OLX lansează cea de-a treia ediție a studiului “Indexul locurilor de muncă” unde se regăsesc principalele date centralizate din secțiunea ”Locuri de muncă”, cu peste 500.000 de anunțuri de joburi vacante pe an.

OLX - Indexul locurilor de muncă este o analiză semestrială, ce a fost lansată în vara anului 2018. A doua ediție aduce în prim plan o serie de noi informații privind evoluția numărului de anunțuri pentru locurile de muncă disponibile pe platformă, topul domeniilor cu cei mai mulți candidați, durata media de ocupare a locurilor de muncă și topul celor mai dinamice județe pe piața de muncă autohtonă.

În primele 6 luni ale lui 2019, s-au publicat peste 250.000 de locuri de muncă pe platforma OLX. În medie, oferta companiilor a cuprins aproape 42.000 de anunțuri noi în fiecare lună din acest semestru.

Luna iunie a adus cel mai mare număr de anunțuri de angajare pe platforma OLX, aproape 47.500 de locuri vacante, care au reprezentat o creștere cu aproape 50% față de începutul anului.

Deficit mare de candidați în domeniul HoReCa

Personalul hotelier sau pentru restaurante a reprezentat una dintre cele mai căutate categorii în lunile premergătoare sezonului estival – aprilie, mai, iunie – când aproape că s-au dublat recrutările față de luna ianuarie 2019, pe această categorie. Peste 110.000 de persoane au aplicat pentru 22.300 de anunțuri active din domeniul HoReCa în primele 6 luni ale lui 2019.

”Companiile din București și din județul Ilfov au publicat cele mai multe anunțuri de angajare noi pentru categoria ”Personal hotelier- restaurant” în prima jumătate a anului 2019, arată datele centralizate de noi. Astfel, cu peste 5.300 de anunțuri de angajare publicate la această categorie, Capitala concentrează aproape un sfert din totalul locurilor de muncă disponibile în acest sector, iar numărul de anunțuri din HoReCa din București reprezintă 7% din totalul anunțurilor de angajare din toate sectoarele de activitate. - Paul Neagoe, Business Manager OLX.

Piața muncii din sectorul HoReCa are un deficit semnificativ de candidați , iar acest lucru reiese și din perioada mai mare de ocupare a posturilor disponibile. De exemplu, procesul de recrutare pentru un ospătar, poate ajunge chiar și la 19 zile. Se găsesc mai repede bone sau menajere, unde perioada medie ajunge la 11 zile pentru angajare.

Pe locul doi în topul județelor cu cele mai multe anunțuri de angajare din HoReCa, după Capitală, se află Constanța. Cu peste 2.800 de anunțuri la categoria ”Personal hotelier- restaurant”, Constanța a adunat 13% din totalul joburilor vacante din acest domeniu.

Personalul sezonier – la extreme de vârstă

OLX a realizat în luna iulie a anului 2019 un sondaj în rândul utilizatorilor care au accesat secțiunea OLX Locuri de muncă, pentru a vedea în ce măsură au fost sau sunt aceștia interesați de un loc de muncă sezonier în industria hospitality. La sondaj au participat aproximativ 4.000 de respondenți, dintre care circa 1.000 au avut o experiență de muncă sezonieră în domeniul hotelurilor și restaurantelor.

Majoritatea au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (24% din totalul celor circa 4.000 de respondenți) sau între 45 și 54 de ani (25% dintre respondenți). Cei mai mulți dintre ei provin din regiunile Moldova și Transilvania.

Opt din zece participanți la studiu ar repeta această experiență sezonieră, dacă ar putea, salariile mari fiind principalul argument. Surprinzător este că tot din cauza banilor câștigați ar renunța la un astfel de job și restul de 22% dintre cei care au participat la studiul OLX.

Potrivit rezultatelor sondajului OLX, angajații din industria ospitalității care au răspuns la chestionar au venituri fixe lunare care variază între 1.300 - 5.170 de lei net/lună (1.100 de euro net/lună).

