Astfel, guvernul german a pus deoparte suma de 3 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale. Superputerea europeană plănuiește astfel să intre în cursa pentru a deveni un jucător important pe acest segment și de a reduce din avansul pe care îl au SUA și Asia în fața Europei la acest capitol.
Suma va fi investită până în 2025, potrivit proiectului propus de guvenul german, ”AI made in Germany”, și citat de jurnaliștii Reuters. Aceștia și-au manifestat îngrijorarea privind provocarea pe care tehnologiile digitale și inteligența artificială o reprezintă pentru economia Germaniei, axată, în mod tradițional, pe producție și exporturi.
”Ne dorim să promovăm utilizarea aplicațiilor AI în business. Însă, o tehnologie care are un impact atât de profund, cum este cazul inteligenței artificiale, are nevoie să fie integrată într-un cadru legislativ care protejează valorile sociale fundamentale și drepturile individului”, se mai scrie în documentul citat de Reuters.
Încă din luna martie a acestui an, președintele francez, Emmanuel Macron, a început să facă demersuri pentru a transforma țara într-un hub bazat pe tehnologia AI (inteligență artificială) și, totodată, într-una dintre principalele țări care să ofere expertiză în acest domeniu.
Franța planifică investiții de 1,5 miliarde de euro pentru susținerea unor proiecte de AI, de la investiții publice la investiții în startup-uri care dezvoltă produse bazate pe această tehnologie.
Încă de anul trecut președintele Macron anunța faptul există un fond de investiții public sub managementul Bpifrance (banca publică de investiții franceză), care are la dispoziție fonduri în valoare de 10 miliarde de euro pe care le va investi în startup-uri, prioritate având cele de pe segmentul AI.