În cadrul acestui nou acord, banca – care deservește microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMIM-uri), precum și clienții din sectorul agro și retail – va folosi împrumutul IFC pentru a accelera creditarea IMM-urilor, sprijinându-le să-și deblocheze potențialul de creștere. Aproximativ 50% din finanțare va fi alocată IMM-urilor deținute de femei antreprenor, accentul fiind pus pe zonele rurale din România.

Deși situația s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, accesul la finanțare este încă o provocare majoră pentru IMM-urile din România si au un decalaj financiar care este de peste două ori volumul actual al împrumuturilor catre IMM-uri.

Majoritatea firmelor mici, în special cele deținute și conduse de femei, au o productivitate scăzută a muncii și un ritm lent de dezvoltare, care pot fi adesea atribuite accesului limitat la finanțare. Mai mult, IMM-urile din țară au fost grav afectate de lockdown, de incertitudinea ridicată și de încetinirea economică ca urmare a pandemiei COVID-19.

“Una dintre prioritățile strategice ale Grupului Patria Bank este susținerea mediului antreprenorial din România, și astfel, ne concentrăm eforturile să le oferim clienților noștri oportunități de dezvoltare pentru afacerile pe care le conduc și instrumente sustenabile care să îi ajute să facă față provocărilor mediului macro-economic. Parteneriatul strategic cu IFC sprijină viziunea noastră de consolidare a antreprenoriatului din România și în particular, a femeilor antreprenor. În următorii 5 ani ambiția noastră este de a dublă împrumuturile acordate acestora și vom avea o atenție deosebită pentru a sprijini dezvoltarea antreprenoriatului feminin prin facilitarea accesului la surse de finanțare.” a declarat Burak Yildiran, CEO Patria Bank.

Investiția actuală a IFC va contribui la consolidarea capacității Patria Bank de a ajunge la segmentele defavorizate ale populației din România. Prin crearea de noi opțiuni de finanțare pentru IMM-uri, împrumutul nu numai că va ajută la reducerea decalajului de finanțare, dar va sprijini și crearea de locuri de muncă și un sector privat mai favorabil, esențial pentru creșterea economică, în special în perioada post-COVID.

”Pe măsură ce economia începe să se redreseze, IMM-urile vor avea nevoie de acces la capital, care este esential pentru finanțarea investițiilor necesare reluarii activitatii economice, precum și de a isi ajusta modelele de afaceri la contextual economia post-criză”, a declarat Ary Naïm, director regional IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est.