Afostodata.net este o platformă cu povești reinterpretate pentru copiii din 2018 și traduse în limbaj mimico-gestual pentru copiii cu deficiențe de auz.
Am stat de vorbă cu Măriuca Mihăilescu, pe care mai mult ca sigur ați văzut-o într-o grămadă de emisiuni la TVR, regina care a deschis porțile acestui tărâm fermecat, ca să aflăm mai multe detalii despre cum mai reușești în ziua de azi să atragi spre poveștile copilăriei noastre generația alpha (adică a copiilor născuți după 2010), acea generație despre care sociologii spun că va schimba radical lumea în care trăim, și despre motivele care au făcut ca această platformă să prindă viață cu două componente foarte bine definite – poveștile reintrepretate pentru copiii digital natives și cele traduse în limbaj mimico-gestual pentru copii care au deficiențe de auz.
”Pentru că toate poveștile încep cu «a fost odată», a fost odată o seară acasă, în care am încercat să pregătesc o audiție de povești pe viniluri pentru gemenele mele de 5 ani. Fetele au fost fascinate de ritual, de scoaterea plăcii, de mișcarea acului pe disc, dar cam atât. În momentul în care a început povestea, s-au plictisit foarte repede. Acela a fost momentul în care am înțeles că poveștile lor trebuie să fie mult mai concise, lipsite de arhaisme și regionalisme. Mi s-a părut nedrept că discurile nu mai sunt la fel de atrăgătoare, dar având în vedere că acestea împlinesc 85 de ani, parcă nu e greu să înțelegi de ce nu mai pot concura cu mediile pe care le au la îndemână acești digital natives”, explică Măriuca Mihăilescu.
Imaginație fără granițe
Așa că, în ziua de azi, dacă vrei să-i cucerești pe cei mici care, practic, stau înconjurați de gadgeturi încă din primele zile de viață, trebuie să știi cum să le livrezi poveștile ca, în același timp, să le și stârnești imaginația. Iar aici intervine elementul de noutate pe care-l aduce platforma Afostodata.net.
”Afostodata.net are câteva avantaje indiscutabile. Vorbim despre un content premium care poate fi utilizat absolut gratuit. Mai mult, cei care doresc, pot da download la toate poveștile pe telefon și tableta și le pot da copiilor către vizionare sau ascultare la munte, în mașina, sau pe vârf de munte unde nu e semnal”, detaliază Măriuca.
Tocmai pentru a atrage cât mai mulți copii spre lumea poveștilor, planul Măriucăi și a echipei care lucrează la dezvoltarea platformei Afostodata.net este de a lista proiectul în ”magazinele” online ale giganților Google și Apple, și să dezvolte o aplicație pentru toate platformele, totul fiind susținut, până acum, doar din banii inițiatorilor acestui proiect. ”Ne dorim mai multă ilustrație și poate și animație. Vom lua în considerare la un moment dat și parteneriate cu anumite canale și platforme extrem de populare în comunitățile de copii și părinți. In orice caz, din toamnă, vom avea și invitați speciali care ne vor citi povești”, mai spune ea.
Vom lua în considerare la un moment dat și parteneriate cu anumite canale și platforme extrem de populare în comunitățile de copii și părinți
În acest moment, pe Afostodata.net copiii au acces la peste 10 ”povești cu tâlc”, printre ele numărându-se titluri clasice precum Motanul încălțat, Degețica, Izvorul Tinereții, Penelul fermecat, Pățania Iepurelui Alb. ”Am ales întâmplări care pot fi comentate și discutate cu cel mic, am ales basme și povestiri din folcloruri diferite, sârbesc, italian, francez, japonez, românesc. Nu ne-am dorit cele mai cunoscute povești tocmai în ideea în care platforma să fie proaspătă din toate punctele de vedere. În orice caz, în fiecare miercuri se postează o poveste nouă pe site”, declară Măriuca, precizând faptul că toate aceste povești sunt traduse și în limbaj mimico-gestual.
Sus pe-o șa alături de eroii preferați
De fapt, acesta este și cel de-al doilea scop al dezvoltării acestui proiect, acela de a oferi acces la povești și copiilor care au deficiențe de auz care nu se pot bucura de aceste basme. Ideea a început să i se contureze în gând Măriucăi după o vizită în cadrul unui târg tech în Lisabona. ”Văzusem acolo o mulțime de gadgeturi special concepute pentru copiii cu diverse probleme. Am înțeles ca e de datoria mea să transform parte din ceea ce fac și în proiecte care să fie valoroase uman și social. Mai ales că, în acest moment, în tehnologie, viitorul se întamplă chiar ACUM. Iar confirmările au venit foarte repede”, spune Măriuca adăugând rapid că ”în 2018 poveștile nu pot fi un lux!”.
