Lectură de 5 min

Prezentul și viitorul securității online: lecția israeliană

Abonează-te pe  
În cadrul evenimentului Cyber Week, desfășurat săptămâna aceasta în Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu a explicat viziunea guvernului israelian privind securitatea cibernetică și dezvoltarea digitală, atât din prisma oportunităților, cât și din prisma obstacolelor.
Prezentul și viitorul securității online: lecția israeliană

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Ne aflăm în Tel Aviv, unde am ascultat discursul premierului Netanyahu. Acesta și-a început discursul într-un mod inedit - pe ecranul din spatele lui, a fost afișat un mesaj menit să dea impresia că evenimentul ar fi fost atacat de hackeri și că datele tuturor din sală ar fi fost furate. “Asta nu este de domeniul SF”, a declarat Netanyahu după această “demonstrație”. “Statele pot face tot ce ați văzut în acest clip, chiar mai multe. Pot paraliza sisteme vitale, pot prelua controlul asupra lor”, a explicat acesta.

Conferința Cyber Week, aflată la cea de-a 5-a ediție, adună companii și experți din domeniul securității cibernetice din întreaga lume. Scopul este acela de a schimba informații, de a ajuta industria securității online să se dezvolte și să țină pasul cu amenințările care evoluează constant.

“Cred că e o cursă fără sfârșit. Trebuie să alergăm mereu pentru a fi în fața atacatorilor. Și va deveni din ce în ce mai dificil să facem asta”, a mai explicat premierul.

Cum s-a pregătit Israelul pentru periculoasa lume nouă

În anul 2002, pe vremea când industria securității cibernetice nu avea încă acest nume, în Israel se înființa Autoritatea Națională pentru Securitatea Informațiilor. Apoi, în 2012 apărea Biroul Național pentru Securitate Cibernetică și, în 2016, Autoritatea Națională pentru Securitatea Cibernetică. În 2018, toate aceste autorități sunt unite sub numele de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. Interesul Israelului pentru securitatea online și pentru IT nu este, deci, o noutate.

Este cunoscut faptul că Israelul este o adevărată națiune a startupurilor și a tehnologiei. Cu peste 4.000 de antreprenori în domeniul tehnologiei și cu centre de cercetare deschise în țară de către giganții tech la nivel global, cu un sistem informatic guvernamental bine-pus la punct și cu un sistem medical digitalizat în proporție de aproximativ 98%, dar și cu o istorie privind atacurile teroriste de toate felurile, nu ar trebui să ne mire faptul că e o țară care pune accent pe securitatea informatică.

Pe lângă măsurile luate de stat pentru a proteja infrastructura critică (unele bănci, căile ferate, avioanele și aeroporturile, rețelele electrice etc.), Israelul oferă și sprijin 24/7 pentru cetățenii săi - orice problemă ce ține de securitatea cibernetică personală (viruși, phishing etc.) poate fi raportată la numărul de telefon *9344 și va fi rezolvată pe loc.

“Nu mai există un club exclusivist al posesorilor de arme superputernice - codul poate fi furat și folosit împotriva creatorilor săi”

Armata este obligatorie pentru toată lumea în Israel, făcând parte din sistemul de învățământ. În armată se învață lucruri de bază ce țin de programare și de securitate online, iar cei care arată un interes deosebit față de această zonă ajung în celebra divizie 8200. Tot această pregătire militară a dus la nașterea multor companii de securitate online.

De asemenea, Israelul are șase centre de excelență care se ocupă cu pregătirea viitorilor experți în securitate. Iar, dacă acum patru ani erau 30 de cercetători în cybersecurity, acum țara se poate lăuda cu peste 180 care colaborează cu aceste centre.

Investițiile guvernului în securitatea online (investiții masive care s-au făcut pe parcursul a opt ani) reprezintă unul dintre motivele pentru care țara cu numai 8,5 milioane de locuitori se află în topul superputerilor cibernetice la nivel global. Anul trecut, 16% din totalul investițiilor private făcute în securitatea cibernetică, adică 814,5 milioane de dolari, au mers către companii israeliene, deci guvernul își recuperează investiția. “Credem că există o oportunitate enormă de business în această cursă a securității”, a punctat Netanyahu. “Oricine vrea ca banii din bancă să-i fie protejați, oricine vrea mâncare la prețuri rezonabile, oricine vrea să călătorească în siguranță”, a mai spus premierul Israelului.

Următoarea “nucleară” e o compilație de cod

La eveniment a fost prezent și Yigal Unna, Director General al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică. Acesta a vorbit despre cum se schimbă lumea în jurul nostru în contextul evoluției tehnologice. Potrivit acestuia, datele reprezintă cel mai important “ingredient de putere”. “Asistăm la o cursă pentru următorul avantaj digital. Regulile jocului sunt încă în curs de definire și nu știu exact când se va ajunge la un echilibru. Există din ce în ce mai multe temeri privind confidențialitatea și controlul datelor”, a declarat acesta, în cadrul Cyber Week.

Potrivit acestuia, amenințările vin din toate direcțiile - campaniile cibernetice derulate de state (cazul în care Rusia a atacat sistemic Ucraina timp de câțiva ani) sau campaniile de influențare (alegerile din SUA) fiind printre cele mai periculoase. “Nu mai există un club exclusivist al posesorilor de arme superputernice - codul poate fi furat și folosit împotriva creatorilor săi”, a atras atenția oficialul.

Care ar fi soluția pentru o lume sigură în contextul în care câteva linii de cod au putere la fel de distructivă precum o bombă nucleară? “Avem oportunități incredibile, dar în același timp avem provocări incredibile. Nu există soluții miraculoase. Trebuie doar să încercăm să fim mereu cu un pas în față. Este testul suprem al civilizației noastre. E un test pus la cale nu doar de către infractori și de către teroriști, ci de către state inamice. De asta trebuie să lucrăm împreună”, a conchis premierul Netanyahu.

Scutul cibernetic și rețeaua socială pentru securitate

Planurile pe viitor ale Israelului sunt mărețe. Yigal Unna a vorbit despre construirea unui scut cibernetic care, pe lângă componenta tehnologică, constă și într-o serie de măsuri proactive și de parteneriate cu alte state. “Israelul este o insulă. Suntem mici. Asta este un avantaj când vine vorba despre construirea unui scut”, a explica Unna. Și, dacă scutul pare de domeniul SF, legea securității cibernetice, prezentată în prima variantă miercuri, are rolul de a defini foarte clar condițiile de colaborare dintre stat și mediul privat, dar și civil.

Și, pentru că s-a vorbit mult despre parteneriate, s-a adus discuția și despre riscurile acestor parteneriate. Cât de deschis poți fi față de alte state fără a risca să te pui în pericol și cât de mari ar fi avantajele? “Dilema e mereu acolo și de asta nu împărtășim totul cu toata lumea. Abordarea mea personală, după un serviciu lung în spatele cortinei: cred că merită să riscăm să împărtășim mai mult decât să ne asumăm riscul de a nu colabora. Iar atentatele din SUA, de pe 11 septembrie, sunt un bun exemplu în acest sens”, a declarat Unna.

Israelul a creat chiar și o rețea socială, numită CyberNet, pentru a consolida aceste parteneriate. Nu este o platformă deschisă tututor, ci doar experților în securitate de încrede din mediul privat sau guvernamental din mai multe țări. Până acum are 600 de membri care pot raporta rapid incidente și care pot face schimb de informații vitale. Planurile pe viitor este ca această rețea să fie extinsă cât mai mult.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: