Însă, una dintre cele mai acute necesități cu care se confruntă antreprenorii și nu doar cei aflați la început de drum este nevoia de finanțare. Pe de alta parte, o altă caracteristică a climatului economic actual este că tot mai multe persoane, indiferent de vârsta și background economic, au devenit interesate să investească.

Rōnin, platforma de crowdfunding creată de antreprenori pentru antreprenori, dar și un marketplace pentru investiții, este spațiul unde antreprenorii și investitorii găsesc soluția rapidă pentru finanțarea ideilor de afaceri, respectiv diversificarea portofoliului. Constituită ca o comunitate-suport de business, Rōnin reprezintă șansa accesului rapid la capital pentru antreprenori, dar și oportunitatea de a investi în startupuri și nu numai, cu un prag minim unic de investiție de numai 100 de euro pentru investitori.

Lansată pe 15 decembrie 2021, platforma Rōnin a facilitat în numai 6 luni de activitate finanțări de aproape 1 milion euro. În momentul actual, există peste 1.700 de utilizatori înregistrați pe platformă, iar peste 400 de startupuri sunt în curs de analiză și listare.

Startupul românesc RepsMate și-a deschis campania de crowdfunding către publicul larg la finalul saptamanii trecute, în timp ce aplicația Playerfy va fi listată în cursul acestei săptămâni. Cele două companii vizează finanțări cuprinse între 250.000 euro și 550.000 euro. Alte 10 companii se află în etapele preliminare listării pe platforma de investiții și dezvoltare.

„Într-un mod total transparent, Ronin asigură buna comunicare între antreprenori și investitori”, spune Felix Crișan, cofondator Ronin. „Este zona unde cei care au nevoie de capital ca să genereze profit se întâlnesc cu deținătorii de capital doritori de oportunități de investiții. Împreună suntem o comunitate care crede că fiecărei idei îndrăznețe cu potențial important de schimbare în industria din care face parte trebuie să i se acorde o șansă”.

Revoluția Rōnin - Oricine poate fi investitor

Pe lângă facilitarea accesului la finanțare pentru afaceri din orice domeniu sau stadiu de dezvoltare, printr-un proces cu mult ușurat și rapid, platforma Rōnin aduce o noutate absolută în piață: face legătura între antreprenori și investitorii de retail, oferind oricărei persoane oportunitatea să devină investitor în afacerile preferate. Astfel, Rōnin redefinește conceptul de crowdfunding prin diminuarea pragului minim de investiții la numai 100 de euro. Aceasta înseamnă nu numai că oricine poate deveni investitor, ci și oportunitatea diversificării rapide a portofoliului de investiții pentru reducerea expunerii la risc.

În plus, cu ajutorul tehnologiei, procesele de investiție și finanțare devin mai ușoare și rapide, platforma preluând efortul administrativ și eficientizând procesele.

Antreprenorii nu mai sunt nevoiți să plece singuri la drum!

Platformă de investiții care sprijină antreprenori locali și europeni să-și finanțeze ideile de afaceri indiferent de industria din care fac parte și de stadiul de dezvoltare al business-ului, Rōnin a fost înființată la finalul anului trecut de trei antreprenori români cu experiență solidă de business – Bogdan Almași, CEO-ul companiei, Felix Crișan și Ovidiu Ghiman. Gândită ca un spațiu care aduce laolaltă oameni cu interese comune, antreprenori și investitori, platforma își dorește să fie o alternativă de finanțare și investiții unde resursele și oportunitățile se întâlnesc și sunt disponibile „democratic”, pentru toată lumea.

Cele mai îndrăznețe idei de afaceri au șanse mai mari sa fie transformate în realitate prin intermediul Rōnin, pentru că „antreprenorii nu mai sunt nevoiți să plece la drum singuri”, spune Bogdan Almași, CEO-ul companiei. Platformă de crowdfunding și dezvoltare pentru companiile cu potențial de scalare, Rōnin facilitează accesul antreprenorilor la capital obținut direct de la potențiali beneficiari. Astfel, odată cu finanțarea, start-up-urile primesc și un (atât de necesar) capital de încredere, prin validarea pieței.

„Obiectivul nostru este să sprijinim inovația, indiferent de stadiul de dezvoltare al unei companii, de mărimea ei sau industria căreia îi aparține”, spune Bogdan Almași. Inovația este astfel unul dintre criteriile esențiale de selectare a companiilor care vor să fie listate pe Rōnin. Evaluate conform unei grile independente, companiile cu factor important de inovare și potențial de scalare sunt sprijinite de echipa Rōnin în creșterea nivelului de pregătire pentru investiție, derularea campaniilor de finanțare și facilitarea accesul la investitorii de retail.

„Platforma Ronin se adresează tuturor companiilor care inovează, nu doar celor din domeniul tehnologiei”, explică Ovidiu Ghiman, cofondator Ronin. „Ca să fie listate pe platformă ne interesează în primul rând ca soluția propusă să fie una viabilă și să răspundă unei nevoi reale a comunității,. Existența unui diferențiator relevant este parte importantă din succesul campaniei de finanțare. În același timp, urmărim capacitatea echipei care implementează proiectul de a executa planul de afaceri propus. Piața validează toate aceste elemente prin investițiile cu care sprijină proiectul”.

Investitorii vor găsi pe platforma Rōnin startupuri din zona tech, dar sunt în curs de listare și companii din alte domenii, precum HoReCa, producție, servicii, agricultură sau industrie alimentară. „Finanţăm orice afacere inovativă, nu doar cele care au background tehnologic puternic”, explică Bogdan Almași. De asemenea, platforma oferă oportunitatea accesului la capital atât pentru startupuri, cât și pentru companii cu istoric pe piață, care vor să-și accelereze creșterea. Și în cazul acestora, inovația este testul pe care va trebui să îl treacă pentru listarea pe Rōnin: „Suntem convinși că succesul în afaceri se bazează fundamental pe inovație. Aceasta este fundația pe care trebuie construit un business semnificativ diferit față de concurență și conceput să servească nevoilor clienților și comunității unde se dezvoltă. Profitabilitatea și creșterea sustenabilă a unei afaceri sunt strâns legate de impactul pozitiv al acesteia în comunitate”, mai spune CEO-ul Rōnin.