorării spațiale. Philip Diamond, de la Square Kilometer Array (SKA), o organizație care studiază trecutulul Universului pentru a-i descifra misterele și pentru a ne propulsa în viitor, a vorbit despre importanța Atlas 900.

”Explorarea spațiului înseamnă studierea trecutului, prin analiza semnalelor radio, a particulelor de hidrogen”, a explciat, Diamond. Pentru asta, este nevoie de interpretarea unui volum absolut enorm de informații. SKA are antene amplasate în zone izolate din Australia și Africa de SUD, antene care culeg și generează cantități masive de date. ”Când vorbim despre volume de date atât de mari, e nevoie de o putere de procesare pe măsură”, a explicat Diamond.

SKA, în parteneriat cu Huawei, a realizat o hartă cu 200.000 de stele. Pentru a identifica o stea cu anumite proprietăți într-un cluster de 200.000 de stele, unui cercetător îi sunt necesare aproximativ 169 de zile. Atlas 900 are nevoie de numai 10.02 secunde pentru a scana toate corpurile cerești dintr-un astfel de cluster și pentru a le identifica pe cele care corespund anumitor criterii.

Teoretic, Atlas 900 ar putea duce la descoperirea unor sisteme solare capabile să susțină viața umană, ar aduce răspunsul la veșnica întrebare ”suntem singuri în Univers?” și ar putea ajuta la descifrarea începuturilor realității în care trăim.

”Ca o companie de tehnologie, credem că misiunea noastră este de a duce tehnologia oamenilor care au nevoie de ea și de a face imposibilul posibilul. În viitor, credem cu tărie că trebuie să lucrăm alături de partenerii noștri pentru a intra într-o nouă eră a explorării, pentru a explora potențialul a acestei noi ere”, a declarat Ken Hu.

”Aceasta este o nouă eră a explorării, un ocean nemărginit de potențial ne așteaptă, dar nu e suficient să avem o singură navăș. Astăzi lansăm o mie de nave. Să lucrăm împreună, să profităm de această oportunitate istorică și să avansăm inteligența către noi culmi”, a conchis președintele prin rotație al Huawei.