Am participat la un eveniment de preview pentru acest joc și l-am încercat timp de vreo patru ore. În acest video veți putea vedea gameplay surprins în timp acelei sesiuni de joacă, ce a fost realizată pe un build de preview.

Extraction este un shooter tactic cooperativ în care trei jucători trebuie să lucreze în echipă pentru a învinge un parazit extraterestru care face ravagii în lume. Aproape nimic nu se știe despre parazit, iar operatorii REACT, organizație creată pentru a lupta împotriva aceste amenințări, sunt selectați pe sprânceană pentru a lupta această nouă amenințare mortală.

Vei juca alături de alți doi prieteni în 12 zone contaminate, iar misiunea ta este să aflii mai multe despre acest parazit extraterestru, să elimini anumite ținte sau să recuperezi anumite persoane etc. Pentru a duce misiunea la sfârșit trebuie să îți alegi operatorii potriviți, armele potrivite și trebuie să joci în echipă.

Dacă nu ai jucat Rainbow Six până acum trebuie să-ți scoți din cap toate ideile de Call of Duty sau Battlefield, deoarece Extraction, ca și alte titluri din serie sunt fps-uri tactice, unde trebuie să lucrezi în echipă pentru a reuși. Ai munție limitată și un număr predefinit de gadgeturi pe care să le folosești. Nu există infinit respawn, iar pierderea unui operator are consecințe.

Creaturile care apar în urma infectării cu acest parazit sunt de mai multe tipuri și fiecare are moduri diferite de atac și trebuie abordate altfel. Unele creaturi atacă de la distanță, altele de aproape, unele creaturi cheamă aliați, altele sunt mai puternice și rezistă mai bine la împușcături. Cel mai bun mod de a proceda în Extraction este stealth și să nu ataci creaturile decât dacă este nevoie și fie cu silencer, fie de aproape cu un cuțit. Dacă te apuci să faci zgomot, vei atrage și mai mulți inamici care ies în continuu din niște cuiburi. Dacă asta nu era de ajuns, aceste creaturi și cuiburi lasă pe jos o mâzgă neagră care-ți îngreunează mișcările.

O misiune este compusă din trei hărți și trei obiective. De exemplu, primul obiectiv ar putea fi atragerea unei creaturii în zona punctului de extracție, al doilea obiectiv ar putea fi luarea unor mostre de la cuiburile contaminate, iar al treilea ar putea fi să pui trackere pe anumite cuiburi. După îndeplinirea fiecărui obiectiv ai posibilitatea să te duci la punctul de extracție și să iei o parte din recompensă. Cu fiecare obiectiv îndeplinit poți avea și mai multe recompense, puncte de experiență și așa mai mare, dar și riscul este mai ridicat deoarece dacă ai eșuat ai pierdut operatorul.

Dacă un operator este răpus, acesta intră într-un fel de cocoon, iar ceilalți membri ai echipei trebuie să-l care la punctul de extracție. Dacă fac asta poți să folosești din nou operatorul după câteva zeci de minute de inactivitate. Dacă sunteți răpuși cu toții și meciul este pierdut atunci acei operatori sunt pierduți și vor trebui recuperați într-o altă misiune cu alți operatori.

Ai la dispoziție 12 operatori fiecare cu propriile abilități, gadgeturi și arme. Un operator poate vindeca membrii echipei, altul poate să vadă bătăile inimilor inamicilor prin pereți și așa mai departe. Pentru diferite misiuni există o echipă ideală de operatori. Hărțile pe care am jucat din New York și San Francisco sunt destul de variate, de tip indoor majoritatea și trebuie explorate cu grijă pentru că altfel riști să dai nas în nas cu inamicii. Pentru un plus de varietate, pe aceeași hartă poți avea obiective diferite de îndeplinit, iar asta face ca lucrurile să fie mai puțin plictisitoare.

Chiar și pe cel mai redus nivel de dificultate, este nevoie de atenție și joc în echipă pentru a reuși. Cu cât crești nivelul, importanța acestor elemente crește. Pentru Extraction, o pereche de căști cu microfon și o comunicare activă nu este doar recomandată, ci esențială pentru succes. Cu fiecare misiune dusă la capăt primești tot felul de recompense care te ajută să deblochezi mai multe gadgeturi și alte arme. Pare să fie un sistem de progresie consistent, însă nu m-am concrentrat asupra acestuia în această sesiune de joc.

Înainte de această experiență hands on m-am jucat puțin și Rainbow Six Siege, ca să-mi fac o idee despre gameplay și pot să zic că Extraction mi-a plăcut mai mult deoarece gun play-ul este mai plăcut, mișcările nu sunt la fel de greoaie, păstrându-se același gameplay tactic, însă împotriva unor inamici AI nu PvP.

Această sesiune de gaming a avut loc via streaming și nu a fost cea mai bună, însă pot să vă zic că m-am distrat cu Extraction, însă mi-a fost întărită și mai mult ideea că un astfel de joc este jucat cel mai bine cu prietenii, cu persoane cu care poți comunica activ. Cred că ai putea rezolva misiunile și cu străini cu care să nu vorbești deloc, însă e mai dificil și probabil nici experiența nu este la fel de satisfăcătoare.

În acest moment pot să spun că jocul se află într-un stadiu bun și-l voi juca la lansare. Acesta se lansează pe 20 ianuarie și include un buddy-pass, ceea ce înseamnă că poți invita alți doi prieteni să joace gratuit cu tine timp de 14 zile. Va fi disponibil pe toate platformele, inclusiv pe Stadia, GeForce Now și pe Game Pass.