Maria Axente este al doilea angajat PricewaterhouseCoopers (PwC) care a ajuns pe listă. Ea este responsabilă pentru programele de inteligență artificială din cadrul companiei și conduce AI for Good al PwC, în care militează pentru utilizarea responsabilă și etică a inteligenței artificiale.

Din 2010 lucrează în Londra, iar de cinci ani se află în cadrul companiei de consultanță.

„Am crescut într-un mic sat din Transilvania, România, iar Star Trek și Star Wars au fost fereastra mea către viitor și o lume în care tehnologia contribuie la dezvoltarea omenirii”, spunea Maria Axente, pentru organizația britanică We Are Tech Women. Ea mai spune că mama sa a fost un model pentru ea și că de la mama sa a moștenit pasiunea pentru matematică, fizică și știință. A mers și mai mult pe partea de tehnologie, apoi a făcut un MBA pentru că era curioasă să vadă tehnologia și dintr-un alt unghi, dintr-o altă perspectivă.

După absolvire a intrat în cadrul Cognizat ca un consultat pe tehnologie și de acolo lucrurile au evoluat natural. "În cadrul PwC am avut ocazia să experimentez cu diferite tehnologii de la tehnologie de gestionare a crizelor la inteligență artificială. Acum sunt responsabilă să le aduc clienților noștri un AI cu adevărat responsabil, de la guvernare la strategie etică, la considerente de echitate, transparență și securitate".