Adrian Filip și Dragoș Moldovan s-au întâlnit în 2012, când erau colegi de muncă SSIF Goldring, un broker de acțiuni din România. Atunci au început să folosească sisteme automate de tranzacționare. Pentru că simțeau că le lipsesc informațiile esențiale despre industrie, s-au angajat la unul dintre cei mai mari brokeri din lume, în orașul cipriot Limassol. Acel broker se numește IRON FX.
După ce s-au întors acasă și-au dat seama de riscul pe care și-l asumă, dar au vrut să continue. Erau investitori independenți și tranzacționau singuri cu ajutorul softurilor.
Ce face Inside Traders?
Softul dezvoltat de români se bazează pe conceptul de tranzacționare automată și presupune utilizarea conceptului de arbitraj, care preia sarcina traderului de a tranzacționa manual. Practic, dacă-i setezi anumiți algoritmi, programul va ști să tranzacționeze după dorințele tale, dar rapid.
Tranzacționarea automată a început să fie disponibilă la nivel global începând cu 2008, iar până atunci a fost utilizată doar de instituțiile financiare mari, precum fonduri de investiții, case de brokeraj și bănci de investiții. Potrivit creatorilor Inside Traders, 75% din totalul ordinelor de pe bursa NASDAQ sunt realizate de softuri automate.
Softul automat sau robotul de tranzacționare funcționează după niște algoritmi bine stabiliți. Practic rolul său e de a analiza graficele de preț ale instrumentelor tranzacționate dar și alte activități de piață.
El poate identifica semnale care pot cuprinde diferențe de prețuri ale aceluiași instrument, diferențe de spread-uri, de corelație între diverse instrumente, etc., iar scopul său final este de identificare a tranzacțiilor generatoare de profit. Folosind setările prestabilite de utilizator el va genera o tranzacție și astfel va trimite un ordin de cumpărare sau de vânzare către piață.
"Noi am preluat ideea conceptului de arbitraj, așa cum există de mulți ani, și l-am adaptat contextului actual în care viteza și automatizarea joca rolurile cele mai importante.", spune Adrian Filip.
"Piața perechilor valutare, a mărfurilor și a indicilor este o piață mătură în care diferențele de preț între doi brokeri pentru același simbol durează între 50 milisecunde și câteva secunde. În mod cert este o luptă bazată pe viteza dar care este infuențată și de alți factori precum: infrastructura brokerilor, volatilitatea prețurilor sau softul folosit.", explică Filip.
"Am realizat demult că nu putem influența prețurile și nu putem știi ce infrastructură au brokerii, dar putem controla 100% din ceea ce face softul. Așa am ajuns, ca după 4 ani de optimizări coninue să putem trata foarte multe scenarii posibile și să facem ca softul să răspundă foarte repede la orice situație de piață", explică și Dragoș Moldovan.
Testare făcută pe un grup restrâns de persoane
"Am hotărât să testăm tot conceptul pe un grup restrâns de persoane. Ideea era să vedem cât de greu e pentru alții să facă bani și, în plus, să descoperim unde sunt probleme de înțelegere, astfel încât să putem îmbunătăți tot produsul.", spune Adrian Filip.
Au descoperit în urma testului cu Inside Traders că durează cam 4 săptămâni pentru ca o persoană să înțeleagă modul de funcționare a sistemului, apoi încă 2-3 săptămâni până când încep să folosească softul pe conturi reale și înțeleg setările.
"Persoanele din grupul de test care au alocat 1-3 ore/zi în mod constant și au investit sume între 200 și 5.000 de euro, au reușit să facă profituri între 300 și 30.000 de euro în 4 luni.", spune Dragoș Moldovan.
Potrivit celor doi, după folosirea unui asemenea software timp de patru ani au reușit să aibă peste 700.000 de euro profit. Pentru grupul de test profiturile au fost de peste 40.000 de euro. Suma netă tranzacționată prin software-ul lor este de 5,3 milioane de euro.
Fondatorii spun că e o metodă foarte bună pentru cei la început de drum și nu numai. "Motivul simplu este că nu e nevoie să ai cunoștiințe în domeniul cum ar fi: anticiparea pieței, măsurarea riscului, stabilirea momentelor tranzacționării, ci este o muncă pe care oricine o poate face fără să fie nevoie de ani de experiență", explică fondatorii.
Pentru cei care tatonează zona investițională, poate fi un mister folosirea unui soft de tranzacționare automată. Din punctul de vedere al fondatorilor Inside Traders, contează atât platforma, cât și persoana. “Softul vine cu un set de parametri default de la care oricine poate porni o testare. Există brokeri care funcționează cu acești parametri însă este foarte important ca utilizatorul să știe să modifice parametri pe baza unor tranzacții de test, în funcție de rezultatul acestora”, explică Adrian Filip.
Tranzacțiile făcute prin softul InsideTraderMT4 nu sunt intermediate de către Inside Traders. Software-ul rulează pe platforma de tranzacționare MetaTrader 4 a celor de la MetaQuotes, folosită de peste 2.000 de brokeri din întreaga lume.
Costul softului este de 1.500 de euro pentru licență și conține programul în sine, ghidul video de utilizare cu 46 de lecții explicative de câte 3-12 minute, suport premium pentru șase luni și update-uri gratuite timp de 12 luni.