Românca Emilia Moroșan, profesor la Rice University din Houston, Texas, a descoperit aliajul în timp ce conducea un experiment cu magneți din titaniu și aur. Materialul este o combinație între cele două metale și ar putea avea aplicabilitate în domeniul implanturilor dentare, datorită compatibilității mari între el și țesuturile vii.

Conform BBC, românca a descoperit cel mai puternic aliaj existent care poate fi aplicat pe țesuturi vii. Emilia Moroșan a declarat că invenția sa are o biocompatibilitate extrem de crescută și că este următorul pas în evoluția implanturilor dentare și a articulațiilor artificiale.

Jeff Fitlow
Emilia Moroșan // FOTO CREDIT: Jeff Fitlow/Rice University

De asemenea, aliajul poate avea aplicare în industria forajului sau a sportului. Una dintre părțile sale, titaniul, este recunoscut ca fiind unul dintre puținele metale în jurul căruia oasele umane se pot dezvolta fără probleme.

Românca de 40 de ani este originară din Suceava. În 2010 aceasta a fost premiată de președintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru cariera sa în domeniul cercetării, precizează Mediafax.ro. La vremea respectivă, Emilia Moroșan avea doar 34 de ani.