Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 1 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
WiZ e un startup francez care a fost achiziționat de curând de către Signify. WiZ oferă soluții de iluminat inteligent la prețuri accesibile. Becurile WiZ, spre deosebire de cele Philips Hue, nu au nevoie de un hub pentru a-ți permite să te conectezi la ele sau pentru a le conecta între ele.
Aceste becuri vin cu o platformă software dedicată și cu o aplicație care permite controlul de la distanță. Becurile WiZ se conectează prin Wi-Fi, spre deosebire de cele Hue, care funcționează prin hub cu tehnologia Zigbee sau, mai nou, prin Bluetooth. Și, ca măsură suplimentară de conectivitate perfectă, cei de la WiZ au integrat și Bluetooth pe lângă Wi-Fi, pentru zonele în care rețeaua nu este suficient de puternică.
Becurile WiZ arată aproape ca unele obișnuite, păstrând dimensiunile normale, dar încorporează multă tehnologie. Noua generație vine cu mai multă memorie, cu un procesor mai bun și cu capacități AI. Scopul este ca utilizatorul să interacționeze cât mai puțin direct cu becurile - ”No control is the best control”, după cum a declarat unul dintre cofondatorii startupului.
Astfel, cei care vor opta să-și automatizeze iluminatul în casă folosind becurile inteligente WiZ au la dispoziție numeroase setări. Există posibilitatea de a seta becurile după ritmul circadian, lumina de la WiZ compensând lumina naturală de la răsărit până la apus, modificându-și temperatura și intensitatea automat. De asemenea, poți seta scene dinamice pentru a da viață culorilor. Când pleci în vacanță poți seta becurile să se aprindă pentru a mima prezența umană în casă. Există și o telecomandă specială configurabilă, dar și un senzor automatizat și o priză inteligentă. Evident, becurile pot fi controlate vocal prin Google Assistant, Amazon Alexa și Siri. Ecosistemul WiZ evoluează constant, dar oferă deja multe dintre posiblitățile gamei Philips Hue la un preț scăzut.
Pe lângă becurile RGB, mai există și becuri smart cu filament, doar cu lumină albă și temperatură reglabilă, pentru cei care preferă un look retro. WiZ se laudă și cu o calitate mare a luminii și culorilor. Cel mai puternic bec din gama lor oferă 1.600 de lumeni, echivalentul unui bec clasic de 100W, ceea ce este de-a dreptul impresionant.
Spuneam mai devreme de prețurile mai scăzute ale WiZ. Acesta este principalul avantaj al produselor acestei companii. Astfel, becul de 1.600 de lumeni va costa circa 18 euro. Becurile cu filament au prețuri între 14 și 20 de euro. Priza va fi 17 euro, iar senzorul va ajunge la numai 20 de euro. Prețurile sunt mici pentru ce oferă aceste produse și vestea bună este că ele vor ajunge și în România.