Outdid a primit 2,5 milioane de dolari de la Jump Crypto, Superscrypt și 15 investitori de tip angel. Compania a fost fondată în 2022 de o echipă de cercetători pentru a schimba modul în care identitatea poate fi verificată online, pe baza unei soluții concentrate pe ideea de privacy. Tehnologia Outdid folosește așa-numitul zero-knowledge proof, prin care identitatea digitală este verificată în mod privat și poate fi rezistentă la fraude.

În momentul de față, Outdid se concentrează pe verificarea sigură a vârstei, dar creatorii startup-ului spun că soluția poate fi extinsă în diferite industrii și diferite scenarii.

Soluția tehnică Outdid promite o verificare fără acces centralizare, procesare sau stocare de date personale, astfel încât intimitatea online este menținută și ar elimina oportunitățile de breach-uri de date.

“Intimitatea datelor a devenit un criteriu important pentru oameni. Pe de altă parte, fraudele de verificări online au ajunsla un nou record. Prevenția cere mai multe date și mai multă procesare”, a declarat Zvezdin Besarabov.

“Soluția noastră de verificare a documentelor adresează aceste probleme și este construită pentru a verifica lucrurile rapid, să reziste la fraude, iar datele rămân private”, a adăugat Ana-Maria Pricop.

Zvezdin și Ana-Maria au fost studenți la Paris, au renunțat la facultate și s-au mutat din Paris la Londra. Ana-Maria a absolvit Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași la Facultatea de Management, apoi s-a înscris la un Master în Internatinal Management și Sustainability la Sciences Po în Paris, de unde a renunțat pentru a porni Outdid.

Outdid ar putea fi folosit de orice platformă web care necesită verificarea vârstei, dar și în social media pentru a se asigura că ceea ce zic utilizatorii este adevărat. Conform promisiunii de pe site-ul oficial, Outdid ar putea reduce de 10 ori costurile aduse de procesarea acestor date și ar avea o capacitate de peste un miliard de verificări, totul fiind făcut în 15 secunde.