Din datele pe care le are jurnalista, în acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2017). În România sunt doar 136 de interpreți de limbaj mimico-gestual și 13 școli speciale, în care învață copii din toată țara.
În 2018 poveștile nu pot fi un lux!
”În cursul săptămânii, aceștia dorm la internate, departe de familiile lor. Nu cred ca e ușor să trăiești în tăcere. Acești copii nu au adormit pe un cântec de leagăn sau pe vocea mamei spunându-le povești. Să nu uităm că sunt copii care nu dorm acasă, stau de cele mai multe ori la internat și ajung doar în week-end la mama și la tata. Ne-am gândit și la asta când am înregistrat aceste povești, că poate, vom reuși să le mai alinăm dorul de casă, măcar în minutele de dinainte de culcare, când se vor urca pe-o șa alături de eroii lor preferați”, completează Măriuca Mihăilescu.
Adaptarea limbajului
Decizia de a implementa și acest segment pe platformă a venit în mod natural, însă, în timp ce tatonau terenul pentru ”traducerea” poveștilor pentru cei mici care au deficiențe de auz, și-au dat seama că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. ”Am aflat că limbajul mimico-gestual este caracteristic fiecărei limbi în parte. Eram convinsă că e un limbaj universal valabil. Dar nu”, spune Măriuca.
Pentru a reuși să transpună esența poveștilor în limbaj mimico gestual, dar și pentru a-i ține captivați pe copiii din ziua de azi, echipa Afostodata.net a decis să adapteze poveștile. ”Procesul de selecție ne ia mult timp pentru că ne dorim să avem povești care să fie iubite atat de fete, cat și de băieți, să poată fi rescrise pentru un discurs de maximum 7 minute - acesta este targetul de timp pe care ni l-am propus încă de la început - și să aducem în fața ascultătorilor aventuri cu care pot empatiza copiii din 2018, care au mai puțină răbdare să asculte decat aveam noi cand eram mici și care sunt deja distrași de o mulțime de alți stimuli”, spune Măriuca.
În plus, echipa a decis să transforme limbajul arhaic al basmelor și poveștilor într-un limbaj mai firesc, potrivit zilelor noastre în care copiii nu prea mai rezonează cu termeni și expresii precum barbă colilie, iatac, matahală, precum și să elimine imperfectul și mai mult ca perfectul, trecând textele la timpul prezent. ”Cu toate acestea, am făcut tot posibilul să păstrăm farmecul textelor și să eliminăm sau să înlocuim doar ceea ce era absolut necesar, păstrand elementele de oralitate și muzicalitate. De asemenea, am încercat să facem limbajul mai viu prin introducerea cu precădere a dialogului”, completează ea.
Am făcut tot posibilul să păstrăm farmecul textelor și să eliminăm sau să înlocuim doar ceea ce era absolut necesar, păstrand elementele de oralitate și muzicalitate
O joacă de copii mari
Afostodata.net este, dincolo de scopul utilitar pe care și l-a propus, o joacă de adulți care a strâns în jurul său o echipă de părinți care iubește poveștile. ”Am facut o listă scurtă cu cine știe să citească bine, cine e priceput la ilustrații, cine e cel mai tare pe Social Media, cine fillmează, cine montează...și a ieșit o combinație de basm. Andreea Margineanu are o voce superbă, Eduard Adam este actor la Teatrul Național, Andra Cărbunaru este absolventă de Litere și are în spate o experiență puternică în edituri și agenții, Luise Vuiu vine din British Council cu o experiență bogată în marketing și proiecte, Cristian Paunescu este absolvent de Arte și grafician la o grămadă de filme de animație, Mihai și Adi sunt oameni de televiziune cu multa experiență. Claudia Lungu este un copil care nu a avut parte de povești și face asta cu tot sufletul, își retrăiește copilăria”, concluzionează Măriuca Mihăileanu, regina care a strâns în jurul ei eroii care pot aduce poveștile cu prinți și prințese în pas cu tehnologia.
Am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea Afostodata.net, platforma care are toate șansele să crească precum Făt-Frumos, într-un an cât alții în șapte.