În ceea ce privește partea variabilă, formată, în principal, din recompensele financiare oferite de către clienți după ce aceștia evaluează calitatea serviciilor oferite de angajații din HoReCa, aceasta variază între 0 lei (veniturile din bacșiș revin proprietarilor restaurantelor/ hotelurilor, iar angajații au venituri fixe mai mare, care acoperă diferența) și 4.700 lei net/lună (1.000 de euro pe lună).

Cele mai populare beneficii pentru angajați

O mare parte dintre cei care au răspuns la chestionarul dedicat industriei ospitalității și care lucrează în prezent în acest sector susțin că pachetul de beneficii oferit de angajator include mese gratuite (29% dintre respondenți), zile libere (29%) și cazare asigurată (24%). Unii dintre participanții la studiu au menționat, printre avantaje, transportul gratuit, posibilitatea de a lucra în ture sau locul desfășurării activității – la mare sau la munte.

Principalul dezavantaj al unui job sezonier

34% dintre cei care au participat la studiu au menționat numărul mare de ore de muncă și lipsa timpului liber (24%) ca principale motive pentru care ar refuza un job sezonier. De asemenea, pentru 12% dintre respondenți, venitul obținut dintr-o activitate sezonieră reprezintă un minus al acestui tip de loc de muncă. Lipsa programului flexibil, cazarea prea scumpă sau condițiile improprii de cazare, lipsa beneficiilor sau imposibilitatea de a lucra cu forme legale sunt alte aspecte negative ale unui job sezonier menționate de utilizatorii OLX.

Piața muncii în primele 6 luni din 2019

Aproape 200.000 de candidați caută un loc de muncă în București

Peste 1,3 milioane de români au aplicat pentru un loc de muncă vacant disponibil în secțiunea OLX Locuri de muncă în perioada ianuarie-iunie 2019, o creștere de aproximativ 50% prin comparație cu perioada similară din 2018.

Aproximativ 200.000 de candidați, adică 15% din totalul celor peste 1,3 milioane de utilizatori care au aplicat pentru un loc de muncă pe OLX în prima jumătate a anului 2019 sunt din regiunea București – Ilfov.

Capitala are cele mai multe job-uri vacante

Un sfert dintre anunțurile de angajare publicate pe OLX sunt pentru București. În topul județelor cu peste 10.000 de anunțuri noi de angajare publicate în primul semestru al anului 2019 se mai află Cluj (cu aproape 18.000 de anunțuri noi), Constanța (peste 17.000), Iași și Brașov (cu peste 15.000 fiecare). Județele cu mai puțin de 2.000 de anunțuri de angajare publicate în prima jumătate a acestui an au fost Harghita, Covasna, Teleorman, Mehedinți sau Vaslui.

Șoferii rămân cea mai căutată categorie profesională din România

“Șoferi – servicii auto- curierat” a rămas în primul semestru al acestui an categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile la secțiunea OLX Locuri de muncă. Lipsa mare de angajați din acest sector este ilustrată în cantitatea de anunțuri publicate de companii în primele șase luni din acest an, când angajatorii au avut oferte de locuri de muncă pentru peste 43.000 de șoferi. Aproape 200.000 de români și-au depus CV-urile pentru un astfel de job.

La mare căutare au fost și muncitorii calificați sau necalificați din fabrici (electricieni, sudori, stivuitoriști, manipulanți marfă, operatori producție, ambalatori, sortatori colete etc.)

Categoria ”ingineri-meseriași-constructori”, a înregistrat o creștere cu 10% față de perioada similară din anul 2018, unde companiile au publicat peste 33.800 de anunțuri de angajare în prima jumătate a acestui an.

Bone, menajere sau specialiști HR sunt domeniile unde se angajează cel mai repede

Durata medie a închiderii unui anunț de angajare publicat în secțiunea OLX Locuri de muncă variază între 11 și 19 zile, în funcție de tipul de loc de muncă scos la concurs și de domeniul de activitate. Angajatorii găsesc cel mai rapid candidați pentru următoarele ocupații: „Bone - Menajere” (unde timpul mediu de închidere a unui anunț este de 11 zile), „Resurse umane” (11 zile), „Alte locuri de muncă” (13 zile), „Internship - Muncă temporară - Sezonieră” (13 zile) și „Muncă în străinătate” (unde timpul mediu de închidere a unui anunț este de 13 zile).