Totuși, la nivelul secțiilor de radiologie și imagistică din spitale, sistemul PACS este absolut necesar pentru a putea prelua, arhiva și procesa imaginile tip DICOM de la mai multe aparate(CT, RMN, ecograf, mamograf, etc). Astfel, un medic care lucrează pentru mai multe clinici ce aparțin aceleiași rețele medicale, își poate monitoriza pacienții de la distanță, realizând studii comparative și nu numai pentru a fi la curent cu evoluția acestora. Totodată, prin integrarea aplicației tip PACS cu o aplicație de spital, se poate verifica istoricul pacientului, fiind puse la dispoziție resursele iconografice ale acestuia. Astfel, baza de date va cuprinde și imaginile arhivate de către sistemul PACS, costurile de stocare a datelor fiind considerabil reduse. Practic, examinările anterioare ale pacientului sunt organizate, astfel încât medicul să realizeze cu ușurință studii comparative.

Teleradiologie

Atât medicii, cât și pacienții, pot obține prin telemedicină o a doua opinie medicală, deosebit de utilă pentru cazurile medicale ceva mai serioase. De asemenea, spre deosebire de radiografiile convenționale(cele pe film), radiografiile digitale pot fi stocate și de pacient într-o astfel de aplicație, și transmise la nevoie medicului curant, nefiind necesară efectuarea unor noi filme în cazul pierderii celor vechi, acestea din urmă putând fi de asemenea arhivate în sistem. Având în vedere faptul că un studiu CT poate să aibă o dimensiune de 1.2GB sau chiar mai mult în funcție de mărime, dar și de necesitatea unui back-up pentru toate studiile DICOM(captate de la toate aparatele din secția de radiologie) în cazul unor defecțiuni la nivel de storage, sistemul PACS este o soluție software deosebit de utilă pentru digitalizarea spitalelor.

Platforma Atomix Cloud PACS

Startupul Pathways Software Solutions a atras fonduri europene pentru dezvoltarea platformei Atomix Cloud PACS. Platforma, oferă vizualizarea studiilor DICOM cu mai multe viewere, inclusiv Atomix Dicom Viewer. “Pandemia COVID-19 a obligat spitalele să faciliteze consultațiile și monitorizarea de la distanță, pacienții și medicii adaptându-se în timp la flow-ul aplicațiilor software respective. Consider acest lucru normal, întrucât dacă ne uităm la țări precum Anglia, Franța, Olanda, observăm că teleradiologia și telemedicina sunt utilizate pe scară foarte largă”, spune Stoian Alexandru, Manager în cadrul companiei.