Bogdan Litescu a fondat în 2006 firma DNN Sharp, care construia module pe care programatorii le puteau integra în aplicațiile lor fără să le mai construiască de la zero. Spune că din 2006 au descoperit o piață interesantă, dar pe care nu au fructificat-o din prima.

„Avem o platformă de low code development. Se numește Plant an App. Istoria e lungă. Am început acum vreo 10 ani de zile, dar suntem într-un spinoff și am encapsulat toată tehnologia noastră într-o platformă”, spune Bogdan Litescu. L-am descoperit la standul lor din cadrul Startup Grind, cu câteva săptămâni înainte de finalul 500 Startups San Francisco, unde vor face un pitch de 2 minute la Demo Day.

Dar ce înseamnă low code development? Înseamnă o abordare simplificată pentru programare, care se bazează pe elemente grafice, prin care poți să faci vizualizare și modelare de baze de date, ai foarte multe module preconstruite și poți să integrezi cu numeroase alte tehnologii. Astfel, poți să construiești aplicațiile mai rapid fără să le dezvolți de la zero, într-un timp foarte scurt.

Din acest motiv, Plant an App e o evoluție a business-ului anterior, pentru că au pus într-o platformă integrată ceea ce construiau deja separat pentru clienți.

„Business-ul a început în 2009 ca un business de developer tools, de componente. Practic nu am realizat la momentul respectiv că am găsit market fitul destul de repede. Aveam o problemă, am postat o componentă pe marketplace, iar clienții au început să cumpere și tot au cumpărat”, spune Litescu.

Spune sincer că nu și-a dat seama că au descoperit piața târziu, deși erau acolo, în fața iei. „Am încercat să ies, să fac alte startup-uri. Atunci mi-am dat seama că avem deja piața, trebuie doar să o creștem”, spune Lițescu.

Low code development și cât de mare e piața

„Low code e foarte hot. E digital transformation care trebuie să se întâmple azi, nu peste un an-doi. Low code development e ca o revoluție. Toată lumea vorbește despre low code. Sunt multe platforme, dar ce încearcă platformele curente să facă e să atragă business users care să facă aplicații, în timp ce programatorii sunt blocați să facă mentenanța sistemelor vechi”, spune Litescu.

„Cum ne diferențiem noi? Venim cu o platformă prietenoasă cu developerii. Developerii pot pune codul custom direct în aplicație sau pe Github. Astfel, cuvântul cheie pentru noi e flexibilitatea. Dacă te apuci pe Plant an App nu te vei lovi de un zid. În cel mai rău sau bun caz îți pui codul tău custom”, mai explică el.

„Ideea de low code development o pot explica precum UX pentru website-uri. Low code e pentru aplicații de business. Care sunt bazate pe date și procese. Și procesul de dezvoltare pe low code e bazat pe componente: form buildere pentru data entry, dar pe partea celealtă ai vizualizări, procese și dashboard-uri, datele trec dintr-o stare în alta”, spune Bogdan.

Potrivit Forrester Research, citat de Forbes, piața în această categorie e de 21,2 miliarde de dolari până în 2022, cu o rată de creștere anuală de 40%.

Schimbarea și momentul 500 Startups

Anul trecut cei de la Plant an App și-au dat seama că au nevoie de finanțare pentru a accelera. Nu se poate vorbi de noroc în cazul lor, ci de un exemplu despre de ce e nevoie să te duci la pitch-uri și pe cine poți întâlni acolo chiar dacă nu le câștigi.

„Am fost la Techcelerator la primul pitch din viața noastră. Ei ne-au acceptat, dar nu era chiar potrivit pentru ce aveam noi nevoie. În sală era Marvin Liao de la 500 Startups, care asta face. Se plimbă prin toată lumea și caută startup-uri cu potențial”, povestește Bogdan.

„Anul trecut am fost recrutați de cineva de la 500 Startups din San Francisco care ne-au invitat să venim în program și asta facem din octombrie încoace”, spune cofondatorul Plant an App. 500 Startups a înțeles că problema Plant an App nu era produsul și că aveam tehnologie, clienți plătitori și echipă, ci era una de funding pentru a putea evolua.

„Ce e mișto e că am venit la 500 Startups și deodată am avut o rețea aici. Veneam în Statele Unite de vreo două ori pe an, mai cunosc oameni localizat, dar nu aveam o rețea. Aici în Silicon Valley se întâmplă toată acțiunea din tehnologie”, povestește Litescu.

„Lucrurile teoretice sunt universale, dar legăturile sunt esențiale. Investitorii pe care îi putem accesa având încrederea 500 Startups. În materie de experiență, a fost grea treaba administrativă. Să incorporăm compania aici în Statele Unite și să navigăm complexitățile legale între Statele Unite și România”, mai spune cofondatorul român.

În 3 săptămâni vor începe să strângă și finanțarea. Mai întâi au Demo Day la 500 Startups pe 19 martie, iar în sală-i așteaptă aproape 800 de investitori.

„Obiectivul nostru e să ridicăm 1,5 milioane de dolari. Scopul principal este dezvoltarea biroului din SUA pentru vânzări și suport, ba chiar mai degrabă customer and success manager. Modelul nostru de business e prin parteneri, adică firme de software și consultanți. Cealaltă parte din bani se va duce pe scalarea development-ului din România, unde vom angaja alți programatori, suport și alți specialiști”, explică Bogdan.

Sunt 16 oameni în echipă, iar trei sunt în Statele Unite. Când ne-am întâlnit abia făcuse prima angajare în SUA, un fost VP de la Equifax, specializat pe zona de software enterprise și transformare digitală.