Nvidia creează un supercomputer pentru a le oferi cea mai bună experiență de gaming în cloud utilizatorilor platformei de streaming GeForce Now. Astfel, acest supercomputer denumit SuperPOD este alcătuit din 1000 de plăci video ce oferă o performanță de 39 petaflopi și are peste 11,4 milioane de nuclee CUDA și aprope 9000 de nuclee de procesare. Practic, Nvidia aduce performanța plăcii video GeForce RTX 3080 în cloud și le va permite gamerilor să experimenteze jocuri la rezoluție 1440p și 120 de fps pe PC și Mac și 4K HDR la 60 fps pe dispozitivele Nvidia Shield. Pentru a te bucura de o asemenea experiență, cei de la Nvidia spun că trebuie să ai o conexiune la internet de cel puțin 35 MB/s, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea gamerilor.

De asemenea, pentru că este un serviciu de cloud gaming, iar asta înseamnă că poți juca titlurile favorite pe dispozitivul preferat, acum poți experimenta jocuri la 120 FPS și pe smartphone-urile care au ecrane cu rate de refresh de 120 Hz sau mai mari.

Noul sistem GeForce Now promite o experiență de până la 70 de ori mai bună decât cea oferită de un laptop cu placă video integrată UHD 620, de 13 ori mai bună decât cea oferită de un MacBook Air cu M1 și de 7 ori mai bună decât cea oferită de un desktop cu placă video GTX 1060.

O altă noutate este introducerea Nvidia Adaptive Sync, iar astfel GeForce Now reduce latența și sincronizează cadrele produse de sistemul din cloud cu rata de refresh a monitorului, astfel încât să nu apară blocaje sau latențe mari. Cu noul sistem RTX 3080, GeForce Now promite o lantență mică de 60 ms, comparabilă cu ceea ce oferă consolele de jocuri. Ca să vă faceți o idee asupra progresului platformei, la lansare GeForce Now avea o latență aproape de 200 ms.

Membrii founders sau priority ai platformei GeForce Now vor putea face preorder pentru acces la sistemele cu RTX 3080 începând cu 21 octombrie, iar un abonament de șase luni costă 100 de euro. Acesta va fi disponibil în America de Nord începând cu luna noiembrie și în Europa din luna decembrie.

În continuare vor exista trei tipuri de abonamente: gratuit, priority și RTX 3080. Cel gratuit îți oferă acces gratuit timp de o oră la un sistem basic, cu priority te poți juca timp de șase ore la o rezoluție 1080p la 60 fps cu ray tracing, iar cu abonamentul RTX 3080 ai opt ore de joacă la 1440p și 120 fps sau 4K 60 fps cu Shield.

Abonamentul priority este de 8,3 euro pe lună, iar cel RTX 3080 va fi disponibil în cantități limitate și va costa 100 de euro pentru șase luni.

Cloud gamingul este viitorul?

Eu sunt convins că așa va fi deoarece pare să fie pasul natural în care ne îndreptăm. Netflix și celelalte servicii de streaming de filme au demonstrat că există o cerere mare pentru filme, seriale și distracție on-demand. Cloud gamingul crește constant și avem companii mari care se luptă pe acest segment: Nvidia cu GeForce Now, Google cu Stadia sau Amazon cu Luna.

De ce să cumperi o consolă sau un PC de gaming ca să te joci când poți doar să-ți faci abonament la unul dintre aceste servicii și în câteva minute ești gata să te joci. Nici măcar nu mai trebuie să le instalezi: apeși pe un buton și ai intrat. Ce este diferit la jucatul în cloud și privitul de filme pe Netflix este că gamingul este mult mai exigent și ai nevoie de o conexiune la internet mai bună și serverele să funcționeze impecabil.

Eu am jucat mai multe jocuri pe GeForce Now și Stadia, pe conexiuni Wi-Fi sau pe fir, iar experiența a fostă bună de cele mai multe ori. Însă au fost și momente când pe o conexiune Wi-Fi îndoielnică am văzut scăderi ale rezoluției, fps redus, stuttering și blocaje. Totuși, și aici se fac progrese și cu acest nou abonament GeForce Now, Nvidia ne promite o experiență de gaming apropiată de una locală. Eu sunt curios să văd cum se comportă și dacă se îndeplinesc toate aceste promisiuni.

Tot timpul vor exista gamerii care vor dori cele mai noi plăci video, procesoare sau console de gaming. Acest segment va exista, însă eu cred că mulți vor renunța la desktop-uri mari de gaming sau la console în favoarea unui laptop, ce se poate conecta la un TV sau monitor. Sunt convins că mergem într-o direcție în care setup-urile de gaming sunt din ce în ce mai portabile și mai wireless. Iar cloud gamingul va fi foarte interesant și pentru cei care sunt casual gamers și joacă titluri gratuite pentru a se relaxa, astfel investița va fi zero pentru cei care aleg conturile gratuite.