Proiectul Români de poveste a pornit din dorința de a crea un conținut nou, valoros, despre români cu care ne mândrim, modele inspiraționale pentru copii și adulți deopotrivă.
Colecția Români de poveste conține 5 povești audio și în limbaj mimico-gestual pe înțelesul copiilor despre viața unor oameni excepționali: Ion Creangă, George Enescu, Nadia Comăneci, Henri Coandă și Ștefan cel Mare.
Indiferent că au făcut performanță în sport, au inventat lucruri noi sau au compus muzică, acești oameni au pus România pe harta lumii.
"Cei mici vor avea ocazia sa intre într-un univers fascinant și plin de învățăminte. Pentru prima dată în România, poveștile despre mari români prind viață și în limbaj mimico-gestual românesc pentru aceste comunități și îi familiarizează cu personalități remarcabile. Ideea este să-i inspirăm pe copii să viseze și să înțeleagă că și ei pot schimba lumea în care trăiesc" spune echipa A fost odată.
Lansarea va avea loc pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Muzeul Național George Enescu, sala Cantacuzină, ora 11.00, unde pregătim o întâlnire mixtă între copii care aud și copii deficienți de auz, cu povești și activități pe care le pot face împreună.
Românii care ”rescriu” basmele pentru copiii din generația digitală
Toți copiii se vor putea bucura de povestea marelui compozitor George Enescu: aceasta va fi citită de celebrul violinist Alexandru Tomescu și interpretată în limbaj mimico-gestual românesc de Lena Lazăr Dermengiu. Participarea la eveniment este gratuită.
Români de poveste este un proiect național care se adresează prin conținut audio și video tuturor copiilor de vârste mai mari și mai mici, finanțat prin sprijinul Start ONG, cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
În România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și cca. 9000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre aceștia mai mult de 2000 sunt copii. Într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace educaționale diverse. Cele cinci povești vor putea fi folosite gratuit în clasă sau acasă, direct de pe www.afostodata.net, dar pot fi și descărcate pe telefon, tabletă sau laptop. În plus, conținutul audio este disponibil ca Podcast în iTunes și pe Spotify.