Acum o lună am descoperit un proiect românesc pe Kickstarter: Destiny New Begginings. Eduard Totok și Roxana Nistor din Timișoara au dezvoltat o platformă care combină caracteristici ale rețelelor sociale, ale platformelor de întrebări și răspunsuri, dar și ale enciclopediilor. A fost denumit, cum altfel, „platforma care vrea să scoată Facebook de pe piață“. Aceasta este povestea neutră a celor doi care consideră că tot sistemul e „fucked up“. Vor reuși?

Echipa Destiny
Echipa Destiny

E greu de explicat ce este Destiny, dar Eduard Totok are o viziune foarte optimistă asupra platformei. Proiectul acestei suprarețele sociale combină elemente din mai multe produse deja existente: un news feed în care poți vedea ce publică prietenii tăi, un chat ca pe Facebook, un forum, dar și domenii de interes. Practic, în Destiny sunt 80 de industrii din întreaga lume, despre care poți afla, poți vorbi și te poți documenta. O enciclopedie socială. Momentan, Destiny a terminat în proporție de 40% și a strâns 10.000 de dolari pe Kickstarter. Cu toate acestea, scopul celor de la Destiny este să atingă 250.000 de dolari, pe care nu-l vor atinge pentru că mai sunt doar câteva zile până la finalul acesteia.

Destiny, o platformă complexă

Să înțelegi Destiny înseamnă să înțelegi un plan al lui Eduard și al Roxanei de a aduce la un loc lucruri pe care le găsim în foarte multe platforme.

„Destiny începe prin trei domenii pe care ți le alegi dintre pasiuni și hobby-uri. Acestea îți vor influența conținutul pe care-l primești. Acele industrii au un forum activ în care poți pune întrebări și poți răspunde și vei vedea rating-ul fiecărui utilizator, pentru a ști că ai de-a face cu un expert“, spune Eduard Totok pentru start-up.ro.

Destiny e împărțit în 80 de industrii, numite divizii. Acestea variază de la astronomie, la automobile sau tehnologie. Practic, rețeaua încearcă să împartă conținutul în funcție de pasiunile noastre. E un deziderat pe care îl au și alte rețele sociale, care pornesc de la teoria că Facebook, de exemplu, a devenit mult prea mare și zgomotos, iar conținutul este greu de găsit. Cu toate acestea, un lucru neluat în considerare de mulți e faptul că orice produs devine zgomotos atunci când are numeroși utilizatori.

Destiny începe prin trei domenii pe care ți le alegi dintre pasiuni și hobby-uri. Acestea îți vor influența conținutul pe care-l primești

Pe lângă funcțiile de bază, Destiny a adăugat în platformă o blogosferă globală în funcție de nișă: „Îți introduci blogul pe Destiny și noi preluăm 30% din conținut. Va mai exista și un website collection - top 10 site-uri în funcție de influența lor pe un anumit domeniu, dar și într-o anumită țară“, explică Totok.

O zonă de enciclopedie și învățare, destul de importantă în Destiny, este funcția de online active learning: „Putem interacționa cu camera web și microfonul direct în browser, practic luând meditații contra cost sau gratis“, explică fondatorul Destiny această funcționalitate. În afară de acestea, mai există o zonă de evenimente și un asistent personal care folosește inteligența artificială, care ascultă utilizatorii, le oferă sfaturi și personalizează experiența.

Destiny e organizat pe țări, așa că experiența se va schimba în funcție de localizare. Cu toate acestea, Eduard vede o alte aplicabilitate a platformei, cu toate că și aceasta există și la alte platforme. „Ai putea să înveți tot ce se întâmplă în Germania, dacă ai dori. Nu vei putea să dai sfaturi decât după ce vei primi puncte de experiență și rating pozitiv de la mulți utilizatori, dar vei învăța“, explică Eduard. Dezideratul celor de la Destiny se îndreaptă către educația universală, adusă de internet. Ei menționează că o simplă căutare pe Google nu te ajută. În schimb, văd Destiny ca o posibilă rezolvare a acestei probleme pe care o simt. Momentan, dacă vrei să înveți lucruri ai la dispoziție platforme cum ar fi Coursera sau poți pur și simplu citi pe Wikipedia conținut obținut în ani buni de selecție și editare. Eduard spune că avantajul Destiny față de alte rețele sociale ar fi faptul că rețeaua știe ce-i pasionează pe oameni și schimbă conținutul în funcție de acest lucru.

