39% dintre liderii industriei consideră că orașele “centru”, precum Londra, Singapore sau Tel Aviv, vor continua să dețină un rol vital, facilitând colaborarea în comunități cu o infrastructură digitală solidă, arată studiul KPMG Technology Industry, la care au participat peste 800 de lideri din industrie.

Aceste centre și-au pierdut importanța pentru doar 22% dintre respondenți. Aceste informatii reflectă datele din ediția 2021 a KPMG CEO Outlook, conform căruia 78% dintre liderii din domeniul tehnologiei nu intenționează să își reducă spațiul de birouri, iar un sfert (26%) anticipau că vor recruta angajați predominant în telemuncă.

Liderii industriei au clasat orașe din toată lumea, cu excepția Silicon Valley, într-un top al locațiilor ce vor deveni centre de inovație în tehnologie în următorii patru ani.

Orașele din acest Top 10 aveau deja ecosisteme puternice și înainte de pandemie, ajutându-le să iasă mai puternice din pandemie și, posibil, să reprezinte o provocare pentru Silicon Valley, pe măsură ce lumea se pregătește pentru redresarea post-pandemie.

Comparativ cu studiul din anul precedent, ediția din acest an aduce câteva schimbări notabile. Seul, aflat pe locul 8 în 2020, a scăzut până pe poziția 14 în acest an, în timp ce Austin și Seattle, clasate pe 11, respectiv 24 în 2020, împart locul 10 în ediția curentă. Deși Silicon Valley este regiunea dominantă în industria globală a tehnologiei, doar unul dintre trei lideri consideră că își va păstra pe termen lung poziția în domeniul inovației, iar un număr egal de lideri consideră că o va pierde.

Adela Ciucioi, Partener, Head of Technology, Media & Telecom, KPMG în România, spune: “Una dintre lecțiile esențiale ale acestui studiu este că, deși Silicon Valley își va păstra importanța, ar putea apărea noi centre de tehnologie. România oferă multe oportunități industriei de tehnologie și are potențialul de a se transforma într-un centru în următorii ani. Țara îndeplinește multe dintre criteriile stabilite de studiu pentru centrele de tehnologie. În țară activează multe companii de succes in domeniu, România are o infrastructură IT foarte bună – printre cele mai rapide din lume – și profesioniști IT care pot fi atrași din universitățile de top ale țării. De asemenea sectorul IT este recunoscut ca un sector prioritar si a beneficat de-a lungul timpului de masuri de sustinere. Un focus mai mare pe masurile care vizeaza cercetarea-dezvoltarea este important pentru a crea conditii favorabile pentru valoare adaugata mare in economie”.

Top 10 orașe ce pot deveni centre de inovație în tehnologie în urrmătorii patru ani (în afara Silicon Valley / San Francisco)

1: Singapore

2 (egalitate): New York City / Tel Aviv

4: Beijing

5: Londra

6: Shanghai

7: Tokio

8: Bengaluru

9: Hong Kong

10 (egalitate): Austin / Seattle