Lectură de 1 min

Pășește în viitor: Tur virtual al unui supercomputer

Abonează-te pe  
AMD a lansat astăzi, în premieră, un tur virtual 360 al supercomputerului „Hawk”, care este parte integrantă în cadrul Centrului de High-Performance Computing al Universității din Stuttgart (HLRS), Germania.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Recent inauguratul sistem „Hawk” este unul dintre cele mai rapide supercomputere din lume, iar scopul său este avansarea cercetărilor științifice și industriale din Europa.

Turul virtual poate fi accesat la acest link și oferă o imagine de ansamblu inedită despre realizările impresionante din domeniul supercomputing-ului în Europa. Pe măsură ce te vei „deplasa” prin mediul virtual, vei putea găsi link-uri care oferă detalii suplimentare despre siupercomputerul Hawk.

De asemenea, turul include și un interviu cu Dr. Bastian Koller, Diregtor General în cadrul HLRS, care explică cum funcționează sistemul și aplicațiile sale. În plus, după cum poate fi observat și în cadrul turului virtual, sistemul Hawk este compus din 44 de rack-uri și peste 5600 de noduri de calcul, însumând peste 720.000 de nuclee ale procesoarelor AMD EPYC de generație a doua.

Fiind un Sistem Apollo în cadrul Hewlett Packard Enterprise (HPE), Hawk este dezvoltat să îmbunătățească performanța aplicațiilor pentru domeniile energiei, climei, mobilități și sănătății, dispunând de o performanță de top de 26 de petaflopi.

Pentru a înțelege mai bine scara la care operează Hawk, computing-ul la nivel petaflop permite calcule mult mai precise operate de sistemele complexe. De exemplu, un sistem de calcul cu putere de 1 petaflop poate rezolva într-o secundă ceea ce alte sisteme ar rezolva în 31.688.765 de ani, în condițiile în care acestea ar rula la o „viteză” de un calcul pe secundă.

Hawk le permite oamenilor de știință și inginerilor să își ducă la capăt cercetările din varii domenii la un nivel mult mai avansat, în timp ce face față cu brio la workflow-uri complexe care combină inteligența artificială cu Big Data Analysis, Deep Learning și simulări.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: