Am stat de vorbă cu Adrian Mihai, cofondatorul startup-ului cu sediul în Dublin, business pe care l-a fondat alături de Andreea Wade, și am aflat povestea celor doi români care au creat o unealtă care reduce timpul petrecut de companii în analiza CV-urilor pe care le primesc odată ce lansează anunțuri de angajare.

Cui se adresează Opening.io

”Noi suntem în zona aia de triaj care te ajută în cazul în care primești 1.000 de CV-uri pentru un singur rol. O să-ți ia cam 3 zile să deschizi 1.000 de CV-ui. Dar dacă publici 10 joburi? Ce se întâmplă cu noi e că totul se reduce la o căutare în timp real. Noi te ajutăm să găsești rapid candidații ca să stai de vorbă cu ei”, povestește Adrian Mihai.

Softul românilor se adresează companiilor care rulează un număr mare de CV-uri, cum este exemplul companiilor de recrutare (gen Alexander Mann Solutions), sau al firmelor cu peste 100.000 de angajați. Opening.io are deja 4 clienți și încă 20 de contracte în Germania, Marea Britanie sau Statele Unite în curs de semnare.

Cum funcționează

În esență, Opening.io funcționează ca un white label, adică clienții își pot construi platforma de recrutare în jurul softului, însă companiile pot folosi și produsul end user creat de startup-ul românesc.

”Avem funcționalitatea brută, fără a te obliga să folosești softul. Asta înseamnă că, dacă folosești niște CRM-uri, putem face plug-in-uri în aplicațiile pe care le folosești deja. E ca și cu ai integra Google Search în search-ul unui site de-al tău. Avem și produsul nostru, dar nu obligăm lumea să-l folosească. Dacă nu ai absolut nimic, avem noi un produs pe care-l poți folosi”, ne-a spus Adrian.

Softul Opening.io face o analiză completă a CV-ului candidaților, fie el sub formă de fișier, PDF, document word, și le dau oamenilor de HR o listă de sugestii pentru cei mai potriviți angajați. De principiu, Opening.io este un filtru care folosește algoritmi lingvistici pentru a identifica șabloanele din structura anunțurilor de job-uri și skill-urile din CV-urile aplicanților, trimițând către oamenii de HR oamenii care îndeplinesc criteriile cerute.

Opening.io Product Tour

”Ne adresăm zonei profesionale din recrutare, mai puțin candidaților. Ne axăm pe segmentul B2B și nu avem planuri de a intra pe zona de B2C. E un alt business și am intra în concurență chiar cu clienții noștri”, a precizat Adrian.

Fără restricții de limbă

Căutarea se face instantaneu, iar soluția Opening.io poate întoarce numărul de candidați pe care-l dorește clientul. ”Ai 1 milion de candidați și ai nevoie de răspunsuri rapide și adaptabile. Ceea ce facem e să îți spunem instantaneu cum ar arăta echipa ideală în organizația ta, pe baza CV-urilor. E o chestie dinamică pe care o facem pe clustere mari de candidați”, mai spune el.

În plus, informațiile sunt scoase indiferent de limba în care sunt scrise CV-urile (pot fi în română, engleză, chiar și mandarină). ”Noi nu facem o căutare pe cuvinte cheie, putem găsi o potrivire între un CV scris în poloneză și un job în arabă. Mergem spre context matching. Adică încercăm să e dăm seama la ce te referi, mai degrabă decât să căutăm niște indicatori mari, niște cuvinte”.

Astfel, softul românilor poate scoate tot ce trebuie dintr-un CV: experiență, educație. ”Dacă ai link-uri, scoatem codul sursă din ele, facem absolut totul dintr-un fișier. De ce? Pentru că vrem să tăiem efortul de a descrie, de a începe să completezi mailuri, pasiuni. Asta funcționează și la candidați, dar și la recruiteri”.

Bootstrapping pentru lansare

De altfel, ideea le-a venit la ceva timp după ce au ajuns în Dublin și au trecut cam 6 luni de zile fiind implicați în procesul de recrutare. ”Îți dai seama că tot procesul ăsta este groaznic. Se spune că trebuie să aplici de 300 de ori ca să te cheme cineva la un interviu. Și îți dai seama că CV-ul tău a fost în companie de 3 luni și nimeni nu avea habar de el. Ne-am dat seama că se poate face ceva”, a precizat cofondatorul Opening.io.

Soluția a ieșit din varianta beta în toamna anului trecut, iar până acum Adrian Mihai și Andreea Wade au investit cam 70.000 de euro în proiect din resursele proprii. ”În primii doi ani de când am ajuns în Dublin am strâns bani, în următorii doi ani am avut joburi lucrând în paralel la proiectul nostru, iar de mai mult de un an ne-am dedicat doar dezvoltării Opening.io”, spune Adrian Mihai.

Cu ochii pe finanțări

În acest an, Opening.io a fost inclus din cohorta de startup-uri a NDRC (o entitate care investește în startup-uri de tehnologie), unde au securizat o investiție în valoare de 100.000 de euro. La finalul lunii mai românii anunțau că au primit deja 30.000 de euro și vor folosi banii pentru a finanța dezvoltarea tehnologiei din spatele platformei.

Totodată, sunt dispuși să renunțe la un procent din acțiunile companiei pentru a atrage noi finanțări. ”Ne uităm în zona 500.000 – un milion de euro. Ne-am dori să strângem cam 750.000 de euro pentru că avem planuri vizavi de suma aceasta: extinderea platformei în Marea Britanie, în principal, în Elveția, Germania, aducerea unor noi oameni pe partea de vânzări și de IT. Suntem doar 6 persoane acum și ne e destul de greu să ne extindem și să facem față tututor proiectelor pe care le avem pe pipeline”, a spus Adrian.

Noi funcționalități în softul Opening.io

În acest moment, fondatorii Opening.io lucrează la integrarea unor funcționalități destinate candidaților. Cum este exemplul recomandării unor aptitudini care pot maximiza salariul. ”În momentul în care ne dăm seama că ești un candidat cu profil foarte bun pe Java, îți putem recomanda să înveți Clojure. Îți va crește salariul cu 15.000 de euro pe an. Îți dăm motive solide care te ghidează spre ceea ce se cere pe piață”, a precizat Adrian Mihai.

Platforma românilor conține și un playground în care candidații își pot analiza propriile CV-uri pentru a le îmbunătăți și în care pot adăuga și portofolii cu proiecte anterioare. ”Ne uităm la CV-ul tău și îți putem spune la ce salariu te poți aștepta în funcție de abilitățile tale”, ne-a mai spus cofondatorul Opening.io.

Sursa foto: https://www.siliconrepublic.com

Opening.io Reactive Resumes by Oana Cosman on Scribd