Cu o experiență de peste 28 de ani în România și lider pe segmentul său de activitate, compania a proiectat și executat cu succes peste 300 stații de epurare, care deservesc aproximativ 700 de comunități ce reprezintă 2,5 milioane de oameni, însemnând 40 de milioane de litri de apă curățați zilnic.

Adiss este printre singurii producători români de stații compacte și echipamente de proces, oferind totodată o gamă completă de soluții, produse și servicii pentru epurarea apei. Compania se ocupă de întreg procesul de epurare și tratare a apei - proiectează și produce, dezvoltă soluții, gestionează proiecte, oferă consultanță, service, operează stații.

Adiss a încheiat anul 2020 cu o creștere de aproape 90% a cifrei de afaceri față de anul precedent, respectiv 8,3 milioane EUR față de 4,5 milioane EUR în 2019.

„Fondurile obținute ca urmare a vânzării de acțiuni prin plasament privat vin să susțină dezvoltarea accelerată a companiei, a gamei de soluții, produse și servicii pe care Adiss le oferă în raport cu nevoile clienților din segmentele țintă: companii de apă locale și regionale, societăți de construcții, producători industriali, precum și noi oportunități de business.

Piața infrastructurii apei în România își va continua trendul accelerat crescător în următorii 10 ani, iar Adiss își propune consolidarea unei poziții dominante pe această piață. În prezent, suntem lideri pe piața epurării apei și ne propunem să fim cea mai importantă companie și pe piața tratării apei. Compania lucrează pentru un viitor sustenabil în care apa comunităților românești este pe mâini bune, tratată cu mult respect, precizie științifică și responsabilitate față de oameni, sănătatea publică și mediu. Pentru 2021, țintim o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri, față de 2020”, spune Cristian Raț, acționar majoritar Adiss.

O nouă linie de business a companiei este proiectarea și consultanța tehnologică pentru lucrări de infrastructură apă cu accentul pe noi tehnologii orientate spre îmbunătățirea calității apei și reducerea amprentei de carbon, prin implementarea conceptului de HUB tehnologic între companiile tehnologice de top din lume în domeniul apei și piața din Romania. Un astfel de parteneriat creează premisele unui impact pozitiv asupra mediului prin elaborarea unor procese de inginerie a apei destinate calității apei, a reutilizării ei și a reducerii amprentei de carbon, asigurând premisele unei evoluții viitoare favorabile a Adiss în condițiile unor reglementări de mediu din ce în ce mai stricte impuse clienților de tipul municipalităților sau companiilor.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că România se află pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate. Doar în 2019, au fost evacuate 631 milioane metri cubi de ape uzate, fără o epurare prealabilă.

„Tratarea apelor uzate este una dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă România, alături de managementul deșeurilor și calitatea aerului. România face tratare secundară doar pentru 50% din apele pentru care ar trebui să o facă și tratează terțiar doar 35% din apele colectate care necesită acest nivel riguros de tratare”, declară Cristian Raț.

Potrivit ultimului raport diagnostic privind apele din România, publicat de World Bank, România mai are un drum lung de parcurs pentru a se conforma cerințelor Uniunii Europene, în ciuda investițiilor masive și a reformelor de susținere.

Investiţiile realizate în România pentru infrastructura de apă uzată după aderarea României la UE (perioada ianuarie 2007- ianuarie 2019) se ridică la peste 6.000 milioane de euro (bugetul de stat + fonduri externe nerambursabile), din care 55% pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare şi 45% pentru reabilitarea şi construirea de noi staţii de epurare, conform datelor prezentate pe site-ul guvernului.

Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României pentru 2030 are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, și urmărește, printre altele: conectarea gospodăriilor din orașe, comune și sate compacte la rețeaua de apă potabilă și canalizare în proporție de cel puțin 90%; extinderea reutilizării raționale a apelor tratate și reciclate în perspectiva atingerii obiectivelor economiei circulare; reducerea proporției apelor uzate netratate și sporirea substanțială a reciclării și reutilizării sigure a apelor.

„Atragerea de finanțare prin intermediul BVB vine în contextul în care Adiss are deja structuri de guvernanță corporativă bine ancorate în administarea afacerii - structură distinctă de audit intern, comitet de audit, politică de mediu – și un istoric în accesarea fondurilor europene printr-o colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)”, adaugă Cristian Raț.