Lectură de 6 min

Patru ani de prezență a EIT Health în ecosistemul healthtech din România

Abonează-te pe  
EIT Health, o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate, a decis în urmă cu 4 ani să sprijine ecosistemul healthtech din România prin deschiderea unui hub local, la începutul anului 2018.
Patru ani de prezență a EIT Health în ecosistemul healthtech din România

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

În ultimii patru ani, EIT Health a oferit ecosistemului local networking și know-how, a fost un susținător activ al startup-urilor românești din domeniul sănătății, al proiectelor de inovare și a devenit o importantă platformă de colaborare.

Prin prezența sa și în România, EIT Health a facilitat conexiunea cu ecosistemul european de asistență medicală și a adus ecosistemul local la nivelul de activitate și cunoștințe prezent în alte centre de inovare în domeniul sănătății din Europa, cum ar fi Barcelona, Budapesta, Berlin sau Londra. Chiar de la debut, EIT Health a fost reprezentat în România de către FreshBlood HealthTech, un ONG cu sediul la Cluj care sprijină inovarea în domeniul sănătății prin conectarea inovatorilor la lucrurile de care au nevoie, oferind feedback și mentorat.

Ion-Gheorghe Petrovai, co-fondator și director de inovare la FreshBlood HealthTech, este convins că EIT Health a contribuit în mod esențial la crearea unui spațiu de colaborare și comunicare între actorii ecosistemului local, spațiu la care s-au alăturat toți factorii interesați, majoritatea universităților, medicii interesați de inovarea în domeniul sănătății, autoritățile locale și companiile.

„Evoluția se poate întâmpla doar dacă toată lumea contribuie. Îmi place foarte mult un citat: ‘colaborarea se mișcă cu viteza încrederii’. Trebuie să creștem încrederea unul în celălalt pentru a accelera colaborarea și pentru a ne dezvolta efectiv contribuția în ecosistem, dacă vrem să folosim efectiv resursele pe care le avem și să devenim mai vizibili pe harta europeană și, de asemenea, pe harta internațională.”, spune dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Cofondator și Director de Inovare la FreshBlood HealthTech.

Rezultatele implicării EIT Health în ecosistemul healthtech românesc

Rezultatele implicării EIT Health în ecosistemul healthtech românesc au început să fie vizibile mai ales în ultimii doi ani, dar activitatea a fost intensă în toți ultimii patru ani.

În perioada 2018-2019, beneficiarii programelor EIT Health au fost în mare parte persoane fizice, studenți sau tineri profesioniști care au urmat cursurile sau au participat la diferitele programe.

Din 2019, și mai ales în 2020, ecosistemul local a ajuns la nivelul la care startup-urile românești au început să aplice la nivel european și au început să fie selectate ca beneficiari ai granturilor locale de inovare.

În 2019, startup-urile românești au câștigat trei din cele douăsprezece granturi care au fost acordate, în timp ce în 2020 ecosistemul local a obținut patru granturi din totalul de cincisprezece granturi acordate. Au fost, de asemenea, șase startup-uri care au câștigat diferite granturi la diferite competiții de la EIT Health în 2020.

„În timp ce în 2020 am avut un an de creștere cantitativă, sunt foarte bucuros să spun că 2021 a fost un an al calității, prin faptul că startup-urile românești au fost printre câștigătorii mai multor concursuri. Aș dori doar să menționez aici MyTully, care a câștigat Marele Premiu al InnoStars Awards, dar și un alt startup din ecosistemul din Cluj-Napoca, .lumen, care anul acesta a câștigat prima finanțare românească din partea European Innovation Council (EIC).”, spune dr. Ion-Gheorghe Petrovai.

Startup-ul .lumen din Cluj-Napoca a obținut în decembrie 2021 o finanțare în valoare de 9,3 milioane EUR în cadrul acceleratorului European Innovation Council (EIC). În 2020, .lumen a fost printre câștigătorii programului Headstart ai EIT Health, obținând o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea proiectului.

Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

„EIT Health și FreshBlood ne-au fost alături din prima zi a .lumen ca și companie (mai 2020). Cu ajutorul lor am câștigat sprijin și un grant de 50.000 euro și continuăm să ne dezvoltăm prin intermediul programelor lor. În 2021 am devenit prima companie românească care a obținut o finanțare din partea European Innovation Council (EIC), cu sprijin și din partea EIT Health. Am ajuns foarte departe, într-un timp foarte scurt, datorită unor parteneri precum FreshBlood și EIT Health.”, spune Cornel Amariei, CEO & Founder .lumen.

