Și pentru că, în ziua de azi companiile strâng și analizează tot mai multe date și informații ca oricând, au nevoie de inteligență artificială pentru a ajuta la realizarea acetor predicții în ceea ce privește comportmentul utilizatorilor, pentru devoltarea unor noi soluții și, mai ales, pentru automatizarea unor procese redundante.

Firma de consultanță CB Insights a sondat propria bază de date și a realizat un clasament care cuprinde 9 startup-uri ce oferă soluții de enterprise AI (în esență, care au dezvoltat produse pe baza inteligenței artificiale pentru a ajuta aceste companii). Pe listă este și o companie românească.

Este vorba despre UiPath, companie fondată de Daniel Dines. UiPath este o companie românească cu sediul în Statele Unite și birouri în 9 țări, specializată în dezvoltarea și vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din companii (Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

Iată care este lista celor 9 startup-uri de enterprise AI pe care ar fi bine să stăm cu ochii în acest an.

Element AI

Firma are sediul în Montreal, Canada, și a primit până acum finanțări în valoare de 102 milioane de dolari de la investitori precum Intel Capital, Microsoft Ventures, 500 Startups sau Tencent Ventures. Element AI creează aplicații de business la comandă și ajută la implementarea soluțiilor de AI în rândul corporațiilor și instituțiilor de cercetare.

UiPath

Startup-ul românesc are un sediu la New York si a primit o finanțare în valoare de 30 de milioane de dolari chiar anul trecut. Printre finanțatorii startup-ului românesc se numără Accel Partners și Earlybird Venture Capital.

Printre clienții UiPath se numără 3 dintre companiile așa denumite Big Four (EY, PwC și Deloitte), iar din toamna anului trecut, UiPath a semnat un acord cu Oracle pentru dezvoltarea comună de soluții de Robotic Process Automation. Cele două firme vor dezvolta produse comune și strategii pentru a ajunge pe piață. Produsele vor fi vândute în parteneriat.

Hyper Anna

Compania australiană are sediul în Sydney și a primit până acum finanțări de 13,7 milioane de dolari, iar pe lista susținătorilor se află fonduri precum Sequoia Capital China sau AirTree Ventures. Hyper Anna folosește un data scientist virtual: inteligența artificială ajută la livrarea informațiilor către companii din domeniul serviciilor financiare. Fondatorii startup-ului vizează în cel mai scurt timp extinderea pe piețele din Asia și SUA.

Bonsai

Cu sediul în Berkeley, California, Bonsai este pe locul 4 în topul întocmit de CB Insights. În prezent startup-ul american a primit finanțări în valoare de 13,6 milioane de dolari de la Microsoft Ventures, Samsung NEXT sau Siemens.

Tehnologiile dezvoltate de Bonsai au fost deja folosite în industrii precum robotică, retail, logistică, energie sau producție.

Saagie

Startup-ul cu sediul în Le Petit Quevilly, Franța, a primit până acum bani de la BNP Paribas și CapHorn Invest. Valoarea finanțărilor se ridică la 11,6 milioane de dolari. Saagie oferă tehnologii open source care pot ajuta la creșterea eficienței organizaționale a companiilor. Platforma de smart data pusă la dispoziție de startup-ul francez are soluții și pentru implementarea regulamentului GDPR.

Bigstream

Cu sediul în Mountain View, California, startup-ul cu activități pe zona de machine learning și AI, a strâns până acum 5,5 milioane de dolari de la Intel Capital și Cota Capital.

Bigstream pune la dispoziție tehnici de hardware și software care pot accelera procesele de integrare, analiză și data extraction. Intel colaborează cu Bigstream pe zona de vânzări și marketing în ceea ce privește o serie de inițiative ale companiei pentru sectoarele fintech și ad tech.

Streetbees

Startup-ul are sediul în Londra și a primit finanțări în valoare de 5,1 milioane de dolari de la LocalGlobe și Octopus Ventures.

Peak

O altă companie londoneză, Peak a strâns 4,6 milioane de dolari de la MMC Ventures. Peak este o platformă de data analytics care poate fi accesată pe bază de abomament.

Xbrain

Startup-ul din Seul a strâns până acum 1,1 milioane de euro, în special de la SparkLabs. Xbrain este creatorul Daria, un asistent în cloud care are la bază machine learning.