Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Pădurile sunt una dintre cele mai importante resurse de sol pe care le avem la dispoziție, din destul de multe puncte de vedere. Probabil cel mai la îndemână pentru oamenii de rând este să facă o plimbare printr-un parc amenajat într-o pădure; am avut norocul să am în buza orașului o pădure și un parc special amenajat, de mari dimensiuni, iar experiența nu are niciun punct de comparație cu un mini-parc amenajat între blocuri, lângă o parcare.
Lucrurile merg bine în păduri, de cele mai multe ori, iar asta se întâmplă datorită unor oameni pe care nu îi vedem prea des, dar despre care știm lucruri din multe surse, chiar și din poveștile copilăriei. Pădurarii au de îndeplinit mai multe sarcini în zona pe care o deservesc, fiind atenți nu doar la copacii din arealul definit, ci și la animalele care trăiesc în zonă. Observarea este un proces care necesită atenție și care, evident, poate fi îmbunătățit cu ajutorul tehnologiilor din ce în ce mai uzuale.
Sisteme de prevenire a defrișărilor ilegale
Sarcina de protecție a pădurii, care revine în grija pădurarului, se extinde acum către orice persoană care are un smartphone. În România, avem de ceva vreme aplicația ”Inspectorul Pădurii”, care transformă orice utilizator de telefon mobil într-un potențial pădurar. Aplicația a fost creată ca metodă de combatere a uneia dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă pădurile românești: defrișările ilegale. După ce ani buni s-a furat ca în codru, Ministerul Mediului a decis să facă apel la cetățeni pentru a îmbunătăți situația, cel puțin parțial.
Până la Inspectorul Pădurii, tot ce ai fi putut face atunci când vedeai un camion încărcat cu lemne era să te uiți cum merge mai departe. Acum ai posibilitatea de a verifica numărul de înmatriculare și de a afla, pe loc, dacă transportul respectiv este legal. În caz că sistemul SUMAL, pe care se bazează aplicația, nu găsește date referitoare la transport, cetățenii pot suna la 112 pentru a raporta transportul. Da, până la prevenție în ceea ce privește defrișările, putem încerca ameliorarea fenomenului, prin raportarea transporturilor neobișnuite.
Foto - Flickr/Sergey Galyonkin