În acest moment în România, statul ia jumătate din banii pe care îi câștigi. De exemplu, din munca unui salariat care produce 3,471 lei, salariul net este 2,000 lei. Luând în calcul impozitele din produsele de consum, statul preia 1,721 lei, 49.59% din munca sa, iar salariatul rămâne cu 1,750 lei, potrivit informațiilor prezentate de platforma Open Budget.
Platforma permite navigarea ușoară prin cheltuielile statului și permite chiar efectuarea de simulări. Pe Open Budget găsim cheltuielile statului, veniturile statului și impactul asupra românului cu venit mediu.
"Practica oficială a statului român este să publice sute de pagini de pdf-uri cu tone de tabele. De ce face așa? Ca să ne facă viața mai grea atunci când vrem să căutăm cifre. E mult mai greu să cauți în tone de tabele decât pe o platformă ușor inteligibilă. E acul în carul cu fân, dar ei de fapt asta și vor. Să nu poată nimeni căuta nimic. Opacitatea ajută politicienii și funcționarii. Opacitatea înseamnă că ei nu trebuie să dea socoteală nimănui, iar să dai sute de pagini de pdf-uri înseamnă exact opacitate deghizată sub forma de transparență", spune Claudiu Nasui, care militează pentru o transparență mai bună din partea autorităpților când vine vorba de gestionarea banilor contribuabililor.
Cum poți să folosești Open Budget?
Poți vedea exact cât este salariul tău brut, câți bani îți ia statul și unde se duc și poți vedea chiar și ce va face statul cu banii tăi, conform bugetului pentru 2020.
Dacă vrem să vezi cât va cheltui, conform bugetului, statul român în 2020 cu pensiile speciale ale polițiștilor, jandarmilor și pompierilor, selectezi Ministerul Afacerilor Interne din lista de instituții. După care selectezi destinația Asigurări și asistență socială și vedem că suma totală pentru anul 2020 va fi de 4.2 miliarde de lei.
De asemenea, poți vedea că în acest an Ministerul Muncii și Justiției Sociale va cheltui suma de 84,8 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare pentru bătrânețe.
Iniţiatorii platformei susţin că Open Budget nu a fost finanţat, nu este finanţat şi nu va fi vreodată finanţat din fonduri publice. "Am muncit aproape doi ani în weekend și după ziua de muncă. Dacă statul român ar vrea, am putea face lucruri mult mai tari la acest capitol. Din păcate, nu a existat niciodată voință pentru acest lucru", spune Nasui.