EIT Health este considerat unul dintre cei mai importanți investitori în inovarea în domeniul sănătății din România, prin granturile oferite în 2020 și 2021. În același timp, prezența EIT Health este motivantă pentru startup-uri și inovatori în a-și crește nivelul de competență și pentru a concura la un nivel mai ridicat ca și anterior.

O serie de startup-uri românești au acum colaborări internaționale cu parteneri din Europa, pe care le-au obținut prin intermediul rețelei EIT Health, un factor esențial dacă doresc să înțeleagă unde se află, ce trebuie să facă pentru a crește și, în final, pentru a-și transforma cunoștințele și motivația în rezultate reale.

Impactul EIT Health în ecosistemul românesc

Așa cum observă Dr. Ion Petrovai, toți cei care s-au conectat cu EIT Health și-au schimbat modul de gândire și au acum o abordare mult mai aplicată a inovației.

Mulți cercetători văd în general inovația ca pe o modalitate de a-și pune cunoștințele și rezultatele pe piață, dar abordarea EIT Health este că trebuie să începi cu problema și nu cu rezultatele cercetării. Rezultatele unei cercetări pot fi foarte valoroase, dar trebuie să fie conectate la o problemă, iar aceasta este cea mai eficientă modalitate de abordare a inovației, în special în domeniul sănătății.

Un alt impact observat al EIT Health și EIT este că reușesc să creeze o mentalitate de colaborare. Inițiativa EIT HEI ajută instituțiile de învățământ superior să-și dezvolte capacitatea de inovare și de antreprenoriat. Unul dintre programele cros-sectoriale, lansat în 2021, are ca scop încurajarea universităților să colaboreze și să construiască un ecosistem și o mentalitate a inovației în instituțiile lor.

EIT Health solicită în mod specific universităților înscrise în program nu doar să facă cursuri cu studenții, ci și să-și creioneze o viziune și să se angajeze activ în a implementa viziunea respectivă. Două dintre cele mai mari universități din Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică fac acum parte din programele EIT de inovare a învățământului superior.

Pe lângă finanțarea pe care EIT Health o aduce ecosistemului, organizația motivează actorii locali să colaboreze, solicitând o abordare diferită a proiectelor: concentrarea pe o problemă și nu pe o idee, pentru că o idee este bună cât timp rezolvă o problemă.

Următorii pași ai EIT Health și FreshBlood pentru dezvoltarea ecosistemului de healthtech local

FreshBlood își va dedica următorii câțiva ani pentru a accelera colaborarea între startup-uri, alți actori interesați și zona de finanțare, urmărind să devină auto-sustenabil.

FreshBlood intenționează să dezvolte în Cluj-Napoca un Health Tech Hub pentru startup-urile care doresc să aibă un contact rapid cu realitatea sistemului medical și să obțină potențiali colaboratori din domeniul medical, de la medici, asistenți medicali, farmaciști, administratori din domeniul sănătății, organizații din domeniul sănătății, etc., atât din sectorul privat și în cel public. Hub-ul urmează să fie lansat la începutul anului 2022.

A deveni auto-sustenabil este un alt obiectiv cheie al FreshBlood pentru anul viitor, ceea ce înseamnă că ecosistemul va trebui să găsească resurse în interior. Dacă consideră inovația în domeniul sănătății ca fiind relevantă și prioritară, ecosistemul va trebui să demonstreze acest lucru punând pe masă resurse, adică oameni, finanțare și acces la facilități.

„Credem că ceilalți actori din ecosistem, precum companiile și administrația locală, ar trebui să vină cu resurse care să poată fi folosite în beneficiul tuturor. De exemplu, infuzia pe care grantul de la EIC la .lumen o va aduce în ecosistem (9,3 milioane de euro), ne va afecta pe toți deși am avut roluri diferite în câștigarea premiului. Vor fi lucruri construite în ecosistemul nostru și folosite din acea finanțare și acesta este ținta noastră cea mai importantă, să construim ceva suficient de valoros pentru a atrage finanțare și interes.”, spune dr. Ion-Gheorghe Petrovai.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: