Bula de pe Facebook e un subiect care provoacă dezbateri multe atât în străinătate, cât și în România. E vorba de faptul că primim informații doar de la surse și persoane cu care suntem de acord. Cum ieșim din bulă ca să aflăm și alte informații? Am descoperit un produs realizat de MIT care încearcă să rezolve problema în Statele Unite.

bula facebook informatie

Deși e creat doar pentru Statele Unite și doar pentru Twitter, o rețea mult mai folosită peste ocean decât în România, FlipFeed e o abordare interesantă care merită “clonată” și pentru alte surse și culturi, pentru că de multe ori bulele sunt limitate la spațiul geografic.

Ce e FlipFeed? E o extensie pentru browserul de Google Chrome pe care o instalezi și care îți permite să urmărești fluxul de știri și informații din Twitter ale utilizatorilor cu alte opinii politice decât tine. Specialiștii de la Massachusetts Institute of Technology au realizat unealta astfel încât să afișeze fluxuri reale ale unor utilizatori pe care i-a identificat, cu ajutorul preferințelor și afinităților de pe Twitter, ca având orientări de stânga sau de dreapta mai radicală.

Deși unealta nu e făcută să o folosești neapărat ca o sursă de informare, e o modalitate de introspecție în lumea celorlalți. Dacă ai fi expus în fiecare zi la aceste știri, cum ai gândi?

Unealta de la MIT se bazează pe învățare continuă și pe analiza rețelei sociale. Dacă tu ești liberal, vei vedea mai mult feed-uri de dreapta. Dacă ești de dreapta, poți vedea feed-uri de stânga.