Am discutat cu Olivier la standul Honor, care abia ce primise din partea DXOMark distincția pentru cea mai bună autonomie pe un smartphone, prin intermediul Honor Magic 5 Lite.

DXOMark a fost fondat în 2008 și compania din Franța este cunoscută pentru testele independente legate de durata de viață a bateriei, dar și pentru calitatea camerei. Primele teste de baterie au început în mai 2021, iar protocolul francezilor are peste 70 de măsurători și durează aproximativ 150 de ore pentru fiecare telefon.

Dar ce face un telefon să aibă o autonomie bună? Care sunt limitele sale? Și în ce mituri încă mai credem?

Cum se testează bateria telefoanelor?

Am fost curios la Mobile World Congress 2023 să aflu de la Olivier Simon modul în care se testează telefoanele la DXOMark. Protocolul lor durează 150 de ore și are peste 70 de repere pe care le iau în considerare. De altfel, tot testul este împărțit în 3 modalități.

„Prima testare este realizată de către roboți într-o cușcă Faraday cu o rețea controlată, cu WiFi la același nivel. E un standard pentru toate telefoanele și controlăm și iluminarea, pentru a simula momentele zilei”, spune Olivier Simon.

În această cușcă protejată telefonul trece printr-o folosire moderată, care simulează ce face utilizatorul. Adică începe la 7.30 dimineața cu browsing și email, la 8 joacă un joc, la 9 un video, iar per total telefonul este aduc la 4 ore de folosire a ecranului.

„Este o medie globală. Jumătate din timp îl petreci în aplicații de social media, 9% în gaming, 20% în vizionarea de videoclipuri. Roboții folosesc această medie și se opresc la 9 seara. Face această rutină până când telefonul rămâne fără baterie”, spune Olivier.

Ulterior acestei testări controlate, smartphone-ul este dus afară de oameni care fac apeluri, verifică social media, folosesc GPS-ul pentru navigație, fac fotografii și videoclipuri încontinuu.

Pe lângă acest scenariu, telefonul se întoarce în cușca Faraday, dar pentru folosirea la nivelul maximum - adică luminozitate maximă, rată de refresh maximă, volum maxim. Și toate telefoanele trec prin aceste operațiuni, unul după celălalt. Singura limitare a testelor DXOMark ține de faptul că nu toți producătorii vor ca terminalul să fie testat.

„Testăm și eficiența bateriei în diferite stadii, la 20, 40, 60%, dar și cât curent folosește. De exemplu dacă folosești 25 wați-oră pentru a încărca o baterie de 20 de wați, atunci ai eficiență de 80%”. spune Olivier.

El menționează că DXOMark calculează și cât de mult curent se scurge prin încărcător. „Cât de mult curent folosește încărcătorul după ce se termină încărcarea? Și atunci când este conectat la telefon, dar și atunci când etse la priză, pentru că încărcătorul va continua să aibă energie reziduală de consumat și în priză”.

Luând toate aceste lucruri în calcul, DXOMark poate da o notă precisă, indiferent de dimensiunea bateriei. Uneori o baterie de 3.000 de miliamperi s-ar putea să fie mai bine optimizată decât una de 5.000 de miliamperi și să bată ceea ce ai putea să crezi.

Ce pot face producătorii să crească autonomia?

DXOMark folosește telefoanele ca un utilizator mediu din toată lumea, dar fiecare regiune folosește diferit un smartphone.

Când vine vorba de a crește autonomia bateriei, spune Olivier, producătorii trebuie să fie atenți la hardware - ce componente sunt eficiente și care nu consumă prea mult capacitatea bateriei.

„Apoi trebuie să integreze software care nu consumă bateria. Unele device-uri ar putea să-și activeze rata de refresh de peste 100 de Hz în cazuri în care nu ai nevoie să scrollezi prea mult, iar atunci noi identificăm un consum care nu este necesar și anunțăm producătorii”, spune reprezentantul DXOMark. Cu aceste date, uneori producătorii pot interveni, uneori își doresc ca lucrurile să fie așa, chiar dacă reduc autonomia.

Mituri despre telefoane în care credem

Mai țineți minte când părinții noștri voiau să „formateze” o baterie la cumpărarea unui telefon? O lăsau să se descarce, iar apoi o încărcau complet. Sau cum ți se zice să nu încarci des telefonul? Am discutat cu Olivier despre aceste lucruri.

„Încă mai avem întrebări legate de încărcarea bateriei abia când ajunge la 0% și după aceea să o duci până la 100%. Nu trebuie. Nu mai există memoria bateriilor. E mai sigur să ții baterie cât mai des între 20 și 80% atunci când poți. Să nu o descarci prea mult, să nu o încarci prea mult”, spune Simon.

Specialistul DXOMark spune că că o metodă bună este însă să nu încarci telefonul peste noapte, dacă poți. „Nu-l ține în priză peste noapte, nu e foarte bine pentru baterie. E mai bine să-l ții în priză pentru intervale scurte. E mai ușor și mai rapid”, spune Olivier Simon. Așadar, cel mai bine e să pui telefonul des la încărcat, nu strici baterie, ci mai degrabă dacă lași device-ul la încărcat peste noapte, chiar dacă producătorii au început să adauge protecții și pentru acest lucru. Astfel, terminalele se încarcă rapid, iar apoi încărcarea încetinește pentru a fi completă abia când ne trezim.

„Un alt mit e că jocurile descarcă bateria cel mai rapid. Am publicat de curând un studiu și concluzia e că dacă faci fotografii sau videoclipuri încontinuu descarci mai rapid telefonul. Pentru că o cameră foto de pe telefon folosește tot hardware-ul. Totul rulează în paralel, există foarte multă procesare, până și GPS-ul este pornit”, mai spune specialistul DXOMark.

Honor Magic 5 Lite, primul în 2023 în clasamentul bateriilor

Honor Magic 5 Lite este terminalul de pe piață europeană care are cea mai bună baterie din momentul de față, conform testelor DXOMark. Dispozitivul este un mid-range destinat celor care vor un terminal cu un preț corect și performanțe excelente.

Puteți citi review-ul start-up.ro aici.

Honor Magic 5 Lite a primit cel mai bun scor de la DXOMark cu o autonomie de 3 zile în folosire moderată și 2 zile complete de utilizare completă. Acest lucru vine din faptul că telefonul consumă foarte eficient energia bateriei și timpuu de descărcare sunt consistenți. În plus, terminalul nu folosește ecranul la capacitate maximă decât atunci când are nevoie. Toate aceste lucruri sunt făcute și din alegerea componentelor, dar și din optimizarea software. Magic 5 Lite are o baterie de 5.100 de miliamperi oră care se poate încărca prin tehnologia Honor SuperCharge la 40 de wați și permite 12,5 ore de video streaming cu doar 30 de minute de încărcare.