Anual, Financial Times - cea mai prestigioasă publicație financiară din lume - împreună cu Statista - furnizor de top de studii de piață - alcătuiesc FT 1000: un index al primelor 1000 de companii din Europa după creșterea organică.

Cel mai important criteriu din metodologia de indexare în FT 1000 este reprezentat de rata de creștere anuală compusă a veniturilor (CAGR). Pentru clasamentul actual și a 7-a ediție, valoarea CAGR minimă necesară pentru eligibilitate a fost de 36.2%, ușor sub valoarea de referința a topului din 2022, de 36.5%.

Printr-o analiză complexă, FT 1000 reușeste să ofere o imagine de ansamblu temeinică a progresului companiilor din diferite domenii de activitate. Mai multe informații despre procesul de selecție se pot găsi pe pagina dedicată clasamentului curent aici.

Clasamentul curent FT 1000 este o reflecție a mediului de business imediat după impactul pandemiei de Covid-19, când multe domenii de afaceri au avut de suferit în urma situației de lockdown și a creșterii prețurilor.

În același timp, altele au prosperat, tocmai datorită schimbării de comportament al consumatorilor, ca urmare a faptului că cei mai mulți oameni au stat mai mult în casele lor.

Topul din 2023 este în continuare dominat de nume din sectorul IT & Software, iar în clasamentul general s-au păstrat 356 de companii pentru 2 ani la rând, în timp ce 125 de companii sunt prezente a 3-a oară consecutiv.

Mai multe informații despre procesul de selecție se pot găsi pe pagina dedicată clasamentului curent aici.

Despre companile românești din clasament:

  • Wave Studio este o companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și publicarea de aplicații mobile în categoria Instrumente și Personalizare. Studioul dezvoltă aplicații proprii pentru sistemele Android și iOS, pe care le publică și promovează publicului din toată lumea, având peste 220 milioane de descărcări, cu cei mai mulți utilizatori în India, Brazilia, SUA, Mexic și Indonezia. Și în 2022, la fel ca în anul anterior, Wave Studio a fost în top 3 dezvoltatori la nivel de descărcări pe întreg magazinul Google Play în categoria de Personalizare.
  • RebelDot este o companie românească de dezvoltare de software din Cluj-Napoca, ale cărei servicii susțin branduri globale în accelerarea procesului de digitalizare și inovare. Cu o vastă experiență în dezvoltarea de aplicații web și mobile, pentru un portofoliu de peste 50 de companii din multiple industrii, RebelDot este un partener loial ce sprijină atât companii de tip enterprise, cât și start-up founderi, aflați la început de drum, oferind servicii de consultanță și implementare, de la stadiul de idee, și pana la cel de lansare și mentenanță a produsului digital.  
  • Mevas Auto este o companie specializată în cumpărarea și vânzarea de autovehicule rulate, care explorează piețe internaționale emergente pentru piese de schimb ș cu activități de export și în Africa de Est. În 2022, prin investiții directe și prin accesarea de fonduri nerambursabile, Mevas Auto Service devine independent energetic acoperind din propria producție de energie verde solară întregul consum de energie electrică.
  • Tremend este una dintre cele mai dinamice companii de inginerie software din regiune, cu cea mai rapidă creștere din regiune în clasamentele Deloitte și Financial Times 1000 Europe, o afacere care activează de 18 ani.

”Clasamentul bazat pe veniturile companiilor în ultimii 3 ani este și o analiză a afacerilor care au fost afectate sau, din contră, care au avut succes în pandemie”, conform articolului de pe site-ul clasamentului.