O altă caracteristică pe care ar dori să o introducă în platformă ar fi vizualizarea 3D a unor domenii, cum ar fi medicina sau astronomia. Eduard spune că, împreună cu echipele de la Cluj și din Germania, vor construi medii interactive pentru profesioniști.

O echipă mare

Echipa Destiny e formată din 30 de oameni, o cifră foarte mare pentru orice startup. Până acum, potrivit estimărilor companiei, investiția a fost de aproximativ 60.000 de euro, iar ea va crește în continuare.

14 persoane sunt efectiv parteneri, spune Eduard Totok. „În Timișoara avem cinci persoane, în Cluj sunt încă șase, mai sunt în Sibiu, Lugoj, Craiova sau în Germania“, spune Totok.

Eduard a început cariera lui pe antreprenoriat la 18 ani, cu o companie IT din zona hardware pe care a crescut-o în ultimii nouă ani. Spune că și-a îndeplinit toate visurile copilăriei, dar acum vrea să ofere și un lucru mai mare.

În 2014 a povestit cu Roxana Nistor despre cum ar fi să realizeze o platformă de răspunsuri, dar ideea s-a extins ușor. „Am făcut prima schiță a unei divizii Mi-ar plăcea să îi ajut pe oameni și am pornit de la prezumția că 100% sunt oameni ca mine care ar vrea să ajute alți oameni și să crească în rang“, povestește Totok.

Am avut discuții cu investitorii, dar nu am reușit să ne facem înțeleși despre ce e Destiny. Am fi putut să-l simplificăm, dar nu mai e wow. Poți pune mai puține țări, dar nu mai are același impact. Proiectul și-ar pierde din acel shining

A căutat imediat să angajeze oameni. I-au venit 30 de persoane la interviu și a păstrat cinci oameni, dar nu cei mai buni pe care putea să-i găsească pe piață, din lipsă de fonduri. Au construit o bucată din platformă și acum au pornit pe Kickstarter, unde toate datele arată că nu vor avea succes, mai ales că foarte puține rețele sociale au fost finanțate prin acest sistem.

În principiu, spune Eduard, platforma va fi gata în versiunea beta în iunie 2016. Contează și dacă vor găsi investitori, iar această experiență a fost una complicată.

Investitorii, o relație complicată

„Am avut discuții cu investitorii, dar nu am reușit să ne facem înțeleși despre ce e Destiny. Am fi putut să-l simplificăm, dar nu mai e wow. Poți pune mai puține țări, dar nu mai are același impact. Proiectul și-ar pierde din acel shining“, spune Eduard.

Investitorii cred că sistemul actual funcționează. Ori eu visez, ori oamenii nu vor să schimbe sistemul. Nu mi se pare că funcționează ceva. Mi se pare că totul e aiurea

„Problema e că investitorii se feresc de proiecte foarte mari. Ele aduc bani pe termen foarte lung, Facebook nu a făcut bani multă vreme“, mai crede fondatorul Destiny.

Eduard spune că investitorii nu reușesc să înțeleagă viziunea sa. „Investitorii cred că sistemul actual funcționează. Ori eu visez, ori oamenii nu vor să schimbe sistemul. Nu mi se pare că funcționează ceva. Mi se pare că totul e aiurea. Totul e overcrowded și ineficient și nu ai de ales când vrei să-ți faci reclamă“, crede Totok.

El spune că totul depinde de marketing astăzi și e nemulțumit de acest lucru. „Când pierdem mai mult timp în sistemul de marketing, decât în idee, atunci e fucked up! De unde să știi marketing, de unde să-l plătești?“, explică creatorul Destiny New Begginings.