Acest articol este din luna martie 2023 și marchează momentul anunțării oficiale a documentarului Roaring Tigers of Europe.


Încă de la lansarea start-up.ro, în urmă cu 8 ani, ne-am dorit să venim cu o abordare diferită a poveștilor antreprenoriale, să fim inediți. În diverse proiecte editoriale am improvizat break room-uri cu antreprenorii, i-am urcat în rollercoaster, ne-am transformat în șoferi de Uber sau am făcut educație antreprenorială, de cybersecurity sau despre burse.

În 2023 am decis să lansăm un documentar despre ecosistemul de startup-uri din România, realizat de start-up.ro și produs de către VideoCorp.

Vrei să te ținem la curent cu evoluția documentarului sau vrei să ne susții? Intră pe site-ul documentarului pe care îl vom actualiza pe măsură ce avansăm.

Acest documentar este o poveste despre un vis. Îndeplinit, al antreprenorilor români, cu foarte multă muncă în spate. Pentru noi este un vis pe care vrem să-l transformăm în realitate la începutul lunii decembrie 2023.

Vom începe prin a povesti despre primele momente în care s-a cristalizat conceptul de startup în țara noastră, despre deschizătorii de drumuri, fie ei antreprenori, oameni care au pus bazele primelor programe de suport și a primelor evenimente dedicate ecosistemului tech. Vom povesti despre investitori, fie ei privați sau parte din fonduri de investiții, care susțin acest ecosistem finanțând proiectele remarcabile, despre primul unicorn românesc, și despre viitorii unicorni ai României.

Pentru că da, ultima parte a documentarului nostru se va axa pe concluziile și tendințele privind dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri în anii următori.

De ce ne referim la startup-urile locale ca fiind ”the Tiger of Europe”? Pentru că într-un raport din toamna anului trecut al fondului polonez de investiții Inovo VC, România era descrisă ca fiind ”tigrul Europei”, cu oportunități de investiții și de dezvoltare foarte bune.

La începutul anilor '90, România era o țară care își găsea drumul în lume după căderea comunismului. Nu știam prea multe despre oamenii care își foloseau pregătirea de inginer pentru a oferi servicii și produse IT.

Vrem să spunem povestea cum au ajuns startup-urile românești să creeze un ecosistem real, drumul pe care l-au parcurs, greutățile, accesul la finanțare, acceleratoarele și programele care au fost create și care îi ajută, povestea primului unicorn românesc și a companiilor care sunt cunoscute în toată Europa. Și să ne imaginăm viitorul, ce îi așteaptă pe fondatorii români.

Vă invităm să descoperim împreună povestea ecosistemului românesc de startup-uri în documentarul start-up.ro ce va avea premiera în luna decembrie 2023.