Cu aproape 3.000 de startup-uri în țară (cel mai mare număr de companii nou formate în Polonia este reprezentat, la fel ca și la noi, de IMM-uri), Polonia are un potențial imens pentru companiile care doresc să crească în această țară. În plus, sunt peste 80 de fonduri de investiții active în țară.

În vara acestui an, prezenți la Techsylvania, fondatorii Startup Poland, o organizație care sprijină startup-urile din Polonia, anunțau faptul că țara lor va demara un program de vize (la inițiativa guvernului polonez), prin care să atragă antreprenori din toată lumea dispuși să înființeze companii în țară.

În acest moment, programul Poland Prize este deschis, reprezentând o combinație de programe de incubare și accelerare, precum și vize pentru antreprenorii străini care vor să-și aducă afacerile în Polonia, sau să înceapă un business din această țară.

Printre beneficiile programului se numără:

  • Mentorat și acces la networking.
  • Acoperirea costurilor legale, de contabilitate, de consultanță, în valoare de până la 50.000 de zloți (circa 11.600 de euro).
  • Soft landing – acces simplicat la viză și un ”gardian” care să ajute antreprenorii în chestiunile administrative.
  • Granturi în valoare de până la 200.000 de zloți polonezi ((circa 45.000 de euro).
  • Consultanță specializată în domeniul tehnologiei.
  • Ajutor post-accelerare.

Pentru implementarea programului Poland Prize, Agenția Poloneză pentru Dezvoltare are un buget de 30 de milioane de zloți (aproximativ 7 milioane de euro).

Până la mijlocul anului viitor, acceleratoarele care operează sub Poland Prize vor căuta cele mai bune startup-uri pentru a le încuraja să-și dezvolte ideile și produsele în Polonia.

Pentru a vedea cum puteți aplica pentru acest program și pentru a afla mai multe beneficii ale sale, puteți accesa site-ul Poland Prize.

Dacă vreți să aflați cum se finanțează startup-urile din Polonia și de ce țara poate fi un exemplu pentru România, în acest sens, puteți citi acest material.