ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), un centru de expertiză pentru securitatea cibernetică în Europa, a prezentat raportul pe 2016 privind cele mai răspândite amenințări cibernetice ale anului.

cyber cibernetic securitate ciberneica malware antivirus

Și anul trecut, topul primelor trei amenințări informatice a fost condus de atacurile de tip malware (un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, fără consimțământul proprietarului respectiv, cu scopul de a lua informații personale din computerul infectat), de cele de tip web based (când vorbim despre site-uri de încredere care au fost sparte și care prezintă activitate malițioasă), precum și de web application attacks (aplicațiile web online sunt predispuse atacurilor menite să permită furtul de informații și frauda – de exemplu, phishing-ul face parte din acest gen de atacuri), la fel ca în 2015.

În ceea ce privește atacurile de tip web application, principalele țări sursă sunt Brazilia (25%), SUA (23%), Germania (9%), Rusia (7%), China (4%). Totodată, țările țintă sunt Statele Unite (64%), Brazilia (10%), Marea Britanie (6%), India (4%), Canada (4%).

În același timp, cuvântul de ordine al anului trecut a fost cel al profitului dorit și obținut de hackerii care au lansat aceste atacuri cibernetice. De altfel, criminalii cibernetici reprezintă cel mai activ grup din spațiul digital, fiind răspunzători pentru două treimi din incidentele raportate.

securitate cibernetica enisa

Anul trecut au fost analizate peste 600 de milioane de sample-uri de malware în fiecare trimestru, anul 2016 observând și o creștere de 150% a numărului de atacuri malware pe dispozitive mobile comparativ cu 2015. Scopul acestor atacuri a variat de la profituri personale, la atacuri tagetate sponsorizate de state. În timp ce numărul atacurilor pe dispozitive iOS este în creștere, platforma Android rămâne cea mai vulnerabilă (cel mai probabil din cauza regulilor mai puțin exigente de postare a aplicațiilor în magazinul virtual al Google), deținătorii terminalelor cu acest sistem de operare având un risc de trei ori mai mare de a fi infectați cu malware.

În ceea ce privește tipurile de malware aflate în circulație, 60% dintre acestea sunt troieni, 16% viruși, 11% worms (un worm este un program independent de replicare, adică un virus care nu are nevoie de o gazdă), 4% PUP (potentially unwanted program – acesta ajunge în dispozitive prin intermediul programelor de software pe care le descărcm, de exemplu Adobe, aplicațiile de înregistrare sau streaming video) și 2% spyware.