Startup-ul Precious Circuit face parte din incubatorul Social Impact Award, un program educational in antreprenoriat social aflat la editia 10 in Romania, organizat de Social Innovation Solutions si sustinut de BCR, ENEL Romania si SAP Romania.

Social Impact Award 2021 are finala pe 5 octombrie, unde echipele din incubator vor avea un pitch pentru premii de 10.000 de euro.

Precious Circuit își propune să creeze bijuterii și accesorii lucrate manual, prin reutilizarea pieselor și circuitelor electrice provenite de la echipamente ajunse la sfârșitul ciclului lor de viață, promovând reciclarea și consumul responsabil de produse.

Inspirația pentru Precious Circuit

„Cred că cea mai mare inspirație vine din necesitatea de a produce un impact și a veni cu o soluție la o problemă actuală majoră – poluarea sub toate formele ei. Apoi, am fost capturați de estetica unică a circuitelor electrice și de aici am început să descoperim modalități inedite de a le „salva” ca să nu ajungă la gunoi, încercând să le reintroducem în circuitul economic”, spun fondatorii Precious Circuit.

Treptat, au reușit să dea o altă formă circuitelor electronice și să le transforme în bijuterii sau accesorii.

„Așadar prin îmbinarea creativității, pasiunii pentru meșteșugărit și frumos și a grijii pentru natură a apărut Precious Circuit, atelierul de circuite prețioase, cum ne place nouă să-i spunem, pentru că transformăm niște piese în aparență inutile și neatractive în bijuterii și accesorii unice care poartă cu ele un mesaj, un mesaj de responsabilitate socială care îndeamnă persoanele să fie mult mai atente cu deșeurile pe care le produc și responsabile de „moștenirea” pe care o lasă generațiilor viitoare”, explică fondatorii.

„În ultima perioadă, se observă pe piață deschiderea unor noi perspective spre produsele realizate din materiale reciclate reciclate, și care lasă o amprentă redusă asupra mediului în urma producției lor, dar și spre produsele realizate manual și local. Acest fapt ne oferă un context oportun pentru comercializarea produselor noastre și o pliere a caracterului afacerii noastre pe nevoile pieței actuale”, mai spun Andy Aelenei și Dana Rusu, fondatorii Precious Circuit.

Problema pe care o rezolvă Precious Circuit

Este puțin cunoscut în rândul populaţiei faptul că DEEE-urile (Deșeuri din Echipamente Electrice și Electronice) conțin substanțe periculoase, chiar toxice, de multe ori fiind debarasate necorespunzător, ajungând la groapa de gunoi unde produc un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Din acest motiv, Precious Circuit dorește să construiască o afacere socială care să valorizeze aceste deșeuri electronice.

„Având în vedere acest considerent, ne propunem ca pe lângă componenta financiară, specifică oricărei afaceri, să vem şi un obiectiv social. Pe de o parte se urmăreşte reducerea impactului negativ al DEEE-urilor mici și mijlocii asupra mediului înconjurător, deoarece această categorie are cel mai mare grad de risc de debarasare incorectă. Pe de altă parte, se vizează creşterea gradului de conştientizare a societăţii privind impactul DEEE-urilor și a importanței reciclării acestora. Vom propune ca şi alternativă posibilitatea donării DEEE-urilor către afacerea noastră, astfel încât acestea să constituie materia primă pentru viitoare accesorii”, spun fondatorii.

În momentul de față, provocarea lor e să ajungă la cât mai mulți oameni. De asemenea, spun ei, încrederea în materialele folosite, alamă, cupru și oțel, se va câștiga în timp.

„Momentan, încercăm să ne dezvoltăm în mod natural, reinvestind profitul, perfecționându-ne și extinzându-ne pe parcurs, însă încercăm să ne implicăm și în diverse proiecte, care ne ajută să ne validăm, dezvoltăm și să finanțăm ideea”, spun cei de la Precious Circuit.

Pe termen mediu și lung, cei de la Precious Circuit vor să se implice în mai multe campanii de conștientizare a publicului despre reciclarea deșeurilor electronice, vor să ofere workshop-uri și tutoriale de reciclare creativă și să externalizeze asamblarea bijuteriilor către persoane care vin din medii defavorizate.

Sfaturi pentru antreprenori

Sunt antreprenori la început de drum, într-un domeniu dificil și în care fac educație cu publicul lor. Ce sfaturi le-ar da ei altor antreprenori?

„Cred că cel mai pun sfat ar fi – să aibă multă răbdare și perseverență pentru că lansarea unei afaceri înseamnă și nenumărate încercări și eșecuri, care de multe ori te pot demoraliza și pot alimenta întrebări, precum – „Oare fac bine ceea ce fac? Ce rost are să merg mai departe dacă nimic nu merge bine?, etc.” Așadar, un tânăr la început de drum în domeniul antreprenoriatului trebuie să fie dedicat ideii sale, să-și realizeze scopul cu multă pasiune și să aibă curajul de a-și asuma riscuri dar și răbdarea să meargă mai departe indiferent de obstacolele care apar – să creadă în el și în ceea ce face”, consideră Dana, una dintre fondatoarele Precious Circuit.

„Trebuie să țină minte faptul că mereu există soluții, trebuie doar să fie deschis și curios să experimenteze și să descopere moduri de a-și transforma ideea în realitate. Eu cred că se poate face orice atâta timp cât există pasiune și perseverență”, consideră și Andy.