Conform legii, proprietarii de trotinete electrice nu au voie să circule pe stradă, se arată într-un răspuns din partea Direcţiei de Poliție Rutieră, la o solicitare G4Media.ro. În același timp, polițiștii spun că analizează „oportunitatea” modificării Codului Rutier pentru reglementarea acestui tip de transport alternativ.

Din explicațiile celor de la Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General de Poliţie aflăm că, „pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare. Astfel, se constată că vehiculele exceptate de la obligaţia înmatriculării/înregistrării sunt enumerate limitativ în cadrul legal în vigoare, trotineta electrică neregăsindu-se printre acestea.

În opinia polițiștilor, trotinetele electrice nu pot fi considerate mopede, întrucât, contrar definiţei actuale a mopedului, trotinetele electrice „NU sunt prevăzute cu un loc şezând, NU pot fi supuse omologării şi prin urmare, nici înregistrării ori înmatriculării anterior punerii în circulaţie”.

De asemenea, „Conform prevederilor art. 2 alin. 2 litera (j) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 privind omologarea şi supravegherea pieţei pentru vehiculele cu două sau trei roţi şi pentru cvadricicluri, vehiculele de tipul trotinetelor electrice neprevăzute cu un loc şezând nu se supun omologării şi nu se va elibera niciun document pentru acest tip de vehicul”.

Totuși, nu este clar care sunt regulile de circulaţie pe care posesorii de trotinete electrice ar trebui să le respecte, întrucât, potrivit Direcţiei Rutiere, „acestora le sunt opozabile regulile stabilite pentru vehicule în general.

Păreri contradictorii în Poliție

Cu toate acestea, răspunsul de mai sus vine în contradicție cu o opinie a Direcţiei de Poliție Rutieră. Conform unei solicitări trimise pe adresa Poliției Române de către weareelectric.ro, în august 2018, trotinetele electrice pot circula pe stradă.

În scrisoarea oficială emisă de Poliție se arată că, „nefiind reglementate în mod concret, trotinetele electrice sunt considerate vehicule și trebuie conduse numai pe drumurile, părțile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru pentru categoria din care fac parte, și nu pe trotuar, care, potrivit art. 6, pct. 33 din ordonanța de urgență, este destinat circulației pietonilor.

Răspunsul integral din partea Poliției Române poate fi citit în documentul de mai jos.

Poliția Română și Primarie, despre statutul trotinetelor electrice by Vera Iurcu on Scribd