Sony A7 IV reprezintă următorul pas făcut de Sony în lumea camerelor mirrorless și reprezintă continuarea naturală a mult lăudatului A7 III, lansat în 2018. Modelul de anul acesta aduce îmbunătățirile necesare și răspunde criticilor pe care le-a primit A7 III. Personal, nu mi-a plăcut la A7 III faptul că nu avea ecran rabatabil, că nu putea filma 4K la 60 de fps și camera era limitată la filmare doar pe 8 biți. Toate aceste lucruri au fost schimbate la acest nou model.

DESIGN A7 IV

Sony A7 IV nu are un aspect drastic diferit față de A7 III, dar asta nu înseamnă că nu au fost adăugate îmbunătățiri. În primul rând, Sony aduce ecranul rabatabil și articulat pe această cameră, ceea ce este excelent și acum A7 IV poate fi folosită și mai bine de către vloggeri sau cei care se filmează singuri. Această nouă cameră are și un grip puțin mai mare, ceea ce duce la un confort sporit. A fost implementat un buton mare și vizibil pentru înregistrare video pe partea de sus.

O noutate în gama Alpha de la Sony este adăugarea unui nou set de butoane poziționate pe două rânduri, cu stratul inferior dedicat posibilității de a selecta Foto/Video/S&Q, iar cel superior pentru Auto/P/A/S/M și MR (Memory Recall), oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a selecta și comuta rapid între setările dedicate.

O altă schimbare de design, însă de data aceasta la nivel de software este noul aranjament al meniului. Folosesc de mai mult timp camere Sony și m-am obișnuit cu ciudățenia meniurilor Sony de pe camerele din trecut, însă îmi place mai mult acesta. Este mai curat, mai aerisit și mai logic realizat.

Performanță A7 IV

Pentru această cameră avem un senzor nou full-frame de 33 MP și include cele mai noi tehnologii Sony precum un nou motor de procesare, capabilități avansate de autofocalizare bazate pe perfromanța modelului flagship Alpha 1. Camera are un interval larg de sensibilitate ISO cuprins între 50-204800, iar intervalul dinamic extins de 15 trepte asigură posibilități sporite de exprimare creativă. De asemenea, aici poți vedea mai multe fotografii realizate cu acest aparat.

Cel mai nou motor de procesare, BIONZ XR implementat și pe flagship-ul Alpha 1 oferă o performanță de autofocalizare de înaltă viteză, fotografiere în rafală la 10fps (cadre pe secundă) cu urmărire AF/AE și un buffer mare, pentru o experiență de fotografiere mai fluidă. Vei putea trage până la 800 de poze RAW+JPEG până când se va umple bufferul.

Alpha 7 IV urmărește subiectul cu precizie datorită funcției Real-Time Tracking și celor 759 de puncte de detecție a fazei într-un system AF de detecție a fazei în plan focal de înaltă densitate ce acoperă aproximativ 94% din suprafața imaginii. Mai mult, pentru prima dată, cu ajutorul funcției Real-Time Eye AF pot fi urmăriți ochii păsărilor și ai animalelor, atât pentru captarea de imagini statice, cât și pentru înregistrarea de filme. Precizia de detectare a chipului uman și a ochilor este de asemenea îmbunătățită cu aproximativ 30% comparativ cu Alpha 7 III.

Sony A7 IV este capabilă să filmeze la rezoluție 4K 60p în modul Super 35mm și până la 4K 30p cu supraeșantionare 7K în modul full-frame. Noua cameră oferă și profunzime sporită pe 10 biți, 4:2:2 pentru gradații line și naturale, codare încorporată XAVC S-I pentru fluxuri de editare mai eficiente și formatul XAVC HS pentru o eficiență dublă în materie de compresie. Videografii pot înregistra continuu la rezoluție 4K 60p pe 10 biți 4:2:2 timp de mai mult de o oră datorită structurii camerei realizată special pentru disiparea căldurii.

Camera oferă și un mechanism de stabilizare optică a imaginii pe 5 axe încorporat în cameră, pentru un avantaj al timpului de expunere de 5.5 trepte, de un grip îmbunătățit pentru confort sporit și de un slot media compatibil CFexpress Type A, pentru a susține conținutul prin scriere mai rapidă. Mai mult, vizorul OLED Quad-VGA de aproximativ 3.68 milioane de puncte are o rezoluție de 1.6 ori mai mare decât vizorul modelului Alpha 7 III.

Camera oferă o gamă de funcționalități noi pentru a suporta streaming live și comunicarea de la distanță, fără a fi nevoie de software dedicat. UVC (USB Video Class) și UAC (USB Audio Class) transformă Alpha 7 IV într-o cameră de înaltă performanță pentru streaming în timp real, atunci când este conectată la un computer sau smartphone. Calitatea înaltă a imaginii precum 4K 15p și 1080 FHD 60p.

Sony A7 IV este dedicată entuziaștilor de fotografie, creatorilor de conținut, freelancerilor, fotografilor și videografilor de nunți. Camera va costa (doar body) 2800 de euro (13900 de lei este prețul oficial pentru România), iar versiunea kit (cu obiectiv) va costa 3000 de euro.