John B Goodenough, M Stanley Whittingham și Akira Yoshino vor împărți Premiul Nobel pentru chimie în 2019 pentru creația lor. Astăzi bateriile litiu-ion sunt folosite la toate telefoanele mobile de pe piață și au contribuit la dezvoltarea acestei industrii.
John Goodenough are 97 de ani și este cel mai bătrân laureat al premiului Nobel din istorie. Premiul Nobel se acordă doar celor care mai sunt încă în viață. Comitetul Nobel a declarat că bateriile litiu-ion au contribuit "la pornirea și dezvoltarea lumii mobile". Cei trei vor împărți și premiul în bani de 750.000 de dolari.
Astăzi bateriile litiu-ion sunt foarte compacte, reîncărcabile și puternice. Pot fi folosite pentru telefoane, tablete, laptopuri și mașini electrice. Premiile Nobel de anul acesta au premiat faptul că cei trei au reușit să contribuie la o lume reîncărcabilă.
Premiile Nobel - cine sunt cei trei cercetători
Primele contribuiții la dezvoltarea bateriilor litiu-ion au fost puse în anii 70, în timpul crizei petrolului. Stanley Whittingham, născut în Marea Britanie, a lucrat pentru a dezvolta tehnologii care nu sunt dependente de combustibilii fosili.
El a descoperit un material plin de energie, numit dusulfit de titaniu, care a fost folosit pentru crearea unui catod în bateriile de litiu. Whittingham a făcut anodul, adică terminalul negativ al bateriei, din litiu metalic, care eliberează electroni și poate fi folosit în baterii. Dispozitivul său ajungea la 2 volți, dar a fost îmbunătățit de ceilalți cercetători.
John Goodenough este un chimist american născut în Germania care a prezis faptul că un catod ar putea fi îmbunătățit dacă era creat din oxid de metal, nu din sulfură.
În 1980, Goodenough a folosit oxid de cobalt pentru a crește tensiunea bateriilor de litiu până la 4 volți.
Akira Yoshino, 71 de ani, a creat prima baterie litiu-ion comercială, în 1985. El lucrează pentru Asahi Kasei Corporation și e profesor la Universitatea din Nagoya.