Recent am avut ocazia să particip la o sesiune de gameplay hands-on cu cel mai nou joc al celor de la Ubisoft. Se numește XDefiant și este un shooter free to play unde joc cu unele dintre cele mai cunoscute facțiuni din jocurile companiei: Libertad din Far Cry 6, Cleaners din The Division sau Deadsec din Watch Dogs.

Mai întâi să vă povestesc care este treaba cu acest joc apoi să vă spun câteva lucruri și despre experiența de joc.

Ce este XDefiant?

XDefiant este un shooter arcade de tip arena shooter în care se înfruntă echipe de câte șase persoane. Este un joc gratis, este online și fiecare jucător ar putea alege o anumită facțiune sau o anumită clasă. Fiecare are caracteristici și abilități unice. De exemplu, un jucător echelon se poate face invizibil pentru o durată de timp și poate lua prin surprindere echipa adversă, un Libertad este bun pentru a ține echipa în viață, iar Phantom pot fi foarte rezistenți și pot apăra anumite puncte critice.

Fiecare clasă are o abilitate pasivă, două abilități active, însă poate alege una singură pentru meci, și o ultimată și poți schimba clasa oricând în timpul meciului. Poți începe ca un Cleaner cu DPS, apoi îți dai seama că echipa are nevoie de heal și joci cu un Libertad. Din fericire, clasele nu sunt blocate într-un anumit stil de joc și poți alege orice fel de armă îți place: assault rifles, SMG-uri, shotgun-uri, pistole etc.

În total sunt 24 de arme și 40 de atașamente pentru personalizarea acestora. În fiecare categorie sunt disponibile anumite arme, altele se deblochează pe măsură ce joci. La fel și în cazul atașamentelor. Deci trebuie să joci ceva pentru a ajunge la cea mai bună combinație.

La fel ca în Call of Duty, și aici fiecare armă și atașament are plusuri și minusuri și trebuie să te gândești care este stilul tău preferat de joc. Unele clase sunt pretate mai bine pentru anumite stiluri de joc. De exemplu, cu Libertad ar trebui să fii în față alături de echipa ta pentru a-i putea să-i vindeci. Cu Echelon poți să faci cam ce vrei că te poți face invizibil și nu ai abilități care să beneficieze echipa neapărat. Apoi mai depinde și de hartă și de modul de joc.

Ubisoft va lansa XDefiant cu 14 hărți inspirate tot din lumile virtuale create anterior. De exemplu, sunt trei hărți din The Division. De asemenea, sunt hărți de arena shooter și altele de tip liniar. Cele arena shooter au un design clasic cu trei culoare, însă celor de la Ubisoft nu le este frică de verticalitate și multe hărți au elemente verticale, etaje la care te poți urca și de unde poți surprinde inamicii. Cele liniare sunt, cum le zice și numele, liniare și trebuie să pleci din punctul A și să ajungi în punctul B. Pentru aceste hărți avem misiuni precum cele de escortă, unde o echipă este în rolul de atacator, iar o altă echipă în rolul de apărător.

Pe hărțile de arenă sunt ele de tip domination, occupy sau de control alor anumitor zone. Majoritatea modurilor de joc sunt clasice, ceea ce nu este neapărat un lucru rău pentru că toți jucătorii vor știi ce să facă. Un mod numit Hot Shot are un spin relativ nou. Fiecare kill lasă în urmă un bounty și pe măsură ce strângi mai multe devii hot shot, iar acest hot shot apare pe hartă și toată lumea îl va putea vedea. Am jucat un singur meci astfel și mi-a plăcut dinamica introdusă.

Am avut două ore la dispoziție pentru joc, dar cred că am jucat doar o oră deoarece în restul timpului am fost deconectat sau așteptam să intru în meciuri. A fost o sesiune de test, înțeleg că lucrurile nu merg conform planului, dar a fost puțin frustrant. Cât am jucat m-am simțit bine, iar cei care apreciază acest gen de shooter arena arcade cred că vor juca cu bucurie și XDefiant. Am încercat să joc cel puțin un meci cu fiecare facțiune în parte și automat am descoperit unii favoriți și unele puteri overpowered. Pentru anumite moduri de joc precum controlul unor puncte cheie este de preferat să joci cu un healer sau cu un tank. Înainte de fiecare respawn îți poți alege clasa și o abilitate activă.

La fel ca și în alte shootere armele sunt potrivite pentru anumite situații. SMG-urile și shotgun-urile sunt excelente de aproape, LMG-urile sunt foarte bune pentru a pune presiune, iar cu sniper-ul poți face ravagii dacă te pricepi. Gunplay-ul este satisfăcător și ultimatele sunt foarte tari. Cred că mai este nevoie de rafinament deoarece unele abilități și unele arme mi se par prea puternice și cred ca se vor mai schimba anumite lucruri până la lansarea oficială, poate timpul de cooldown sau puterea acestora.

Time to kill este scurt, similar cu cel din Modern Warfare 2, iar respawn-ul este rapid așa că reintri în acțiune imediat. Pe unele hărți trebuie să alergi puțin până ajungi înapoi în punctul de acțiune, pe altele nu și m-am simțit ca pe celebra hartă „shipment” din Call of Duty, unde kill-urile veneau imediat. Poate o să revin cu mai multe impresii după ce o să joc mai mult.

Pe partea tehnică, jocul rulează bine, iar eu l-am jucat la setări grafice maxime la rezoluție 1440p cu o medie de cam 100 FPS cu un sistem format dintr-un Ryzen 5 5600x, Nvidia RTX 2080 Ti și 32 GB RAM. Jocul are un look ușor cartonish, dar fără să exagereze și cred că va rula bine pe foarte multe calculatoare.

XDefiant - closed beta

Ca să concluzionez, XDefiant mi se pare o idee reușită a Ubisoft deoarece compania a creat niște personaje și universuri memorabile de-a lungul timpului și ar fi fost păcat să fie dați uitării. Acesta va avea 14 hărți, este free to play și disponibil pe toate platformele și va exista crossplay.

Dacă ești foarte competitiv află că există și un mod ranked cu 10 arene, 4 hărți liniare și cu 5 moduri de joc. Aici meciurile sunt de tip 4 vs 4. Jocul se lansează cu 5 facțiuni, însă DeadSec va fi blocată inițial și o vei putea debloca prin joc.

Ce promite Ubisoft? Sezoane noi la fiecare trei luni ce aduc facțiuni noi, hărți, arme, battle pass, evenimente și doar elemente cosmetice. Nu știu când se lansează, dar pe 13 aprilie debutează o sesiune de closed beta, ce va ține până pe 23 aprilie și te poți înscrie aici. Dacă ar fi să speculez, probabil pe vară urmează o sesiune open beta cu o lansare la începutul toamnei. Eu zic că merită încercat și mi se pare o alternativă bună pentru Call of Duty Modern Warfare 2 Multiplayer.