Specialiștii Adviser Cont Expert, o firmă de contabilitate fondată în urmă cu 7 ani, membră a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, a selectat câtev informații esențiale despre PFA versus SRL, ce taxe plătești dacă înființezi un PFA sau un SRL și cum ții contabilitatea unui PFA versus a unui SRL.

PFA versus SRL: cum alegi forma sub care să desfășori activitatea economică

PFA – Persoană Fizică Autorizată – este cea mai simplă formă sub care o persoană fizică poate desfășura o activitate economică.

Așadar, în chestiunea PFA sau SRL, dacă îți înființezi PFA

  • Contabilitatea este destul de simplă și se depune o singură declarație pe an (declarația unică). Este indicat sa apelezi la un contabil, oricât de simplu pare la început, pe măsura ce activitatea ia amploare este posibil să omiți anumite documente.
  • Dacă venitul net lunar este egal cu sau depășește salariul minim pe economie (2300 lei în 2021), plătești contribuțiile sociale calculate la salariul minim pe economie (contribuțiile pentru anul 2021 sunt: pensie 25% și sănătate 10%).
  • Plătești impozit pe venitul net (adică venit minus cheltuieli) de 10%.
  • Poți scoate banii din firmă oricând, fără să plătești impozit

SRL-ul, societate cu răspundere limitată, este cel mai uzitat tip de firmă, întrucât oferă pentru fondatorii săi răspundere limitată, în limita capitalului social investit.

Dacă între PFA sau SRL iei decizia de a înființa un SRL trebuie să știi că:

  • Ai nevoie de un contabil care să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, salariaților, și care să întocmească și să depună declarațiile fiscale.
  • Poți fi angajat la tine în firmă (și plătești astfel contribuțiile sociale, de sănătate, etc.), însă acest lucru nu este obligatoriu.
  • Plătești impozit pe venit de 1% dacă ai cel puțin un angajat și 3% dacă nu ai niciun angajat.
  • Plătești impozit pe profit de 16% abia atunci când ai o cifră de afaceri de 1.000.000 EUR/an.
  • Poți scoate din firmă profitul obținut trimestrial sau anual. Profitul distribuit asociaților se impozitează cu 5%.

Orice supererou are nevoie de un #contabilpentrustartup – 6 luni de servicii gratuite de contabilitate

Și dacă ai ales să înființezi un SRL, echipa Adviser Cont Expert vine în ajutorul tău cu o campanie prin care poți beneficia timp de 6 luni de servicii gratuite de constabilitate și consultanță financiară.

Sub sloganul ”Orice Supererou are nevoie de #contabilpentru startup”, echipa Adviser Cont Expert lansează o campanie dedicată antreprenorilor români aflați la început de drum, oferind, fără niciun cost, servicii de contabilitate complete și consultanță financiară pentru 6 luni.

Înscrie-te aici pentru a avea șansa de a beneficia de un pachet gratuit de consultanță timp de 6 luni oferit de Adviser Cont Expert.

Valoarea totală a beneficiilor este de 6.000 de lei, costuri pe care în mod normal, un antreprenor e nevoit să le susțină din încasările pe care le are pe firma sa.

Antreprenorii care doresc să se înscrie în cadrul campaniei #contabilpentrustartup, inițiată de Adviser Cont Expert, și care vor să aibă șansa de a beneficia de servicii de contabilitate și consultanță financiară în mod gratuit pentru 6 luni, vor trebui să intre pe landing page-ul dedicat, să completeze formularul și să trimită pe mail o scurtă prezentare a lor și o descriere a afacerii, pornind de la viziunea lor. Data limită pentru înscrieri este 11 octombrie.

Detalii despre campania inițiată de echipa Adviser Cont Expert, prin care oferă 6 luni gratuite de servicii complete de contabilitate și consultanță financiară puteți afla și din acest material.